Efectele unei bauturi sunt resimtite dupa 15-45 minute de la ingestie, variind in functie de sex, compozitia corpului, cantitatea de alcool consumata, prezenta alimentelor odata cu alcoolul si capacitatea ficatului de a produce enzimele care proceseaza alcoolul. Unii barbati cred ca se pot trezi repede dintr-o betie, insa fiziologia spune o alta poveste. Procesarea alcoolului in organism este una dintre cele mai previzibile reactii chimice din corp - fiecare persoana elimina alcoolul la aceeasi rata.
Ce trebuie sa stii:
- Ficatul este raspunzator de peste 90% din metabolismul alcoolului.
- Rata metabolismului alcoolului este remarcabil de constanta.
- Alcoolul este eliminat din sange la o rata de aproximativ 16 mg alcool/100 ml pe ora de indata ce persoana nu mai bea.
- Nu exista o modalitate practica de a creste rata metabolismului alcoolului.
- Metabolismul alcoolului este putin mai rapid la cineva care a mancat inainte de a incepe sa bea, dar aceasta crestere este foarte mica.
- Consumatorii cronici de alcool metabolizeaza alcoolul mai repede decat cei care beau social. Cu toate acestea, rata metabolismului alcoolului scade substantial in boala ficatului alcoolic avansata.
- In timp ce rata de metabolizare a alcoolului este constanta, rata de absorbtie a alcoolului poate varia.
- La persoanele care consuma alcool social, alcoolemia este un bun indicator pentru cat de „beti” se vor simti. Pe de alta parte, bautorii „grei” au nevoie, in general, de un nivel de alcool mult mai mare pentru a obtine aceeasi stare de ebrietate.
- Daca planuiesti sa bei, planuieste si sa nu conduci! Inca poti avea o alcoolemie la limita legala in dimineata de dupa o betie.
- Alcoolul poate fi detectat in respiratie si sange, precum si in urina, saliva si par.
- In Romania, Codul Rutier prevede o limita de 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat care este echivalenta cu 0,8 g/l alcool pur in sange dincolo de care apare raspunderea penala.
- Daca vrei sa fii sigur care este concentratia de alcool din sange, investeste intr-un alcooltest de calitate (un aparat care masoara cantitatea de alcool in aerul expirat, ca expresie a alcoolemiei) si testeaza-te tu inainte de a fi testat de politist sau, chiar mai rau, inainte de a avea un accident!
Metabolismul alcoolului
Alcoolul este metabolizat (descompus) de catre organism la o rata de 0,016% pe ora sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sange pe ora. Nu conteaza cat esti de inalt sau daca ai baut vin rosu sau bere. Odata ce concentratia de alcool in sange (alcoolemia) atinge un anumit nivel - indiferent cum a fost obtinut acel nivel - corpul tau are nevoie de un anumit timp pentru a descompune alcoolul si a-l elimina din organism. Doar o cantitatea mica de alcool (2-5%) ramane nemetabolizata si este eliminata neschimbata in urina, transpiratie si respiratie si permite masurarea concentratiei de alcool in urina sau respiratie.
Rolul enzimelor
Metabolismul este procesul chimic de transformare a substantelor ingerate in alti compusi sub actiunea unor proteine denumite enzime.
Principala modalitate prin care alcoolul este descompus in corp este sub actiunea enzimei alcool dehidrogenaza. Alcool dehidrogenaza descompune alcoolul cu formarea de acetaldehida.
Acetaldehida este o substanta toxica, insa la oamenii sanatosi este oxidata rapid de catre o alta enzima, aldehid dehidrogenaza, formandu-se acetat, care este inofensiv. Acetatul, la randul sau, este metabolizat in dioxid de carbon si apa.
Ficatul este raspunzator de peste 90% din eliminarea alcoolului din organism. Orice afectiune la nivelul ficatului va reduce rata de metabolizare a alcoolului. Unele persoane, in special barbatii, au enzima alcool dehidrogenaza si in stomac. La marii bautori, alcoolul este, de asemenea, metabolizat in ficat de enzima citocrom P450IIE1 (CYP2E1).
Ce este important sa intelegi este ca nu poti face ceva anume pentru ca enzima alcool dehidrogenaza sa functioneze mai repede, indiferent de cat de mult alcool trebuie sa descompuna. Iti poti imagina alcool dehidrogenaza ca pe un tunel cu o singura banda. Indiferent cate masini - cate molecule de alcool - asteapta sa treaca prin tunel (enzima), doar una poate trece o data. Cu cat bei mai mult, cu atat mai multe molecule asteapta sa „treaca prin” enzima.
Indiferent de cat alcool se gaseste in sangele tau, alcool dehidrogenaza il poate metaboliza doar la o rata de 16 mg alcool/100 ml sange pe ora.
Cat timp dureaza pana cand alcoolul este metabolizat?
Desi nu poti grabi cat de rapid alcoolul este metabolizat de catre ficat, aceasta rata precisa de metabolism iti permite sa poti determina destul de usor cat timp va dura pana cand alcoolemia va ajunge la zero.
Sa luam de exemplu o alcoolemie de 160 mg/100 ml care la soferi reprezinta de doua ori limita legala de 80 mg/100 ml, cand se considera infractiune si se pedeseste cu inchisoarea. Deoarece corpul tau (asemanator oricarui altuia) metabolizeaza alcoolul la o rata de 16 mg alcool/100 ml sange pe ora, va fi nevoie de 10 ore pentru ca o persoana cu o alcoolemie de 160 sa ajunga la o concentratie a alcoolului in sange de 0.00.
De fapt, poti determina alcoolemia pentru fiecare ora care trece din momentul in care nu mai bei si in care alcoolul este metabolizat. Sa continuam sa folosim acelasi exemplu. Sa presupunem ca o persoana are o alcoolemie de 160 mg/100 ml la ora doua dimineata, cand s-a oprit din baut.
Chiar si fara a masura alcoolemia la fiecare ora, pentru urmatoarele 10 ore poti sti care este aceasta:
- Ora 2 am: alcoolemie 160
- Ora 3 am: alcoolemie 144
- Ora 4 am: alcoolemie 128
- Ora 5 am: alcoolemie 112
- Ora 6 am: alcoolemie 96
- Ora 7 am: alcoolemie 80
- Ora 8 am: alcoolemie 64
- Ora 9 am: alcoolemie 48
- Ora 10 am: alcoolemie 32
- Ora 11 am: alcoolemie 16
- Ora 12: alcoolemie 0
Astfel, in cazul unei persoane care paraseste barul la ora 2 dimineata cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, aceasta va scadea la 0.00 de-abia la pranz. In orice moment, inainte de ora 11 dimineata alcoolemia va fi peste limita de detectie legala daca persoana va vrea sa conduca.
Cat timp dupa ce ai baut poate fi detectat alcoolul in organism?
In functie de testul utilizat, timpul de detectare al alcoolului in organism poate varia:
- Sange: 6-12 ore
- Respiratie: 24 ore
- Urina: 12-48 de ore
- Saliva: 48 ore
- Par: pana la 90 zile
Cum se pedepseste in Romania consumul de alcool la soferi
Infractiune
- O alcoolemie >/= 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat care este echivalenta cu >/= 0,80 g/l alcool pur in sange constituie infractiune.
- Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala.
- Permisul auto este anulat.
Contraventie:
- O alcoolemie < 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat constituie contraventie.
- Se sanctioneaza cu amenda.
- Permisul auto este suspendat pentru 3 luni.
Ce pot sa fac astfel incat alcoolemia sa scada mai repede?
Din pacate (sau nu!), nu exista nicio modalitate practica de a scadea mai repede concentratia de alcool din sange, decat cat de bine vor functiona enzimele din ficat. Odata ce ai atins un anumit nivel al alcoolemiei, tot ce poti face este sa astepti ca ficatul tau sa-si faca treaba.
„Dar am auzit ca exista o modalitate de a te trezi din betie prin...”
Oamenii au incercat nenumarate modalitati de a accelera procesul de a deveni sobru. De fapt, niciuna dintre ele nu functioneaza. Poti incerca sa bei cafea sau o bautura energizanta care contine cafeina, care desi te pot face sa te simti mai treaz si mai alert, nu vor schimba viteza cu care enzimele descompun alcoolul. Poti manca alimente grase, poti bea apa, poti face exercitii fizice - insa dupa ce a fost atinsa o anumita concentratie de alcool in sange, niciuna dintre aceste metode nu va schimba rata de metabolism a alcool dehidrogenazei.
Bautorii „inraiti”
Desi rata de metabolism a alcoolului de 16 mg alcool/100 ml sange pe ora este o regula care se aplica pentru aproape toate persoanele, exista cateva exceptii. La persoanele care beau foarte mult, rata metabolismului alcoolului este ceva mai rapida. Consumul intens de alcool induce activarea unei alte enzime in ficat, CYP2E1, care ajuta la metabolizarea alcoolului alaturi de principala enzima, alcool dehidrogenaza. Masinile inca se deplaseaza prin tunel, insa acum s-a deschis un nou tunel denumit CYP2E1. Astfel, anii de baut intens pot accelera usor metabolismul alcoolului.
Totusi, aceasta nu este o metoda practica care sa fie folosita pe termen lung. Ani si ani de baut in exces pot afecta de fapt ficatul, cu aparitia bolii ficatului alcoolic manifestata prin hepatita alcoolica si in final, ciroza. Cand ficatul devine cirotic, afecteaza negativ enzimele hepatice cum ar fi alcool dehidrogenaza si CYP2E1. In final, pacientii cu boala ficatului alcoolic avansata vor avea de fapt o rata mai lenta de metabolism a alcoolului.
Exista totusi o modalitate care poate sa influenteze metabolismul alcoolului
Unele studii arata ca rata metabolismului alcoolului ar fi mai rapida daca persoana mananca inainte de a bea alcool. Acest lucru s-ar datora unui flux sanguin mai crescut la ficat si unei activitati mai intense a enzimelor hepatice. A avea alimente in stomac induce mai multa activitate enzimatica in ficat decat starea de post. Folosind analogia anterioara, tunelul devine mai larg si permite mai multor masini sa treaca (activitatea alcool dehidrogenazei este crescuta temporar).
Cu toate acestea, sa mananci nu mai ajuta dupa ce alcoolemia a ajuns la un anumit nivel. Tot ce ai de facut este sa astepti o anumita perioada de timp pentru ca enzimele hepatice sa descompuna alcoolul din organism.
Absorbia alcoolului nu este la fel de constanta ca metabolismul acestuia
In timp ce metabolismul alcoolului este extrem de constant, absorbtia alcoolului poate varia substantial. Rata de absorbtie a alcoolului va influenta cat de repede va creste alcoolemia (nu cat de repede va scadea, aceasta fiind reflectata de metabolismul alcoolului).
Cand bei alcool, desi acesta trece prin tubul digestiv, nu necesita digestie, asa cum se intampla cu alimentele. Alcoolul va trece din stomac si din intestinul subtire direct in sange, un proces denumit absorbtie. Imediat dupa consum, 20% din cantitatea de alcool este absorbita la nivelul stomacului in vasele de sange. Restul de 80% va fi absorbit in duoden, prima portiune a intestinului subtire.
Factori care afecteaza absorbtia alcoolului
- Alimentele
Alcoolul este absorbit cel mai rapid cand il bei pe stomacul gol. Alimentele, in special cele care contin carbohidrati si lipide, pot reduce absorbtia alcoolului - si astfel alcoolemia - deoarece fie absorb alcoolul si il impiedica sa intre in contact cu mucoasa stomacului, fie incetinesc tranzitul acestuia din stomac in duoden, unde altfel ar fi absorbit foarte rapid in fluxul sanguin.
Pe de alta parte, consumul de alimente creste fluxul de sange la ficat. Asa cum am mentionat anterior, acest flux sanguin creste activitatea enzimelor din ficat, ceea ce accelereaza usor metabolismul alcoolului. In concluzie: alimentele consumate impreuna cu alcoolul afecteaza absorbtia si metabolismul intr-o varietate de moduri, care in mare parte se anuleaza reciproc.
- Sexul
Femeile absorb si metabolizeaza alcoolul diferit comparativ cu barbatii. In cazul femeilor, alcoolemia este mai mare cand se consuma aceeasi cantitate de alcool. Diferenta se datoreaza unei activitati mai scazute a enzimei alcool dehidrogenaza care metabolizeaza alcoolul la nivelul stomacului la femei, ceea ce determina ca o cantitate mai mare din alcoolul ingerat sa fie absorbita in sange. Un factor suplimentar pentru cresterea alcoolemiei la femei este o cantitate mai mica de apa corporala, astfel incat alcoolul ramane mai mult in sange pana va fi metabolizat de ficat. Combinatia acestor factori face femeile sa fie mai vulnerabile la afectarea hepatica si cardiaca indusa de alcool, comparativ cu barbatii. Din acest motiv, definitia consumului moderat de alcool este de 1 unitate standard de alcool pe zi la femei, comparativ cu 2 unitati pe zi la barbati (1 unitate standard de bautura inseamna: o cutie de bere de 330 ml 5%, un pahar de 150 ml de vin 12% sau 40 ml de tarie 40%).
Alti factori care pot influenta alcoolemia
- Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane sunt, de asemenea, factori care pot influenta cat de repede este procesat alcoolul. Foarte putin alcool intra in tesutul adipos din cauza ca alcoolul este slab solubil in grasimi. Ca urmare, concentratiile din sange si din tesuturi sunt mai mari la femei, chiar si atunci cand cantitatea de alcool consumata este ajustata la greutatea corporala. Femeile au mai multa grasime subcutanata si un volum de sange mai mic, comparativ cu barbatii care au mai mult tesut muscular cu continut ridicat in apa. De asemenea, o persoana foarte musculoasa dar scunda de statura va avea o alcoolemie mai mare decat o persoana inalta, cu aceeasi compozitie a corpului.
- Tipul si procentul de alcool din bautura
Nu toate bauturile sunt la fel. Cantitatea de alcool pe care o consumi depinde de volumul acesteia, precum si de concentratia de alcool din bautura („taria”). De aceea, este important sa stii cat alcool se gaseste in bautura pe care o consumi. Poti afla continutul de alcool inmultind volumul bauturii (in ml) cu procentul de alcool. Fiecare ml de alcool contine aproximativ 0.79 grame alcool. In medie, intr-o unitate standard de bautura se gasesc aproximativ 14-16 grame de alcool. De exemplu, o halba de bere (500 ml) slaba (4%) contine 15.8 grame alcool, in timp ce una tare (7%), 27.65 grame.
Cum este preparata acea bautura nu influenteaza absorbtia. Cu alte cuvinte, alcoolul dintr-un shot de whiskey va fi absorbit practic la aceeasi rata, indiferent daca il bei pur sau il bei sub forma de wiskey sau cocktail.
- Cat de repede consumi alcool
Alcoolemia creste mai repede daca bei o anumita cantitate de alcool dintr-o data, mai degraba decat pe o perioada lunga de timp. Ficatul va fi mai capabil sa proceseze urmatoarea bautura cu cat a trecut mai mult de la cea anterioara.
- Medicamente
Anumite medicamente pot interactiona cu absorbtia alcoolului si pot modifica metabolismul, afectand astfel modul in care organismul este capabil sa proceseze alcoolul. Unele medicamente, cum sunt antihistaminicele, metoclopramidul sau fenotiazinele accelereaza golirea stomacului, astfel incat alcoolul ajunge mai rapid in intestinul subtire, unde se produce absorbtia rapida. Alte medicamente, ca de exemplu, cimetidina inhiba alcool dehidrogenaza de la nivelul stomacului, crescand cantitatea de alcool care va fi absorbita.
Alcoolemia si intoxicatia acuta cu alcool
O persoana sanatoasa va experimenta efectele alcoolului in general in decurs de 15 - 45 de minute de la consumul unei bauturi alcoolice. Odata ce alcoolul este absorbit si ajunge in circulatie, va fi distribuit in apa din organism, astfel incat majoritatea tesuturilor, cum ar fi creierul, inima si muschii, sunt expuse la aceeasi concentratie de alcool care se gaseste in sange. Intoxicatia acuta cu alcool (starea de ebrietate sau betie) se coreleaza cu alcoolemia. Evident, cu cat alcoolemia este mai mare, cu atat te vei simti mai beat.
Efectele alcoolului in corp depind de valorile alcoolemiei. Alcoolemia se exprima in diferite unitati de masura:
- Sub forma de procent de alcool in sange - un procent de 0.08% inseamna ca exista 0.08 grame de alcool la 100 ml de sange. Este modalitatea de exprimare a alcoolemiei in tari cum sunt SUA sau Australia.
- In mg alcool/100 ml sange (mg/100 ml) - este unitatea de masura pentru testarea alcoolemiei in majoritatea laboratoarelor. 80 mg/100 ml reprezinta limita admisa de codul rutier pentru conducatorii auto.
- In g alcool/L sange (g/L) - unitatea de masura de referinta in Codul Rutier - 0.8 g/L sange reprezinta limita legala din Codul Rutier de la care se considera infractiune.
La persoanele care consuma cu moderatie alcool, efectele sunt previzibile. La bautorii mari, aceste efecte pot sa apara la o alcoolemie mult mai mare.
- 10-30 mg/100 ml - Acesta este cel mai scazut nivel masurabil de alcool in sange. La acest nivel usor de intoxicatie, s-ar putea sa te simti mult mai relaxat si binedispus. Alcoolul activeaza in creier centrii placerii si ai recompensei prin eliberarea de dopamina si serotonina.
- 40-60 mg/100 ml - Comportamentul tau devine dezinhibat si usor exagerat, euforic (vorbesti mai tare, gesticulezi mai mult). Poate scadea acuitatea vizuala, iar judecata poate fi influentata. Chiar si la o concentratie de 30 mg/100 ml riscul de accidentare este mai mare decat in absenta alcoolului.
- 70-90 mg/100 ml - Cresterea in continuare a consumului duce la o stare de intoxicatie. Apare incetinirea functiilor sistemului nervos central cu deficit al vorbirii, vederii, coordonarii si timpilor de reactie ceea ce face periculos condusul. In Romania, este ilegal sa conduci daca alcoolemia este >/= 0.8 g/L (80 mg/100 ml) cand riscul de a face un accident rutier se dubleaza, pentru ca la 160 mg/100 ml sa creasca de 10 ori.
- 100-120 mg/100 ml - Persoana devine iritata si agresiva. Deficitul fizic devine evident si judecata este afectata semnificativ. Vorbirea devine neclara.
- 130-150 mg/100 ml - In acest moment, nivelul de alcool in sange este semnificativ ridicat. Apare vederea dubla, pierderea coordonarii si a echilibrului si disforie (anxietate sau neliniste).
- 160-190 mg/dL - Disforia va deveni mai puternica si poate sa apara greata. Mersul devine dificil si poti cadea si te poti rani.
- 200-290 mg/100 ml - Te vei simti ametit, confuz si dezorientat. Echilibrul si controlul muscular sunt profund afectate si vei avea nevoie de ajutor pentru mers. Poti sa nu-ti dai seama daca te ranesti, deoarece sensibilitatea este afectata. Pot sa apara varsaturile si deoarece reflexul natural de impiedicare a patrunderii alimentelor in caile respiratorii este inhibat, lichidul de varsatura poate fi aspirat in plamani, cu aparitia pneumoniei de aspiratie.
- 300-390 mg/100 ml - Aceasta este o concentratie periculos de mare de alcool in sange care poate determina aparitia comei si cresterea riscului de deces. Apar tulburari de ritm cardiac severe si afectarea starii de constienta. Respiratia devine neregulata si se pierde controlului vezicii urinare.
- >/=400 mg/100 ml - Poate sa apara decesul. Inima si/sau respiratia se pot opri. Apare coma si in final decesul prin insuficienta cardio-respiratorie.
Cum iti dai seama cat de mult ai baut?
Intoxicatia cu alcool incepe cu o singura bautura. Daca planuiesti sa bei, planuieste si sa nu conduci! Inca poti avea o alcoolemie la limita legala in dimineata de dupa o betie. Daca vrei sa fii sigur care este concentratia de alcool in sange, investeste intr-un alcooltest (un aparat care masoara cantitatea de alcool in aerul expirat, ca expresie a alcoolemiei) si testeaza-te tu inainte de a fi testat de politist sau, chiar mai rau, inainte de a avea un accident!
Autoevaluarea
Cu cat bei mai mult, cu atat te simti mai beat. Pe masura ce atingi pragul legal de 80 mg de alcool/100 ml sange, vei observa ca devii mai dezinhibat si mai extrovertit decat erai in mod normal. Daca continui sa bei poti trece in extrema cealalta si sa te simti deprimat sau anxios, vorbirea devine greoaie si ce este cel mai rau, gandirea este alterata. Nu te urca la volan si nu conduce! Insa nu este o decizie atat de usoara cand nu mai gandesti clar. De aceea, autoevaluarea este o metoda proasta de estimare a alcoolemiei.
Regula „o bautura pe ora”
Ficatul poate metaboliza doar o unitate standard de alcool (aproximativ 14-16 grame de alcool) pe ora. La inceput, regula „o bautura pe ora” nu pare chiar atat de greu de urmat. Insa, realist, este usor de incalcat.
In primul rand, trebuie sa fii familiarizat cu ce inseamna o unitate standard de alcool care contine cele 14-16 grame de alcool:
- 350 ml bere obisnuita (5%), echivalent cu o cutie de bere
- 150 ml de vin (12%), echivalent cu un pahar de vin
- 40 ml de bauturi spirtoase, care contin 40% alcool pur
Insa nu toate bauturile sunt „standard”. Timpul in care alcoolul este metabolizat de ficat depinde atat de volumul de alcool consumat, cat si de taria bauturii. De aceea, este important sa stii cat alcool se gaseste in bautura pe care o consumi. De exemplu, acelasi tip de bautura poate avea un continut diferit de alcool. Desi valorile pot varia, procentul de alcool este de aproximativ 4-7% pentru majoritatea berilor si de 10-15% pentru vin. In cazul bauturilor spirtoase (tariilor), procentul de alcool este in general de 40%, dar poate fi si mai mic sau mult mai mare.
Continutul de alcool este estimat ca fiind volumul bauturii (in ml) inmultit cu procentul de alcool. Fiecare ml de alcool contine aproximativ 0.79 grame alcool. De exemplu:
- In 40 ml de tarie de 40% se gasesc 16 ml alcool sau 12.6 grame alcool care sunt metabolizati de ficat in aproximativ 1 ora.
- In 150 ml de vin de 12%, se gasesc 18 ml de alcool care inseamna aproximativ 14 grame alcool pe care ficatul ii va descompune intr-o ora. Daca bei insa o sticla de vin (750 ml), corpul tau are nevoie de aproximativ 5 ore pentru a metaboliza cele 71 de grame de alcool.
- O halba de 500 ml de bere tare (7%) este echivalenta cu 2 unitati, deci metabolismul va dura 2 ore.
Lucrurile se complica si mai mult daca bei mai multe bauturi una dupa alta sau daca amesteci tipurile de bautura. Daca la asta se adauga si gandirea afectata de alcool care cu siguranta va ingreuna sa tii masura bauturilor si sa faci toate aceste calcule matematice, atunci regula „o bautura pe ora” poate sa nu fie realista si, in consecinta, folositoare in calcularea alcoolemiei.
- Calculatoare de alcoolemie
Avand acces la aplicatiile web si pentru smartphone, ai putine scuze sa fii neinformat cu privire la monitorizarea concentratiei de alcool din sange. Exista o varietate de resurse gratuite in acest sens, insa trebuie sa verifici calitatea lor.
Retine insa, aceste calculatoare sunt doar un instrument care te poate ghida, insa nu includ toate informatiile care pot influenta alcoolemia in cazul tau, cum ar fi sanatatea ficatului, consumul de alimente sau interactiunea cu unele medicamente. Asa incat nu te baza 100% pe aceste calculatoare pentru a decide daca sa te urci sau nu la volan!
- Aparate de testare a alcoolemiei
Merita sa investesti intr-un aparat bun de testare a alcoolemiei (cunoscut si sub numele de etilotest sau alcooltest) daca esti un bautor frecvent. Acesta masoara cantitatea de alcool in respiratie. Este acelasi aparat care este folosit de politistul rutier pentru testarea conducatorilor auto. Daca aparatul este de calitate, este o metoda acurata, rapida si usor de aplicat.
Cere ajutor
Daca obisnuiesti sa bei mult si/sau in mod regulat, oprirea brusca sau reducerea consumului de alcool poate provoca simptome fizice si psihologice de sevraj. Severitatea sevrajului depinde de cat timp consumi alcool si de cat de mult bei in mod obisnuit. In cazurile severe, poti experimenta un tip de sevraj de alcool care iti poate pune viata in pericol, cunoscut sub numele de delirium tremens, care poate aparea dupa 2 -7 zile de la ultima bautura.
Cand esti pregatit sa renunti sau sa reduci raul pe care alcoolul il provoaca asupra sanatatii si vietii tale, exista diverse resurse care te pot ajuta. In primul rand, discuta cu medicul tau curant. De asemenea, multi oameni apeleaza la grupurile de sprijin, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA). Aceste grupuri, la care poti participa fizic sau online, te pot ajuta sa te simti inteles, sustinut si mai putin singur pe masura ce navighezi prin procesul de recuperare.
Surse de informatie:
- www.drinkfox.com
- www.pinelandsrecovery.com
- www.andatechdistribution.com.au
- www.americanaddictioncenters.org
- www.healthline.com
- www.health.clevelandclinic.org
- www.ncbi.nlm.nih.gov
- www.pubs.niaaa.nih.gov
- www.medicalnewstoday.com
- www.alcooltest.ro
- www.alcooliciianonimi.ro
Alcohol Overdose www.healthline.com