Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Autoexaminarea sanilor in 3 pasi

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Autoexaminarea sanilor in 3 pasi

Autoexaminarea sanilor trebuie sa constituie un obicei constant in viata femeii moderne. Mai mult decat un simbol al feminitatii si maternitatii, sanul constituie o regiune anatomica a corpului care necesita o ingrijire la fel de importanta ca cea pe care o acordam altor zone, de exemplu fata sau mainile. Manevra de autoexaminare a sanilor este cea mai simpla si mai eficienta metoda prin care putem sa diagnosticam precoce atat cancerul de san,  dar si leziuni benigne si infectiile, boli care pot fi tratate si vindecate.

Autoexaminarea sanului necesita doar 5 minute in fiecare luna. Aceste minute pot salva ani din viata!

Cred cu tarie ca este datoria fiecarei femei sa ceara sa fie informata, dar si sa aplice aceasta metoda simpla de autoexaminare a sanilor. Cred cu tarie ca este datoria fiecarui medic sa informeze fiecare pacienta asupra importantei autoexaminarii sanilor. Sa nu uitam ca nici in prezent, in Romania nu exista un program national de screening pentru cancerul de san.” – a subliniat importanta acestei proceduri Dr. Gerald Filip, Medic Primar Chirurgie Oncologica, Ponderas Academic Hospital.                                        

6 Reguli Generale

  1. Autoexaminarea sanilor este recomandata sa se faca in primele 5 zile dupa terminarea sangerarii menstruale. In cazul femeilor care nu mai au ciclu (la menopauza, in sarcina sau in cursul lactatiei dupa nastere), palparea se face in aceeasi zi a fiecarei luni
  2. Aceasta evaluare se face cu bustul gol, cu mainile incalzite. Multe femei prefera sa-si faca aceasta evaluare la dus, pielea umeda favorizand palparea.
  3. Autoexaminarea sanilor se face prin inspectia si palparea bilaterala a sanului, mamelonului si axilei (zona de sub brat) unde se gasesc o  parte din glanda mamara si ganglionii limfatici care pot fi afectati in bolile sanului.
  4. Metoda trebuie aplicata de orice femeie incepand cu varsta de 18 ani, pe parcursul intregii vieti. Rolul acestei examinari este ca femeia sa se obisnuiasca cu forma si structura propriilor sani. Repetata in fiecare luna, aceasta examinare va devenii rutina, pacienta isi va cunoaste foarte bine structura sanului si va identifica rapid orice modificare.
  5. De multe ori aceasta autoexaminare este insotita de anxietate pentru ca femeile simt ceva la nivelul sanului, dar nu inteleg ce simt si cat de important este. Trebuie cunoscute semnele de alarma - acele modificari care au semnificatie si care trebuie sa determine pacienta sa se prezinte la consult medical.
  6. Nu toate formatiunile descoperite la nivelul sanului sunt cancere. 80 %  din tumefactiile descoperite la nivelul sanului NU sunt cancere.

PASUL 1 - INSPECTIA SANILOR

Se face la bustul gol, in fata oglinzii, cu suficient de multa lumina pentru a evita umbrele proiectate pe sani. Se urmareste amanuntit aspectul sanilor in mai multe pozitii: cu mainile pe langa corp, cu mainile in sold, cu mainile ridicate deasupra capului. Se vor efectua miscari de rotire a trunchiului pentru a inspecta fiecare parte a sanului, bilateral.

Ce trebuie urmarit la inspectie?

  • Forma si marimea sanilor – daca s-au produs modificari, daca a aparut o asimetrie de volum sau forma, daca au aparut tumefactii ce deformeaza relieful sanului, daca s-au modificat pliurile naturale ale sanului
  • Aspectul pielii sanilor – daca este similar bilateral, daca au aparut modificari de culoare, de relief, zone cu aspect de coaja de portocala sau roseata sau zone cu vene dilatate
  • Aspectul areolei mamare sau mamelonului – modificare de forma, de culoare, eroziuni sau ulceratii, retractie de mamelon sau scurgeri spontane de lichid prin mamelon

Atentie la semnele de alarma 

  • Tumefactie nou aparuta ce deformeaza relieful sanului
  • Modificari de mamelon – eroziune, scurgere mamelonara
  • Modificari de piele – retractie, infiltrare, ingrosare, accentuarea desenului venos

PASUL 2 – PALPAREA SANILOR

Se face cu mana dreapta pentru sanul stang si cu mana stanga pentru sanul drept. Se folosesc degetele 2-3-4, pulpa degetelor si nu varful degetelor, discret departate. Palparea se face initial superficial (pentru tesuturile superficiale), apoi cu o presiune medie (pentru cele intermediare) si apoi mai ferm (pentru tesuturile profunde), exercitand o presiune a glandei mamare pe peretele toracic.

Palparea trebuie sa fie progresiv mai ferma pe masura ce sunt examinate tesuturile mai profunde, dar in nici un caz nu trebuie sa fie dureroasa. Se va examina fiecare centimetru de san, fara a pierde contactul cu sanul (nu se ridica degetele, nu se „sar” portiuni de san). Miscarile de palpare trebuie sa fie blande si fara graba.

Este recomandata examinarea sanilor stand in picioare, apoi culcat pe spate, cu mana sub cap de partea sanului ce trebuie examinat. Palparea in aceste 2 pozitii favorizeaza explorarea fiecarei portiuni de glanda mamara, indiferent de profunzime.

Sunt recomandate 2 modalitati de palpare, care pot fi aplicate pe rand, in aceelasi episod de examinare:

  • Prin miscari circulare, care pleaca de la mamelon pana la periferia sanului. Se repeta examinarea de 2-3 ori pentru fiecare san, cu presiune din ce in ce mai ferma, pentru a identifica si structurile cele mai profunde
  • Prin miscari verticale de sus in jos, de la clavicula pana la coaste, si care avanseaza de la stern la marginea laterala a sanului.Se repeta examinarea si in sens invers, de 2-3 ori.

Atentie la semnale de alarma:

  • Tumefactie nou aparuta
  • Durere la nivelul unor tumefactii mai vechi
  • Scurgere mamelonara aparuta in cursul palparii

PASUL 3 – PALPAREA/ EXAMINAREA AXILEI SI A MAMELONULUI BILATERAL

 Aceste 2 zone (mamelonul- central, axila – lateral) necesita o atentie speciala pentru ca:

  • La nivelul axilei exista tesut mamar unde se poate dezvolta o tumora
  • Axila este o zona relativ traumatizata prin proceduri cosmetice, iar leziunile aparute la acest nivel sunt deseori atribuite aplicarii de deodorant sau metodelor de depilare
  • In cazuri rare, prima manifestare a unui cancer poate fi o tumefactie axilara prin invazia ganglionilor de la acest nivel, fara tumora mamara palpabila (asa numitul cancer mamar ocult)
  • Nu de putine ori prima manifestare a unui cancer de san poate fi o scurgere mamelonara sau o eroziune a mamelonului
  • Palparea axilei se face in aceeasi maniera folosita la palparea sanului  – degetele 2-3-4 grupate, cu miscari blande, explorand toate laturile axilei in cautarea unei tumefactii nou aparute
  • Palparea mamelonului de face cu miscari delicate, exercitand o discreta presiune pe areola mamara, dar si pe mamelonul cuprins intre  degete, in incercarea de a obtine o eventuala scurgere mamelonara

Atentie la semnale de alarma

  • Tumefactie nou aparuta la nivel de axila
  • Scurgere mamelonara
  • Modificari de mamelon (retractie, tumefactie, eroziune)

Odata incheiata aceasta examinare, pacienta isi va gasi linistea si starea de bine data de un rezultat bun al examinarii.

DE RETINUT

Autoexaminarea sanilor este cea mai ieftina si cea mai rapida metoda de depistare a afectiunilor sanului. Dureaza doar cateva minute, dar poate aduce ani de sanatate si viata frumoasa.

Semnele de alarma  - nu trebuie neglijate pentru ca semnaleaza boli importante:

  • Scurgere mamelonara sanguinolenta (sau de orice fel inafara perioadei de alaptare), spontan sau la palparea sanului sau mamelonului
  • Eroziunea mamelonului sau a areolei mamare
  • Retractia sau tumefactia mamelonului
  • Formatiune tumorala palpabila oriunde la nivelul sanului, mamelonului sau axilei
  • Modificarea de forma sau volum a sanului
  • Modificarea pielii sanului – roseata, infiltrare, retractie