Prof. Univ. Dr. Viorel Ibric Cioranu a inceput colaborarea cu Spitalul Euroclinic unde efectueaza consultatii si o gama variata de interventii chirurgicale in sfera oro-maxilo-faciala.
Prof. Univ. Dr. Ibric Cioranu este medic primar chirurgie oro-maxilo-faciala (OMF), medic primar stomatolog si Doctor in Medicina (doctorat in chirurgie OMF, 1995-1999, UMF Carol Davila, Bucuresti). Are o experienta de peste 40 de ani in cadrul Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala a Spitalului Militar Central, Bucuresti.
Ariile de interes medical sunt: chirurgia oncologica, chirurgia tumorilor benigne maxilo-faciale, patologia glandelor salivare, anomalii maxilo-faciale, disfunctia la nivel articulatiei temporo-mandibulare (ATM), chirurgie preimplantologica
Servicii speciale in Spitalul Euroclinic:
Chirurgie oncologica oro-maxilo-faciala (OMF)
In ultimii ani se remarca o crestere a incidentei cancerului oral, la nivel mondial, anual raportandu-se circa 640.000 de noi imbolnaviri. Este estimat ca in fiecare ora a zilei o persoana moare datorita cancerului oral.
Din fericire depistat in faze timpurii, cancerul oral se poate trata chirurgical cu rezultate bune pe termen lung.
Tratamentul oncologic este unul complex, inclunzand si radio/chimioterapia, de multe ori in etapa chirurgicala participand o echipa operatorie multidisciplinara formata din: chirurg OMF, ORL-ist, neurochirurg, chirurg plastician.
Aceasta forma de maladie poate afecta atat cavitatea orala, cat si tegumentele si oasele fetei.
Servicii oferite: Tratamentul tumorilor maligne la nivelul buzelor, limbii si planseului buccal, mucoaselor orale, oaselor viscerocraniului, tegumentelor cervico-faciale, adenopatiei metastatice cervicale
Tratamentul patologiei glandelor salivare
Glandele salivare se impart in glande majore si glande minore. Cele majore sunt pereche stanga-dreapta si sunt reprezentate de glanda parotida (localizata sub ureche), submandibulara si sublinguala (aflate sub mandibula). Glandele minore sau accesorii se gasesc repartizate in toata cavitatea orala (limba, obraz, buze).
Glandele salivare sunt frecvent afectate prin formarea de calculi (pietre) omonim cu cei care se regasesc in alte organe secretoare/excretoare cum ar fi colecistul (bila) si rinichii.
Totodata pot fi afectate tumoral, atat benign cat si malign.
Tratamentul chirurgical implica extirparea (inlaturarea) glandei patologice, rolul secretiei de saliva fiind preluat de celelalte glande.
Servicii oferite: Tratamentul patologiei glandelor salivare: tulburarile de secretie (sialoreea, xerostomia), sialolitiaza, sialadenite, sialadenoze, tumori benigne si maligne ale glandei parotide, submandibulare, sublinguale si accesorii
Tratamentul chirurgical al tulburarilor articulatiei temporo-mandibulare (ATM)
Articulatia temporo-mandibulara asigura conexiunea mandibulei cu celelalte oase ale craniului. Este o articulatie pereche stanga-dreapta.
Specific acestei articulatii este interdependenta dintre articulatie-muschi-ligamente-aparat dentar. Astfel, tulburarile de la nivelul dentitiei - edentatii sau lipsa de dinti, insotita de migrari dentare - miscarea dintilor de la pozitia lor normala, precum si lucrari dentare - coroane, punti, proteze, duc la imbolnavirea articulatiei, luand nastere asa numitul sindrom algodisfunctional.
Formele de imbolnavire ale articulatiei temporo-maxilare (ATM): artrite, artroze, anchiloze, constrictii, infectii, traumatisme
Tratamentul chirurgical al anomaliilor OMF
Anomaliile din sfera maxilo-faciala se refera de cele mai multe ori la tulburari de crestere osoasa, respectiv excese sau deficit ale oaselor maxilare.
Aceste tulburari pot duce la modificari estetice importante, pacientul simtindu-se de multe ori stigmatizat, dar si la diminuari ale functiilor fiziologice (respirat, mancat).
Gratie tehnicilor chirurgicale avansate aceste defecte pot fi corectate cu rezultate deosebit de bune.
Prof. Univ. Dr. Ibric Cioranu a avut sansa de a face parte din echipa operatorie a General Dr. O. Iliescu, care s-a preocupat vreme de peste 50 de ani de aceasta patologie, brevetand metode noi de reconstructie.
Tratamentul chirurgical al despicaturilor labio-maxilo-palatine
Despicaturile labio-maxilo-palatine sunt anomalii congenitale (din nastere) fiind implicate o multime de factori in aparitia lor (varsta inaintata a tatalui, infectii virale, radiatii). Reprezinta o comunicare intre cavitatea orala (gura) si cea nazala/sinusala.
Beneficiaza de tratament chirurgical care este etapizat de cele mai multe ori, parintii trebuind sa vina cu copilul la medic inca de la varste foarte fragede (6 luni).
Tratamentul chirurgical al patologiei sinusale maxilare
Sinusul maxilar este o cavitate pereche stanga-dreapta pneumatizata (plina cu aer), aflata in grosimea osului maxilar. De multe ori, dintii maxilari sau superiori, mai ales cei posteriori (maselele), vin in relatie foarte stransa cu sinusul. Astfel, daca maselele prezinta carii complicate cu infectii, aceastea se pot transmite si la sinus prin contiguitate. Acesta este mecanismul de aparitie a sinuzitei maxilare odontogene (de cauza dentara).
Tratamentul sinuzitei maxilare este de regula medicamentos si stomatologic (tratamentul infectiei dintilor), dar in situatii avansate se recurge la cura de sinus (curatarea infectiei sinuzale prin chiuretaj).
Tratamentul chirurgical al chisturilor si tumorilor benigne maxilare si ale partilor moi cervico-faciale
Asemanator cu chisturile pe care le regasim mai frecvent in alte regiuni ale corpului uman (chist ovarian, renal, hidatic, mamar), acestea se pot regasi si in sfera maxilo-faciala. Ele pot afecta partile moi (piele, muschi), oasele (maxilar, mandibula), insa se pot gasi si la nivel cervical (gat) si oral (gura).
Chisturile maxilo-faciale sunt tumori benigne si odata inlaturate chirurgical, de obicei nu mai recidiveaza. Chisturile cresc lent fara alte semne care sa alarmeze pacientul. Lasate sa ajunga in stadii avansate (pot complica interventia chirurgicala prin marimea defectului rezultat (tesutul ramas dupa inlaturarea lor), trebuind sa se recurga la tehnci speciale de reconstructie (refacerea contururilor naturale).
Tratamentul durerii faciale
Durerea faciala intereseaza specialistul maxilo-facial atunci cand imbraca forma de nevralgie trigeminala, gloso-faringiana, etc. Aceasta este o criza dureroasa manifestata pe traiectul nervului facial, cu debut brusc, fara a avea aparent o cauza obiectiva, care nu cedeaza la nici un medicament anti-inflamator.
Crizele pot fi de scurta sau lunga durata, importanta fiind intensitatea deosebita a manifestarilor.
Tratamentul este initial medicamentos, apoi chirurgical.
Chirurgie preimplantologica
In vederea refacerii volumului de os maxilar sau mandibular necesar inserarii de implanturi dentare, se realizeaza grefe osoase prelevate din cavitatea orala sau din alte parti ale corpului. Grefele sunt de mai multe tipuri: grefa ram, corp si menton mandibular, grefa creasta iliaca, grefa calvarie.