Dictionar de analize

Anticorpi Anti-Nucleari (AAN)

180.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Anticorpii anti-nucleari (AAN) sunt specifici bolilor autoimune. Principala actiune a acestor anticorpi este de a ataca structurile proprii ale organismului. In mod normal, anticorpii sunt sintetizati pentru a proteja organismul de agentii patogeni. Insa, cand organismul prezinta unele dificultati in a face diferenta dintre structurile proprii si cele straine, atunci apar astfel de anticorpi si se instaleaza boala autoimuna.

Tinta anticorpilor anti-nucleari este reprezentata de structuri de la nivelul nucleului, unde se afla materialul genetic responsabil pentru diviziunea celulelor. Structurile asupra carora actioneaza acesti anticorpi sunt cunoscute ca antigene nucleare.

Dozarea anticorpilor anti-nucleari este o analiza pe care medicul o recomanda cand suspecteaza existenta unei patologii autoimune. Alaturi de aceasta, medicul poate indica si alte astfel de investigatii. Metodele prin care se obtine nivelul acestor anticorpi poate diferi in functie de laborator. Insa, indiferent de aparatura utilizata, rezultatele obtinute sunt utilizate in procesul de diagnosticare.

Indicatii

Principala indicatie a acestei analize este reprezentata de prezenta semnelor si a simptomelor sugestive pentru o boala autoimuna. Printre manifestarile specifice se afla:

  • durerea articulara;
  • eruptiile tegumentare;
  • stare de oboseala marcanta;
  • alopecie (caderea parului);
  • parestezii (senzatia de furnicaturi la nivelul membrelor);
  • febra.

Cel mai adesea, dozarea anticorpilor anti-nucleari este indicata cand este suspectat diagnosticul de lupus eritematos sistemic. Aceasta analiza poate fi utilizata si in procesul de diagnosticare al altor afectiuni, precum:

  • sclerodermia;
  • sindromul Sjögren;
  • sindromul Raynaud;
  • polimiozita;
  • dermatomiozita;
  • artrita.

Pregatirea pentru analiza

Nu este necesara o pregatire speciala inainte de efectuarea acestei analize. Recoltarea se poate face in orice moment al zilei, deoarece rezultatul nu este influentat de alimente. Chiar si asa, unele medicamente pot afecta rezultatul final. Prin urmare, spune-i medicului ce tratamente urmezi si afla de la acesta daca este necesar a intrerupe tratamentul sau a le inlocui cu alte substante. Exemple de medicamente care pot afecta valorile obtinute la analize sunt:

  • diureticele tiazidice;
  • procainamida;
  • contraceptivele orale.

Cel mai adesea, se prefera recoltarea unei probe de sange de la nivelul unei vene situate in partea anterioara a plicii cotului. De aceea, pentru ca in timpul procedurii sa iti fie cat mai confortabil, iti este de folos sa porti o bluza cu maneci scurte sau largi, care sa permita expunerea cu usurinta a bratului.

Mod de recoltare

Procesul de prelevare este minim invaziv. Acesta este realizat doar de catre personalul medical specializat, care parcurge etape bine delimitate. Zona de punctie (partea anterioara a cotului) este curatata cu o solutie antiseptica, pentru a preveni infectiile. Ulterior, in jurul bratului este strans garoul (o banda elastica), ce are rolul de a evidentia venele bratului.

Punctia venoasa consta in inserarea cu blandete a unui ac la nivelul unei vene de la nivelul plicii cotului. Este colectat un mic volum de sange intr-o eprubeta speciala (vacutainer).

Dupa obtinerea probei, acul si garoul se indeparteaza. Pentru a opri sangerarea, se aplica un plasture si este indicat a mentine o usoara presiune deasupra acestuia.

Interpretare rezultate anticorpi anti-nucleari

In cateva zile, laboratorul de analize medicale iti pune la dispozitie rezultatele investigatiilor. Este important de mentionat ca pentru stabilirea unui diagnostic nu este suficienta doar aceasta analiza. Rezultatele obtinute la toate investigatiile se iau in considerare impreuna cu starea clinica si cu istoricul medical pentru confirmarea diagnosticului.

Rezultat pozitiv

Identificarea anticorpilor in sange reprezinta un rezultat pozitiv. Acesta este sugestiv pentru prezenta unei boli autoimune. In astfel de situatii, medicul analizeaza investigatiile efectuate si manifestarile prezente si identifica diagnosticul corect.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ inseamna lipsa anticorpilor anti-nucleari in sange. Acest rezultat nu confirma lipsa bolii autoimune. Daca simptomele continua sa fie prezente, medicul poate indica investigatii suplimentare.

Anticorpii anti-nucleari sunt compusi proteici, produsi de organism in cadrul afectiunilor autoimune. Acestia pot fi identificati prin metode imunofluorescente, iar rezultatul acestei analize il poti primi in cateva zile. Daca medicul ti-a recomandat efectuarea analizei, asigura-te ca dupa primirea rezultatelor mergi la o consultatie, pentru interpretarea valorilor obtinute si primirea sfaturilor potrivite.

 

Sursa:

  • medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/lab-tests/ana-antinuclear-antibody-test/, accesat la data 10.06.2024;
  • www.mountsinai.org, https://www.mountsinai.org/health-library/tests/antinuclear-antibody-panel, accesat la data 10.06.2024;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-antinuclear-antibody-test, accesat la data 10.06.2024.

Preturile afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional şi experienţa fiecărui medic, de situaţia medicală concretă a pacientului şi de politica comercială companiei, acestea pot varia şi pot suferi modificări. Vă rugăm să verificaţi corectitudinea acestora în call center: 021.9268