“AngioCT este o procedura asemanatoare tomografiei clasice, folosind acelasi tip de substanta de contrast iodata si achizitii de imagini pe sectiune axiala, care apoi sunt prelucrate de softuri specifice fiecarei zone de interes. Spre deosebire de angiografia clasica, prin reconstructii, vasul de sange este vizibil din toate unghiurile, nu doar din fata sau lateral, astfel incat depunerile ateromatoase, stenozele, dilatatiile sau anomaliile congenitale sunt mai bine caracterizabile, mai utile chirurgului sau cardiologului, in eventualitatea unei interventii”, explica dr. Teodora Balaur, medic specialist Radiologie si Imagistica medicala in cadrul Policlinicii Pozimed din Constanta.
Unul dintre avantajele examinarii Angio CT este ca este o procedura mai putin invaziva decat angiografia standard, care implica inserarea unui tub subtire numit cateter printr-o artera din brat sau picior pana in zona afectata. In cazul angiografiei CT nu se folosesc catetere. “Abordul se face printr-o vena periferica, nu pe vasul de interes ca la angiografia clasica, iar imaginile se obtin pentru toate arterele din zona de corp cu patologie, nefiind necesare injectari multiple ca la angiografia clasica”, explica dr. Teodora Balaur, adaugand ca investigatia Angio CT este net superioara angiografiei clasice in ceea ce priveste verificarea permeabilitatii by-pass-urilor si a stenturilor.
Angio CT ajuta la prevenirea infarctului si AVC-ului
Examinarea Angio CT poate fi indicata persoanelor care au o anomalie ce implica vasele de sange de la nivelul creierului, inimii, plamanilor, rinichilor sau altor parti ale corpului. Poate fi recomandata de medicii cardiologi, specialistii in chirurgie cardio-vasculara sau medicii neurologi pentru a diagnostica si evalua multe boli ale vaselor de sange si afectiuni conexe, cum ar fi:
- Anevrisme
- Stenoze
- Cheaguri de sange
- Anomalii congenitale ale sistemului cardiovascular, inclusiv ale inimii
- Vase de sange dezorganizate, cum ar fi malformatiile vasculare
- Tumori
- Rupturi ale vaselor de sange
“Daca ne referim la patologia cardiaca si angiocoronarografia CT, investigatia este indicata atunci cand avem un test de efort pozitiv sau cand acesta nu s-a realizat, dar simptomatologia sugereaza o stenoza coronariana semnificativa - durere precordiala la eforturi mici sau fara efort. Angiocoronarografia CT are un rol extrem de important pentru pacientii cu suspiciune de anomalie congenitala a coronarelor. Evaluarea trebuie facuta inclusiv in cazul persoanelor tinere, mai ales daca fac sport de performanta, unele din aceste variante anatomice punand viata in pericol indeosebi la eforturi fizice intense”, sustine medicul radiolog, specializat in angiografie CT.
Medicii specialisti recomanda Angio CT:
- Medicul neurolog indica examinari Angio CT persoanelor cu risc de accidente ischemice sau hemoragice. Uneori vasele sunt evaluate de prima intentie ecografic (ecografie Doppler) si daca stenozele sau dilatatiile sunt importante, se recurge la Angio CT pentru detaliere. De exemplu, investigatia poate stabili daca depunerea de pe vasul cu stenoza este una instabila, care se poate desprinde si poate provoca o ischemie in teritoriul unde se fixeaza.
- Specialitii in chirurgie cardio-vasculara recomanda examinarea Angio CT pacientilor cu patologie de aorta sau de vase periferice ale membrelor superioare sau inferioare, fie pentru evaluare initiala, fie preoperator sau postoperator.
- Angiocoronarografia CT se realizeaza si la pacientii care urmeaza sa fie suspusi unor interventii chirurgicale laborioase, daca acestia prezinta riscuri cardiovasculare crescute si medicul de terapie intensiva solicita investigatia.
- Medicii de familie pot indruma pacientii catre Angio CT, “insa este necesar intreg istoricul medical, scrisorile medicale de la specialistul cardiolog, neurolog sau cardio-vascular, astfel incat examinarea sa fie in beneficiul pacientului, tintita pe segmentul cu patologie al acestuia”, dupa cum explica dr. Teodora Balaur.
Avantajele examinarii Angio CT:
- Este o metoda neinvaziva;
- Presupune o doza de iradiere redusa, comprataiv cu angiografia clasica;
- Ofera informatii importante cu privire la localizarea, intinderea și gradul de afectactare a vaselor, fie ca este vorba de stenoze, dilatatii sau variante anatomice.
Contraindicatiile investigatiei
Examinarea Angio CT are aceleasi contraindicatii ca orice tomografie clasica. Concret, examinarea nu este indicata:
- Persoanelor care au istoric de alergie la substanta de contrast iodata - in functie de cat de grava a fost aceasta, se poate realiza investigatia cu o premedicatie/consult la alergolog, sub supravegherea medicului specializat in Medicina de urgenta
- Persoanelor diagnosticate cu insuficienta renala severa
- Femeilor insarcinate
“Cu ajutorul acestei investigatii, putem examina vasele cordului - coronarele, arterele din zona cervicala si cerebrala, aorta, ramurile sale toracice sau abdominale, arterele membrelor superioare sau inferioare. Examinarea de face pe segmentele cu patologie, cu recomandare scrisa. Este de preferat sa se examineze maxim doua zone de interes, pentru a reduce efectele adverse ale substantei de contrast”, explica dr. Teodora Balaur.
Angio-CT se realizeaza cu echipament performant
Ca orice investigatie performanta si complexa, examinarea Angio CT nu poate fi realizata fara un echipament medical la fel de performant. Vorbim de un aparat CT cu timp de scanare scurt si imagini de achizitie fidele.
“De asemenea, softurile de procesare a imaginilor sunt foarte importante, dedicate fiecarei regiuni examinate” sustine dr. Teodora Balaur, adaugand ca toate aceste facilitati sunt dispobinile in Centrul de Radiologie si Imagistica medicala din Policlinica Pozimed din Constanta care detine un aparat CT GE de 128 slice-uri.
Durata examinarii difera in functie de zona examinata
“Pacientul sta intins pe masa aparatului, pozitionat de asistentul de radiologie, i se dau niste comenzi respiratorii si se injecteaza automat substanta de contrast, iar masa pe care se afla se misca in timpul achizitiei de imagini. La injectarea substantei de contrast, poate sa apara o usoara senzatie de greata si incalzire datorita vitezei crescute de injectare. Dupa examinarea propriu-zisa, pacientul ramane sub supraveghere timp de 20 minute, pentru urmarirea unor eventuale reactii alergice”, sustine dr. Teodora Balaur.
In ceea ce priveste pregatirea pentru realizarea procedurii, medicul radiolog mentioneaza ca pacientul care urmeaza sa fie examinat nu trebuie sa manance cu patru ore inainte de investigatie. De asemenea, este recomandat sa isi ia medicatia obisnuita, conform indicatiilor medicului curant si sa aduca rezultatul creatininei, pentru evaluarea functiei renale. In cazul persoanelor cu o afectiune tiroidiana, acestea trebuie sa prezinte medicului radiolog analize recente pentru functia tiroidiana (nu mai vechi de 3 luni, n. red.) si, daca este cazul, avizul medicului endocrinolog.
Consultant:
Dr. Teodora Balaur, medic specialist Radiologie si Imagistica medicala
Surse:
www.hopkinsmedicine.org
www.radiologyinfo.org
www.uofmhealth.org