Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Constipatia: cauze frecvente

Constipatia: cauze frecvente

Numerosi factori pot predispune la aparitia constipatiei. Unii dintre acestia pot fi preveniti usor prin modificari in obiceiurile si in stilul de viata (cu toate ca rolul factorilor de stil de viata nu pare sa fie atat de important pe cat s-a crezut la un moment dat). Frecvent, cauza are legatura cu probleme psihologice sau cu alte boli. Urmatoarele sunt cele mai frecvente cauze ale constipatiei.

Lipsa miscarii. Persoanele care fac miscare in mod regulat in general nu dezvolta constipatie. De fapt, colonul (intestinul gros) raspunde foarte bine la activitatea fizica, iar un tonus muscular bun este in general important pentru miscarile intestinale regulate. Muschii peretelui abdominal si diafragma au un rol important in procesul de defecatie (evacuarea materiilor fecale din intestin). Daca acesti muschi sunt slabiti, nu vor putea sa indeplineasca activitatea la fel de bine. Insa miscarea nu reprezinta tratamentul general valabil. Cresterea nivelului de miscare pentru a ameliora constipatia poate fi mai eficient in cazul varstnicilor, care au tendinta sa fie mai sedentari in comparatie cu persoanele tinere.

Medicamentele analgezice opioide. Tractul digestiv prezinta receptori pentru opioide, iar constipatia se poate produce (sau agrava) in cazul persoanelor care urmeaza tratament cu opioide pentru ameliorarea durerii. Constipatia indusa de opioide se produce la aproximativ 94% dintre pacientii care au diagnosticul de cancer care iau opioide pentru ameliorarea durerii si la 41% dintre persoanele care iau opioide pentru durerea cronica fara cauza maligna.

Alte medicamente. Constipatia poate fi o reactie adversa la numeroase medicamente eliberate sau nu pe reteta. Acestea pot fi:

  • Antiacide, care contin aluminiu
  • Antispastice
  • Antidepresive
  • Tranchilizante si sedative
  • Saruri de bismut (subsalicilatul de bismut)
  • Suplimente cu fier
  • Diuretice
  • Anticolinergice
  • Blocante ale canalului de calciu
  • Anticonvulsivante

Sindrom de intestin iritabil. Unele persoane care sufera de sindromul de intestin iritabil au miscari intestinale lente si disconfort abdominal. Constipatia poate fi simptomul dominant sau poate alterna cu diareea. Crampele si meteorismul sunt, de asemenea, frecvente.

Abuzul de laxative. Laxativele sunt frecvent folosite inadecvat, de exemplu, de catre persoanele care sufera de anorexie nervoasa sau bulimie. Insa, in cazul persoanelor care prezinta constipatie cronica, folosirea prelungita a laxativelor poate fi o solutie intemeiata. In trecut, se considera ca folosirea pe termen lung a unor laxative afecteaza celulele nervoase ale colonului si ca interfereaza cu capacitatea naturala a colonului de a se contracta. Totusi, formulele noi de laxative rareori prezinta acest dezavantaj.

Modificari in stilul de viata. Calatoriile pot declansa probleme unor persoane, deoarece intrerup alimentatia normala si obiceiurile zilnice. Inaintarea in varsta poate fi, de asemenea, un factor, intrucat reduce activitatea intestinala si tonicitatea musculara. Sarcina poate determina constipatie pe fondul modificarilor hormonale sau pentru ca uterul marit pune presiune pe intestin.

Ingnorarea nevoii. Daca trebuie sa mergi la toaleta, du-te. Daca te retii, din diferite motive, poti suferi de constipatie. Persoanele care amana in mod repetat sa mearga la toaleta, ignorand miscarile intestinului, pot ajunge sa nu mai aiba aceasta nevoie.

Alimentatie cu insuficiente fibre si lichide. O alimentatie prea scazuta in fibre si lichide, insa prea ridicata in grasimi, poate contribui la aparitia constipatiei. Fibrele absorb apa si fac materiile fecale mai mari, mai moi si, astfel, sunt eliminate mai usor. Pentru majoritatea persoanelor care sufera de constipatie, aportul crescut de fibre contribuie la ameliorarea acestei probleme. Exista insa cazuri de constipatie severa in care aportul crescut de fibre agraveaza probleme si determina meteorism (gaze abdominale) si disconfort.

Alte cauze. Bolile care determina constipatia pot fi:

O serie de boli sistemice, precum sclerodermia (boala reumatica autoimuna, care se manifesta prin ingrosarea si intarirea pielii si a tesuturilor), pot sa provoace, de asemenea, constipatie. In plus, obstructiile intestinale, determinate de tesutul cicatrizat (hernii) al unor interventii chirurgicale din trecut sau stricture ale colonului sau rectului pot sa comprime, stranga sau sa ingusteze intestinul si rectul, provocand constipatie.

Consultant: Dr. Marius Duduta, medic specialist gastroenterolog, Policlinica Gastromond, Constanta

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu