Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce poti face in siguranta daca ai fost vaccinat complet impotriva COVID-19

Odata cu cresterea zilnica a numarului de persoane vaccinate impotriva COVID-19, multi se intreaba: ce activitati riscante anterior, precum intalnirea in interior cu prietenii sau iesirea la cumparaturi fara masca, sunt acum mai sigure sa le fac atata timp cat sunt vaccinat?

UPDATE

Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:

  • Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc 
  • Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
  • Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
  • Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
  • Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID

In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:

  • Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
  • In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
  • Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
  • Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
  • Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
  • Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
  • Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora

In data de 8 martie 2021 Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite a emis recomandari pentru persoanele vaccinate complet. Acestea se aplica pentru activitatile obisnuite, de zi de zi, si nu sunt destinate in mediile de asistenta medicala.

Vaccinurile impotriva COVID-19 au eficacitate dovedita pentru protectia impotriva imbolnavirii. Pe baza a ceea ce medicii si oamenii de stiinta cunosc despre vaccinurile care se folosesc in prezent pentru imunizarea populatiei generale, persoanele care au fost complet vaccinate pot incepe sa faca unele lucruri pe care incetasera sa le mai faca din cauza pandemiei. 

Recomandarile pentru spatiile publice raman neschimbate

Specialistii inca studiaza si invata continuu despre modul in care vaccinurile influenteaza transmiterea virusului SARS-CoV-2 care determina boala COVID-19. De aceeea, chiar dupa ce ai fost complet vaccinat impotriva COVID-19, se recomanda in continuare sa aplici masurile de precautie in locurile publice - sa porti masca, sa stai la o distanta de 1.5 metri de ceilalti si sa eviti aglomeratia si spatiile slab ventilate - pana cand se vor cunoaste mai multe informatii in acest sens.

Cand se considera ca esti vaccinat complet?

Se considera ca esti vaccinat complet impotriva COVID-19:

  • La 2 saptamani dupa cea de-a doua doza din seria de 2 doze in cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna sau AstraZeneca 
  • La 2 saptamani dupa vaccinul in doza unica, cum este vaccinul Janssen (Johnson&Johnson) 

Daca nu indeplinesti aceste criterii, se considera ca NU esti complet vaccinat. Continua sa aplici toate masurile de precautie pana cand devii complet vaccinat.

Ce POTI face daca esti complet vaccinat

  • Poti sta in interior cu alte persoane care sunt complet vaccinate fara sa mai trebuiasca sa porti masca sau sa stai la distanta de 1.5 metri.
  • Poti sta in interior cu alte persoane nevaccinate indiferent de varsta acestora, care locuiesc in aceeasi casa (de exemplu, poti sa mergi in vizita la rudele tale) fara sa mai trebuiasca sa porti masca sau sa stai la distanta de 1.5 metri, cu exceptia cazului in care oricare dintre aceste persoane sau oricine altcineva cu care acestea locuiesc prezinta un risc crescut de a face o forma severa de COVID-19.
  • Daca ai fost in preajma cuiva care are COVID-19, nu mai trebuie sa stai la distanta de ceilalti (sa te izolezi) sau sa fii testat decat daca ai simptome.
  • Poti calatori international doar pe baza dovezii vaccinarii (insa e important sa verifici de fiecare data care sunt conditiile specifice tarii unde vrei sa ajungi).
  • Actualizare 27 aprilie 2021: poti desfasura activitati in aer liber fara a purta masca, atata timp cat acestea nu sunt efectuate in locuri aglomerate.

Impactul variantei Delta asupra recomandarilor CDC

La 27 iulie 2021, CDC a actualizat recomandarile pentru persoanele vaccinate complet impotriva COVID-19.

Aceasta modificare vine in contextul datelor recente privind varianta Delta. Aceasta varianta de virus SARS-CoV-2 a fost identificata pentru prima data in octombrie 2020 in India si reprezinta in prezent varianta dominanta in multe tari din lume. In Statele Unite, reprezinta 80% dintre cazuri. Cititi aici un articol cuprinzator despre varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. 

Actualizare 16 septembrie 2021

Pentru a reduce riscul de a fi infectat cu varianta Delta si, eventual, de a o raspandi la alte persoane, poarta masca in interior in public.

Ce trebuie sa continui sa faci, chiar daca esti complet vaccinat

In continuare, ar trebui sa aplici masurile pentru a te proteja, atat pe tine, cat si pe ceilalti - sa porti masca, sa stai la minimum 1.5 metri distanta de ceilalti si sa eviti aglomerarile si spatiile slab ventilate - ori de cate ori te afli:

  • In public
  • Intr-un grup cu persoane nevaccinate care locuiesc in case diferite 
  • Cand vizitezi o persoana nevaccinata care prezinta un risc crescut de a face forma severa sau de a deceda din cauza COVID-19 sau care locuieste cu o persoana cu risc crescut

Trebuie sa eviti grupurile medii si mari si sa iti iei masuri pentru a te proteja cand calatoresti. Tuturor calatorilor li se cere in continuare sa poarte masca cand calatoresc cu avionul, trenul, autobuze sau alte forme de transport public.

Trebuie sa fii atent la simptome sugestive de COVID-19, in special daca ai fost in preajma cuiva bolnav. Daca ai simptome, trebuie sa iti faci testul si sa te izolezi acasa, la distanta de ceilalti. De asemenea, trebuie sa respecti in continuare recomandarile impuse de pandemie la locul de munca.

Ce se cunoaste si ce inca se studiaza 

Se cunoaste ca vaccinurile impotriva COVID-19 sunt eficace in preventia bolii COVID-19, in special a formelor severe si a decesului. Inca se studiaza cat de eficace sunt vaccinurile impotriva diverselor variante ale virusului care provoaca COVID-19. Datele actuale arata ca vaccinurile pot functiona impotriva anumitor variante, dar ar putea fi mai putin eficace impotriva altora. 

Se cunoaste ca alte masuri de preventie (sa porti masca, sa stai la o distanta de 1.5 metri de ceilalti si sa eviti aglomeratia si spatiile slab ventilate) ajuta la oprirea transmiterii COVID-19 si ca aceste masuri sunt inca importante, chiar daca a inceput vaccinarea in populatia larga. Inca se studiaza cat de bine aceste vaccinuri ii impiedica pe oameni sa transmita virusul. Datele actuale arata ca vaccinurile pot impiedica aceasta transmitere, insa informatiile vor fi cu atat mai consistente cu cat mai multe persoane se vaccineaza.

Inca se studiaza care este perioada de timp in care vaccinurile impotriva COVID-19 asigura protectie. Studii recente arata ca in cazul vaccinurilor Pfizer si Moderna aceasta perioada ar fi de 6 luni 

Pe masura ce se vor cunoaste mai multe informatii, Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vor continua sa actualizeze recomandarile atat pentru persoanele vaccinate, cat si pentru cele nevaccinate.

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Text adaptat dupa articolul ” When You’ve Been Fully Vaccinated - How to Protect Yourself and Others” www.cdc.gov 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer