Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce rol au hormonii in endometrioza?

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
hormoni1
S-a stabilit ca endometrioza este o boala dependenta de estrogen, hormonul sexual feminin. Desi modul clar in care apare boala nu este pe deplin inteles, endometrioza se caracterizeaza prin cresterea dependenta de estrogen a tesutului endometrial in afara uterului (tesut endometrial ectopic), mentinerea endometrului ectopic si cresterea productiei locale de estrogen. Scopul tratamentelor hormonale in endometrioza este de a scadea productia ovariana de estrogeni, ceea ce poate ajuta la incetinirea cresterii tesutului endometrial si la ameliorarea durerii si a altor simptome.

Endometrioza: este estrogenul vinovat?

Hormonul estrogen este un hormon sexual feminin vital produs in principal de ovare. Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea sistemului reproducator feminin, reglarea ciclului menstrual si sustinerea sarcinii in anii reproductivi.

Endometrioza este o afectiune in care tesutul care formeaza mucoasa uterului (endometru) se dezvolta in afara cavitatii uterine (tesut endometrial ectopic). Zonele de tesut endometrial (numite adesea implanturi) apar cel mai adesea in urmatoarele locuri:

  • Peritoneu (o membrana subtire care acopera organele abdominale)
  • Ovare
  • Trompele uterine
  • Suprafetele exterioare ale uterului, vezicii urinare, ureterelor, rectului si sigmoidului (ultimele portiuni ale intestinului gros)
  • Cul-de-sac (spatiul din spatele uterului)

Acest tesut endometrial ectopic raspunde la variatiile hormonului feminin estrogen. Tesutul endometrial din afara uterului se comporta identic ca mucoasa uterina, adica se ingroasa si sangereaza la fiecare ciclu menstrual. Cum nu are pe unde iesi, asa cum se intampla in fiecare luna cu sangerarea menstruala vaginala, acest tesut ectopic devine captiv in zona in care se dezvolta. Astfel, atunci cand implica ovarele, se pot forma chisturi (endometrioame ovariene), iar cand se afla in peritoneu, tesuturile organelor din apropiere sunt iritate si inflamate si se pot dezvolta aderente fibroase (benzi anormale de tesut fibros, asemanatoare cu o cicatrice), care determina lipirea organelor, cu afectarea functionarii acestora.

Sangerarea, inflamatia si cicatrizarea pot provoca durere, mai ales inainte si in timpul menstruatiei.

Studiile sugereaza ca estrogenul poate alimenta endometrioza printr-o interactiune complexa de factori.

Femeile cu endometrioza au niveluri mai mari de estrogen, care determina cresterea de implanturi endometriotice si favorizeaza inflamatia, cu dezvoltarea si progresia aderentelor cauzate de prezenta tesutul endometrial in abdomen.

Desi nu exista un tratament care sa vindece endometrioza, afectiunea avand un caracter recidivant, femeilor cu endometrioza li se prescriu adesea medicamente hormonale pentru a reduce nivelul de estrogen, cu scopul de a ameliora durerea si reduce progresia bolii.

Reechilibrarea hormonilor este cheia

Tratamentul endometriozei depinde de amploarea bolii, de simptome si daca femeia vrea sa aiba copii.

Endometrioza poate fi tratata cu medicamente hormonale, interventii chirurgicale sau ambele. Cand durerea este problema principala, tratamentele hormonale sunt de obicei incercate initial. Poate fi nevoie de cateva incercari pentru a gasi tratamentul potrivit, deoarece experienta endometriozei este diferita de la o femeie la alta.

Deoarece endometrioza raspunde si creste atunci cand este expusa la hormonul feminin estrogen, o serie de tratamente hormonale incearca sa blocheze sau sa reduca productia de estrogen in organism.

Medicamentele hormonale ajuta la incetinirea cresterii tesutului endometrial si pot impiedica formarea de noi aderente. Totusi, nu au niciun efect asupra aderentelor deja formate si studiile au aratat ca nu ajuta la imbunatatirea fertilitatii. Tratamentele hormonale sunt temporare si efectele lor sunt inversate atunci cand pacienta inceteaza sa mai ia hormonii.

Medicul ginecolog va discuta cu tine despre diferitele optiuni de tratament hormonal disponibile. Exemple de tratamente hormonale pentru endometrioza sunt:

Contraceptivele hormonale

Contraceptivele hormonale sunt adesea prescrise femeilor cu endometrioza pentru a reduce durerea, a controla ciclurile menstruale si a incetini progresia endometriozei. De obicei se foloseste o combinatie de estrogen si progestativ sau preparate numai cu progestativ. Acestea sunt disponibile sub forma de pilule contraceptive, plasturi, injectii si inele vaginale.

Agonisti si antagonisti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH)

Aceste medicamente blocheaza productia de estrogen, care este strans legat de producerea focarelor endometriotice. Blocarea productiei de estrogen determina menopauza artificiala si previne menstruatia.

Analogii de GnRH sunt disponibili sub forma de injectii - administrate la fiecare 3 luni, lunar sau zilnic - sau sub forma de spray nazal.

Inhibitori de aromataza

Enzima aromataza are un rol important in productia locala de estrogen la nivelul tesutului endometriotic. Studiile au aratat ca inhibitorii de aromataza pot reduce volumul tesutului endometrial ectopic.

Interventia chirurgicala

Daca medicamentele hormonale nu ajuta la reducerea simptomelor endometriozei, medicul ginecolog poate recomanda o interventie chirurgicala laparoscopica minim-invaziva. Aceasta se face prin cateva mici incizii in abdomen, prin care medicul introduce un laparoscop (un tub subtire care are in capat o sursa de lumina si o camera video care mareste de 10 ori imagine) pentru a indeparta chirurgical tesutul endometrial, inclusiv tesutul cicatricial (aderentele).

Interventia chirurgicala poate ajuta la ameliorarea durerii si la incetinirea progresiei bolii. Totusi, exista riscul de recidiva. 8 din 10 femei au din nou dureri in decurs de 2 ani de la operatie. Acest lucru se poate datora endometriozei care nu a fost vizibila sau nu a putut fi indepartata in momentul interventiei chirurgicale. Cu cat boala este mai severa, cu atat este mai probabil sa recidiveze (sa revina).

Administrarea de contraceptive hormonale sau a altor medicamente hormonale dupa interventia chirurgicala poate ajuta la prelungirea perioadei fara durere.

Zero hormoni, zero probleme? Nu e chiar asa!

Desi este adevarat ca scaderea semnificativa a nivelului de estrogen in organism poate fi benefica, studiile au aratat ca endometrioza poate persista chiar si cu o reducere marcata a nivelului de estrogen.

De exemplu, nu toate pacientele nu vor mai avea endometrioza dupa menopauza. Menopauza este definita prin absenta timp de 12 luni a menstruatiilor si se datoreaza scaderii semnificative a nivelului de estrogen produs de ovare.

Se estimeaza ca aproximativ 2-5% din paciente continua sa se confrunte cu endometrioza dupa menopauza, desi numarul exact ramane necunoscut.

Endometrioza dupa menopauza  ar putea fi atribuita faptului ca focarele de endometrioza produc estrogen in cantitate mica, permitandu-le sa-si sustina existenta. In plus, tesutul adipos continua sa produca estrogen chiar si dupa menopauza. De asemenea, dupa menopauza, o alta cauza a persistentei endometriozei poate fi folosirea terapiei de substitutie hormonala la menopauza cand nivelul de estrogen creste din nou si poate promova raspandirea si cresterea focarelor de endometrioza diagnosticata anterior.

Acest constatari subliniaza importanta de durata a estrogenului in endometrioza, chiar si dincolo de menopauza.

Surse de informatie:

  • www.aafp.org
  • www.acog.org
  • www.orlandohealth.com
  • www.ncbi.nlm.nih.gov
  • www.brighamandwomens.org