Dictionar de analize

Antigen HDV (Ag HVD)

120.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Antigenul HDV apartine virusului hepatic D (HDV) sau virusul hepatic delta. Acesta este determinat in cadrul analizei de sange pentru stabilirea diagnosticului de hepatita D. Cea mai importanta caracteristica a acestui virus este reprezentata de faptul ca nu se poate multiplica singur, ci are nevoie de prezenta virusului hepatic B. Asadar, hepatita D poate fi dobandita doar de catre cei deja diagnosticati cu hepatita B.

Modalitatile de dobandire a infectiei cu virusul D sunt similare cu cele ale virusului hepatic B.

Astfel, principala cale de transmitere este prin contactul direct cu sangele sau alte fluide corporale (sperma) ale unei persoane infectate prin:

  • utilizarea acelor nesterile;
  • contactul sexual neprotejat;
  • transmitere verticala (de la mama la fat in timpul nasterii).

Cele mai multe dintre cazurile de hepatita D sunt autolimitante, doar 10% dintre acestea se cronicizeaza. Dintre cei care dobandesc aceasta infectie, aproximativ 3% dezvolta o forma agresiva (hepatita fulminanta).

Indicatii

Principala recomandare a efectuarii acestei analize este reprezentat de prezenta simptomelor caracteristice pentru hepatita. Manifestarile sugestive pentru hepatita includ:

  • durere abdominala;
  • stare de greata;
  • varsaturi;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaun de culoare deschisa;
  • stare accentuata de oboseala;
  • scaderea apetitului (poftei de mancare);
  • febra.

Stadiile avansate de hepatita se pot asocia cu hepatomegalie, adica cresterea in volum a ficatului. Aceasta poate fi observata prin intermediul unei ecografii, o investigatie imagistica non-invaziva.

Alte situatii cand analiza pentru determinarea antigenului HDV este indicata sunt reprezentate de:

  • evaluarea pacientilor diagnosticati cu hepatita B;
  • monitorizarea evolutiei bolii;
  • determinarea eficacitatii tratamentului.

Pregatirea pentru analiza

Pregatirea necesara pentru efectuarea acestei analize consta in respectarea unei pauze alimentare de aproximativ 6-8 ore. Astfel, este indicat a te prezenta la centrul de recoltare dimineata, inainte de a servi micul dejun.

Pentru aceasta analiza este necesara prelevarea unei probe de sange venos, care se obtine de la nivelul unui vas al zonei anterioare a cotului. De aceea, este util a purta o bluza cu maneca scurta, pentru ca procesul de recoltare sa fie realizat cat mai comod pentru tine.

Mod de recoltare

Recoltarea presupune efectuarea punctiei venoase la nivelul unui vas de sange al plicii cotului. Evidentierea acestuia faciliteaza procesul, iar pentru aceasta se infasoara in jurul bratului un garou. Zona de piele se curata cu un antiseptic, pentru a preveni intrarea agentilor patogeni in torentul sanguin.

Proba de sange se colecteaza intr-un recipient special, vacutainer. Acesta se eticheteaza si se trimite la laboratorul de analize medicale pentru a fi procesat.

Interpretare rezultate antigen HDV

Rezultatul obtinut in cadrul acestei analize se obtine in cateva zile lucratoare. Este necesara interpretarea medicului, pentru a te asigura ca primesti cele mai bune indicatii pentru imbunatatirea starii tale de sanatate.

Rezultat pozitiv

Rezultatul pozitiv se obtine cand in sange este depistat antigenul HDV. Stabilirea diagnosticului impune prescrierea tratamentului optim.

Rezultat negativ

Rezultatul negativ semnifica lipsa identificarii antigenului HDV in sange. Este important de precizat ca pot exista si raspunsuri fals negative. Acestea se obtin majoritar in etapele incipiente ale replicarii virusului, astfel ca antigenul se afla sub nivelul ce poate fi detectat de aparatele din laboratorul de analize medicale.

Analiza pentru detectarea antigenului HDV este o investigatie utila pentru toate persoanele care prezinta simptome specifice de hepatita sau pentru cele care sunt deja diagnosticate cu hepatita B. Daca ai efectuat aceasta analiza, asigura-te ca te programezi la medic pentru interpretarea rezultatelor si pentru a primi cele mai bune recomandari, astfel incat starea ta de sanatate sa se imbunatateasca.

 

Sursa:

  • www.mayocliniclabs.com, https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/9209, accesat la 01.08.2024;
  • www.news-medical.net, https://www.news-medical.net/health/Hepatitis-D-Diagnosis-and-Treatment.aspx, accesat la 01.08.2024;
  • www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/hepatitis-d/about/index.html, accesat la 01.08.2024.

Preturile afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional şi experienţa fiecărui medic, de situaţia medicală concretă a pacientului şi de politica comercială companiei, acestea pot varia şi pot suferi modificări. Vă rugăm să verificaţi corectitudinea acestora în call center: 021.9268