Masurarea ureei in sange dezvaluie, in general, informatii importante despre cat de bine functioneaza rinichii tai, dar poate sugera si alte aspecte legate de aportul de proteine, functia hepatica sau cardiaca.
Ureea este un produs de metabolizare a proteinelor. Ficatul descompune proteinele utilizate de corpul tau, formand amoniacul, o substanta care contine azot (nitrogen). Azotul se combina cu alte elemente, cum ar fi carbonul, hidrogenul si oxigenul, ceea ce duce la formarea de uree, un reziduu chimic ce este preluat prompt de fluxul sanguin si este transportat la rinichi.
Un aspect particular il reprezinta sinteza de uree si in tesuturile cu rata mare de crestere, cum ar fi cele tumorale sau embrionare, care pot metaboliza un aminoacid numit arginina, formand uree.
La fel ca si alte deseuri sau substante nefolositoare organismului, ureea este filtrata de rinichii sanatosi si eliminata prin urina. Un procent cuprins intre 50-60% poate fi, insa, redifuzat in sange.
Cand functia de excretie a rinichilor este afectata sever, cantitatea de uree nu poate fi eliminata corespunzator si ajunge sa se acumuleze progresiv in sange, rezultand uremia, o manifestare toxica, ce poate avea drept cauza insuficienta renala.
In concluzie, nivelul de uree serica este legat in mod direct atat de capacitatea ficatului de metabolizare a proteinelor, cat si de capacitatea de excretie a rinichilor, valorile normale rezultand in urma echilibrului intre cele doua functii.
Totodata, un rol important il au aportul de proteine si anabolismul celular din cursul starilor de crestere, graviditate, convalescenta.
Despre test
Testele de laborator pot determina ureea serica propriu zisa, dar si partea azotata a acesteia, nitrogenul ureic, prin testul BUN. Ambele teste pot oferi indicii despre functionarea incorecta a rinichilor. Testul de azot ureic din sange (BUN) este o masura a cantitatii de azot din sange care provine din uree.
Desi frecvent utilizate si accesibile, aceste teste sunt inferioare altor markeri, cum ar fi creatinina, deoarece nivelul ureei din sange este influentat de alti factori precum dieta, deshidratarea si functia hepatica.
Cui se recomanda testul de uree serica?
Testul pentru determinarea ureei serice este un test de rutina efectuat in cadrul oricarui examen medical general, inaintea internarilor sau interventiilor chirurgicale, fiind recomandat, in general, pentru diagnosticarea afectiunilor renale. Desi boala renala precoce nu are de obicei semne sau simptome, anumiti factori va pot expune la un risc mai mare. Acestia includ:
- Istoric familial de probleme renale
- Diabet
- Tensiune arteriala crescuta
- Boala de inima
- Unele simptome sugestive de retentie de produsi azotati (uremie) in organism pot constitui motivul indicatiei efectuarii testului:
- oboseala sau somnolenta
- crampe în picioare
- pofta de mancare diminuata sau lipsa
- durere de cap
- greata
- varsaturi
- diaree
- mancarimi
- edeme ale picioarelor, ochilor
- probleme de concentrare.
Atunci cand apar aceste simptome, este foarte probabil ca medicul de specialitate sa recomande efectuarea testului de uree serica, numai in urma unui consult de specialitate.
Testarea pentru determinarea ureei serice este recomandata pentru confirmarea sau infirmarea unor diagnostice precum:
- Insuficienta renala acuta sau cronica
- Insuficienta renala terminala
- Monitorizarea dietei hipoproteince
- Monitorizarea hemodializei
De ce sa faci testul?
Testul este important de efectuat ca parte a screening-ului de rutina privind starea de sanatate a organismului si in special a rinichilor. Este un test simplu, nedureros, neinvaziv si rapid pe care il poti efectua, mai ales cand ai o afectiune cronica de rinichi, suferi de insuficienta renala cronica, esti pe dializa renala, ai un singur rinichi sau ai factori de risc care te pot predispune la alterarea si degradarea in timp a functiei renale (diabet, hipertensiune, ITU repetate, calculi, insuficienta cardiaca, boala polichistica renala, etc)
Cum se interpreteaza testul?
Valori normale
- Ureea are o valoare intre 20-40 md/dL intre 18-60 de ani;
- Valoare normala uree serica este <49 mg/dL. intre 60-90 de ani;
- BUN este un indicator al sanatatii renale. Intervalul normal este de 6–20 mg/ dL sau 2,1–7,1 mmol/ L.
Cresterea nivelului ureei serice ( sau BUN):
Cresterea ureei sanguine la 50-100 mg/dL arata cel mai probabil o disfunctie renala, iar atunci cand nivelul ureei sanguine depaseste 150 mg/dL, functia glomerulara poate fi sever afectata.
Alte cauze pentru cresterea ureei, includ: dieta bogata în proteine, scaderea volumului sanguin (hipovolemie), soc, arsuri severe, insuficienta cardiaca congestiva, hemoragie gastrointestinala, febra, distrugerea celulelor in infectii, obstrucția tractului urinar, activitatea atletica, degradarea excesiva a muschilor si catabolismul crescut, sindrom Cushing, hipertiroidism, anumite medicamente, cum ar fi unele antibiotice.
Interpretarea analizei se va face de catre medic in context clinic.
Scaderea nivelului ureei serice
Principalele cauze ale scaderii ureei si BUN sunt boala hepatica severa, starea anabolica si sindromul hormonului antidiuretic inadecvat (diabet insipid).
O alta cauza rara a scaderii BUN este deficitul de ornitin transcarbamilaza, care este o tulburare genetica mostenita într-un model recesiv legat de X. Deficitul OTC este, de asemenea, însotit de hiperamoniemie.
Mod de recoltare
Pentru efectuarea testului de uree serica (sau a BUN) se recolteaza o cantitate de 2 ml de sange venos, cu ajutorul unui ac traumatic. Este recomandat ca analiza sa se faca dimineata, pe nemancate. In unele cazuri, recoltarea se poate realiza si dupa amiaza.
Unde se efectueaza recoltarea
La toate clinicile si laboratoarele din reteaua Reteaua Regina Maria.
Durata pana la obtinerea rezultatelor
Maxim 1-2 zile lucratoare de la prelevarea probei.