Durerea in piept (durerea toracica anterioara) este un simptom frecvent si este determinata de multe afectiuni. La majoritatea pacientilor cauza este o afectiune cardiaca. Insa durerea toracica poate fi produsa si de boli la nivelul plamanilor, esofagului, muschilor toracelui, coastelor sau nervilor intercostali. Unele dintre aceste afectiuni sunt severe si pot pune viata in pericol. Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca durerea toracica poate fi un semnal de alarma pentru o afectiune grava si merg la consult chiar si pentru simptome minime. Altii, inclusiv aceia care au afectiuni severe, minimizeaza sau ignora acest simptom. Daca ai durere toracica inexplicabila, singura modalitate de a confirma cauza acesteia este sa mergi la un consult la medic.
Cauze
Durerea in piept este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientii ajung la camera de garda. Multe afectiuni produc durere sau disconfort toracic. Sursa durerii in piept poate fi orice afectiune a peretelui toracic (muschi, coaste, cartilaj costal, nervi intercostali) sau a organelor intratoracice, cum ar fi inima, plamanii, esofagul. De asemenea, durerea poate iradia de la nivelul abdomenului (stomac, vezica biliara, etc.) sau al coloanei vertebrale.
In timp ce unele surse de durere sunt boli obisnuite, altele sunt afectiuni severe, amenintatoare de viata si reprezinta urgente medicale majore. De aceea este important ca pacientul sa le recunoasca imediat cand apar si sa sune de urgenta la 112.
Afectiuni care pot fi amenintatoare de viata imediat
- Infarct miocardic acut
- Angina instabila
- Disectia aortei toracice
- Ruptura de esofag
- Trombembolism pulmonar (TEP)
- Pneumotorax in tensiune
Afectiuni potential amenintatoare de viata
- Angina pectorala
- Pericardita
- Miocardita
- Pneumotorax
- Pneumonie
- Pleurezie
- Pancreatita
- Cancer pulmonar
Afectiuni care creeaza disconfort fara a pune viata in pericol
- Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)
- Esofagita
- Tulburare de motilitate esofagiana (spasm esofagian)
- Ulcer peptic
- Litiaza biliara
- Colecistita acuta
- Pancreatita
- Costocondrita
- Artrita reumatoida
- Fibromialgie
- Traumatism toracic
- Zona zoster toracic
- Hiperventilatie (legata de anxietate), atac de panica, depresie
Durerea toracica la copii si adultii tineri (<30 ani) este putin probabil sa fie cauzata de ischemie miocardica, desi infarctul de miocard poate surveni inclusiv la varsta de 20 de ani. La acest grup de varsta afectiunile musculo-scheletale sau pulmonare sunt cauzele cele mai frecvente.
Cum resimte pacientul durerea in piept
Durerea toracica difera de la o persoana la alta si variaza in calitate, intensitate, durata si localizare. Poate fi o durere ascutita sau o simpla jena si poate fi resimtita ca un disconfort, o senzatie de strivire, strangere, presiune, injunghiere, arsura, balonare sau intepatura.
Deoarece aceste senzatii isi au originea la nivelul organelor din torace - inima, plamani, esofag, vase mari - multi pacienti neaga prezenta durerii si acuza predominant o senzatie de disconfort.
Un stimul dureros la nivelul acestor organe este perceput ca fiind la nivelul toracelui, insa poate fi resimtit oriunde in zona cuprinsa intre partea superioara a abdomenului si mandibula, inclusiv la nivelul spatelui, gatului, umerilor si bratelor (ca durere iradiata).
Durerea se poate agrava odata cu activitatea, se poate ameliora in repaus si poate fi insotita si de alte simptome (transpiratie, greata, palpitatii, dificultate in respiratie).
Diagnostic
Din cauza ca durerea in piept poate fi expresia unei boli severe, nu trebuie sa fie niciodata trecuta cu vederea sau neglijata. Persoanele cu durere in piept trebuie sa fie consultate de medic.
Semne de alarma
- Durere intensa aparuta brusc
- Durere resimtita ca o apasare violenta, strangere, presiune sau strangulare
- Iradiaza la baza gatului, in mandibula, in umeri, in brate, in spate
- Se insoteste de transpiratii reci si profuze, teama intensa, dificultate in respiratie (dispnee), palpitatii (batai rapide sau neregulate ale inimii), greata si varsaturi, stare brusca de ameteala si slabiciune in corp
Suna de urgenta la 112 (nu incerca sa conduci singur la spital)
Urmatoarele persoane trebuie sa fie consultate imediat de catre medic:
- Au semne de alarma
- Suspecteaza ca au suferit un infarct miocardic acut (deoarece simptomele seamna cu cele ale unui atac de cord anterior)
- Sunt diagnosticate cu angina pectorala si au durere in piept care este brusc mai intensa, este declansata de o activitate mai usoara sau dureaza mai mult decat de obicei
- Au simptome de angina pectorala care apar in repaus
- Au o durere toracica nou aparuta (de 3-5 zile)
- Au durere toracica brusca si intensa, care a aparut dupa o calatorie lunga sau dupa imobilizarea in pat, ca de exemplu dupa o interventie chirurgicala, in special daca una dintre gambe este mai umflata decat cealalta
Durerea in piept care dureaza doar cateva secunde este rareori cauzata de o afectiune cardiaca. Persoanele cu dureri toracice cu durata foarte scurta trebuie sa fie consultate de medic, insa nu in urgenta.
Persoanele care au durere toracica de mai mult timp (de mai mult de o saptamana) ar trebui sa consulte cat mai curand posibil un medic in ambulator, cu exceptia cazului in care prezinta semne de alarma sau cand durerea s-a agravat sau a devenit mai frecventa, situatie in care ar trebui sa mearga la spital de urgenta.
👉 Vrei să vorbești cu un medic despre simptomele tale, chiar de pe canapeaua din living? Poți face asta prin telemedicină. Descoperă ce avantaje are telemedicina și pentru ce specializări poate fi realizată.
Fa-ti o programare la medic
- Daca ai febra si tuse cu expectoratie galben-verzuie
- Ai durere in piept care este severa si intermitenta
- Ai dificultate la inghitit
- Durerea dureaza de mai mult de 3-5 zile
Evaluarea pacientului cu durere in piept
Medicul iti va face anameza - iti va pune o serie de intrebari despre ce simti si despre istoricul tau medical si va efectua un examen clinic. Este importanta localizarea, durata si caracterul durerii, precum si factorii declansatori si amelioratori. De asemenea, sunt valoroase informatiile din istoricul medical, cum ar fi utilizarea de medicamente care pot declansa spasmul esofagian, diagnosticul anterior de afectiuni cardiace, prezenta factorilor de risc pentru boala arteriala coronariana sau pentru embolism pulmonar (imobilizare recenta, calatorii, sarcina). Prezenta factorilor de risc pentru angina pectorala (istoric familial, fumat, obezitate, lipide crescute, hipertensiune arteriala, diabet) creste posibilitatea existentei unei boli coronariene, insa nu ajuta la identificarea cauzei durerii toracice.
Caracteristicele durerii in piept ii vor sugera medicului adesea cauza, ca de exemplu:
- Durerea constrictiva care iradiaza catre mandibula si brate sugereaza infarct de miocard acut
- Durerea aparuta la efort si ameliorata in repaus indica angina pectorala
- Durerea foarte intensa cu iradiere posterioara sugereaza disectie de aorta toracica
- Durerea cu caracter de arsura, iradiata din epigastru (adomenul superior) spre gura, exacerbata de pozitia culcat si ameliorata de antiacide, este sugestiva pentru BRGE
- Febra, frisonul si tusea indica pneumonie
- Durerea toracica insotita de dispnee importanta indica un trombembolism pulmonar sau pneumonie
- Durerea scurta (<5 secunde), ascutita, intermitenta este rareori cauzata de afectiuni severe
Totusi, durerea in piept care apare in afectiuni severe se poate suprapune peste cea cauzata de boli obisnuite si poate varia foarte mult de la un pacient la altul.
De exemplu, exista si pacienti la care durerea dintr-un infarct miocardic acut este atipica (in special la femei, pacienti in varsta sau cu diabet zaharat). Acestia pot avea doar un disconfort usor sau o senzatie ciudata toracica sau se plang de indigestie sau de durere localizata in umar (durere iradiata). Pe de alta parte, si pacientii cu indigestie au durere in abdomenul superior. De asemenea, durerea de umar poate fi cauzata de o intindere musculara. Similar, desi toracele este sensibil la apasare in cazul durerii musculo-scheletale, toracele poate fi sensibil, de asemenea, la pacientii cu infarct miocardic. In plus, durerea poate fi intensificata de respiratie sau de miscare atat in afectiunile importante, cat si in cele minore, astfel incat acesti factori declansatori sunt nespecifici.
De aceea, pentru a stabili cauza, medicul va efectua o serie de investigatii la pacientii cu durere in piept.
Investigatii
In cazul adultilor la care durerea in piept a aparut brusc, se fac investigatii care sa excluda o cauza amenintatoare de viata. Evaluarea minima a oricarui pacient cu durere toracica include:
- Puls-oximetrie - masurarea saturatiei in oxigen din sange (SaO2) cu ajutorul unui senzor asezat pe deget
- Electrocardiograma (ECG)
- Radiografie toracica
Daca simptomele sugereaza un infarct miocardic acut sau daca nu exista o cauza clara, in special la pacientii cu risc cardiovascular crescut, medicul va efectua in dinamica (cel putin doua determinari in decurs de cateva ore) o analiza de sange prin care va masura nivelul unor substante care indica afectarea muschiului inimii (enzime cardiace - troponina, creatinkinaza, creatinkinaza MB) si va repeta ECG-ul. In functie de rezultatele investigatiilor initiale, poate fi nevoie de investigatii suplimentare: ecocardiografie, angioCT, teste de stres (ECG de efort, RMN cardiac de stres) si coronarografie.
Un test terapeutic prin administrarea sublinguala de nitroglicerina sau orala de antiacide nu diferentiaza in mod adecvat ischemia miocardica de BRGE sau gastrita, ambele medicamente putand ameliora simptomele acestor afectiuni.
Daca se suspecteaza un trombembolism pulmonar (TEP), se efectueaza o tomografie computerizata toracica (CT toracic). Daca TEP este doar posibil, frecvent se dozeaza in sange D-dimerii. Daca testul este negativ se poate exclude diagnosticul de tromboza venoasa profunda, insa daca testul este pozitiv se efectueaza investigatii suplimentare, cum ar fi ecografie venoasa la nivelul membrului inferior si CT toracic.
Pacientii care au durere in piept de mai mult timp, este putin probabil sa aiba o cauza amenintatoare de viata. Medicul va efectua o radiografie toracica in majoritatea cazurilor, precum si alte investigatii in functie de simptome si examenul fizic.
Tratament
Cauza specifica identificata este cea tratata. Daca afectiunea nu este diagnosticata clar ca fiind una obisnuita, frecvent, pacientul va fi internat in spital pentru monitorizarea inimii si o evaluare mai extinsa. Durerea este tratata cu acetaminofen (paracetamol) sau opioide, de la caz la caz, pana la definitivarea diagnosticului.
Surse de informatie:
Chest Pain www.merckmanuals.com
Chest pain www.uptodate.com
Chest pain www.mayoclinic.org
What's Causing My Chest Pain? www.webmd.com
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer