Ce este biopsia osteomedulara?
Este o investigatie care consta in obtinerea unui fragment de maduva hematogena care este apoi analizat si pe baza caruia se poate face un diagnostic de boala hematologica. Acest lucru este valabil in cazul afectiunilor hematologice care au expresie medulara.
In plus, se poate analiza maduva hematopoietica restanta si in ce masura boala respectiva influenteaza maduva hematopoietica normala.
De ce este recomandata biopsia osteomedulara?
Testul este efectuat pentru stabilirea diagnosticului si stadializarea afectiunii hematologice, fiind indispensabil pentru diagnostic, mai ales in cazul afectiunilor oncohematologice. De asemenea, pentru afectiunile neoplazice de tip limfom, testul este indispensabil in verificarea remisiunii sau raspunsului la tratament.
Cand este indicata biopsia osteomedulara?
Investigarea maduvei hematogene este recomandata cand anamneza, examenul clinic, analizele uzuale hematologice (ex: hemograma cu frotiu de sange periferic) sau probele biochimice ridica suspiciunea pentru o afectiune hematologica.
Atunci cand sunt elemente sugestive pentru o afectiune hematologica (analize modificate, mai ales hemograma), este necesara punctia sau de preferat, biopsia ostemedulara. Aceasta procedura diferentiaza daca problema este la nivelul sangelui periferic sau maduvii formatoare de tesut hematologic.
In practica clinica, aceasta investigatie poate fi precedata de punctie aspirativa medulara, care poate orienta diagnosticul catre o afectiune hematologica. Spre deosebire de punctia aspirativa, fragmentul osos obtinut la biopsia medulara poate fi analizat din mai multe puncte de vedere si se poate face oricand o reanalizare a acestuia, chiar si la distanta de ani. Acest lucru este foarte important mai ales pentru situatiile in care ai nevoie de o „opinie secundara”, la un specialist din alt spital.
Indicatii:
- In scop diagnostic in afectiuni de tip mieloproliferativ cronice sau limfoproliferative cronice - limfom, mielom, mielodisplazii, sindroame mielodisplazice, aplazii medulare. Totusi, in cazul afectiunilor de tip leucemie acuta, acesta investigatie nu este necesara, frecvent fiind suficienta doar punctia aspirativa medulara.
- Pentru stadializarea bolii - mai ales in cadrul limfoamelor, dar si a altor patologii cum ar fi aplazia medulara - aceasta procedura evidentiaza in ce masura este afectata maduva hematogena sau cat tesut sanatos restant mai exista
- Evaluare terapeutica – absolut necesara in cazul limfoamelor care au avut determinare medulara initiala si leucemiilor acute care nu au expresie moleculara sau citogentica dovedita
Ce trebuie sa faci inainte de procedura
Este foarte important sa discuti cu medicul inainte de efectuarea procedurii pentru a-ti explica in ce consta aceasta interventie. Atunci cand afli ca trebuie sa faci o biopsie si mai ales cand vezi acul, este normal sa devii mai retinut. Este o atitudine fireasca.
Exista doua subiecte pe care foarte multi pacienti le aduc in discutie:
- Daca fac biopsie si e cancer nu cumva boala este „rascolita” de biopsie si evolutia devine mai rapida? Trebuie sa stii ca in ultimii ani tratamentul afectiunilor hematologice a evoluat, si o foarte mare parte dintre acestea sunt acum curabile. Acest lucru este posibil doar cu un diagnostic corect care se face doar prin biopsie. Nu exista cancer curabil fara un diagnostic corect obtinut prin intermediul biopsiei.
- A doua ingrijorare este legata de zona din care se preleveaza fragmentul – creasta iliaca - spina posterosuperioara - si riscul de a leza maduva neurogena. Trebuie sa stii ca sunt doua structuri anatomice diferite si chiar daca sunt localizate la mica distanta, posibilitatea de a afecta structurile nervoase este minima. De asemenea, este important ca medicul sa stie daca esti alergic la anestezic sau iei vreun tratament anticoagulant.
Cum decurge procedura?
Dupa discutia cu medicul si eliminarea din anamneza a unor situatii care ar putea periclita efectuarea biopsiei, vei sta pe pat cu fata in jos intr-o pozitie cat mai comoda pentru ca medicul sa caute reperele anatomice – se dezinfecteaza si se face anestezia locala cu xilina.
Este ca la dentist, doare prima intepatura, dupa care tesutul incepe sa amorteasca. Dupa aproximativ 10 -15 min se face biopsia propriu-zisa – daca anestezia este corect efectuata vei simti doar ca se umbla, nu vei simti durere. Apoi se extrage fragmentul osos - se poate face amprenta pe lame care vor fi ulterior analizate la microscop, iar fragmentul mare este pus intr-un lichid de conservare urmand sa fie fie analizat morfologic si sa se efectueze o serie de analize performante. Se face hemostaza – oprirea sangerarii - care este de obicei minima, de ordinul a maximum 1-2 ml de sange.
Cum te vei simti in timpul procedurii?
Variaza de la un pacient la altul, in functie de cat de scazut este pragul la durere, insa sunt extrem de rare cazurile in care aceasta investigatie se face sub anestezie generala. Poti avea o stare de anxietate, insa procedura in sine, de cele mai multe ori, este resimtita ca o stare de disconfort.
Ce trebuie sa faci dupa examinare?
Este importanta urmarirea realizarii hemostazei (oprirea sangerarii), dupa care poti pleca linistit, urmand sa indepartezi pansamentul dupa 24 de ore de la procedura.