Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 reguli de viață dacă ai diabet zaharat tip 2

Aproape 8% din populație suferă de diabet zaharat, o boală metabolică cu implicații majore asupra sănătății și stilului de viață. 90% dintre diabetici au Diabet Zaharat Tip 2. Cu un nivel ridicat al glicemiei în sânge pentru un timp îndelungat, acești bolnavi sunt expuși complicațiilor la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sânge, nervilor și rinichilor.

Diabetul zaharat este diagnosticat de obicei la persoanele de peste 40 ani. Apare cu precădere la supraponderali având un debut lent și fără simptome.

Un Diabet Zaharat neglijat și/sau netratat duce la dislipidemie (creșterea grăsimilor în sânge) care favorizează apariția aterosclerozei. Aceasta e cauza hipertensiunii arteriale, tulburărilor de circulație la nivelul picioarelor (care vor determina apariția durerilor în timpul mersului), infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Datorită hiperglicemiei apar și leziuni ale vaselor mici de sânge. Acestea sunt responsabile de modificările patologice apărute la nivelul ochilor și al rinichilor. Afectarea sistemului nervos (neuropatia diabetică) se manifestă prin tulburări de sensibilitate, furnicături, senzații de arsură și durere la nivelul picioarelor și mâinilor.

10 reguli pentru regimul de viață al persoanelor cu Diabet Zaharat Tip 2

  1. Incercați să slăbiți câteva kilograme.
  2. Tratamentul cu antidiabetice orale nu exclude regimul dietetic și exercițiul fizic.
  3. Nu creșteti în niciun caz doza zilnică de tablete.
  4. Evitați pe cât posibil consumul de alcool și nu fumați.
  5. Acordați atenție solicitărilor fizice neobișnuite.
  6. Învățați simptomele unei hipoglicemii. În cazul unor manifestări deosebite contactați de urgență medicul.
  7. Aveți întotdeauna un plic de zahăr la dumneavoastră.
  8. Măsurați-vă pe cât posibil zilnic: glicemia, greutatea corporală și tensiunea arterială.
  9. Inspectați-vă regulat picioarele și acordați atenție sporită prezenței unor leziuni sau inflamații.
  10. Comunicați fiecărui medic care vă consultă (de ex. stomatologului) faptul că aveți diabet zaharat și medicamentele pe care le utilizați.

Nu uitati să va vizitati medicul curant. O conduită terapeutică stabilită de la început impiedică avansarea bolii și apariția complicațiilor.