Descriere
Imunoglobulinele joaca un rol important in sistemul imunitar al organismului. Ele sunt proteine produse de anumite celule ale sistemului imunitar, numite celule plasmatice, ca raspuns la prezenta bacteriilor, virusilor si a altor microorganisme, precum si la substantele care sunt recunoscute ca non-self si la antigenele daunatoare.
Atunci cand o persoana este infectata sau expusa la o substanta straina (antigen), sistemul imunitar recunoaste microorganismul ca fiind non-self si stimuleaza celulele plasmatice sa produca imunoglobuline specifice sau anticorpi care distrug microorganismul. In cazul in care persoana este expusa din nou la aceeasi amenintare, sistemul imunitar isi aminteste care este antigenul contracarat la prima expunere si declanseaza producerea rapida de anticorpi, ajutand astfel la prevenirea re-infectarii.
Acest test masoara cantitatea de imunoglobuline G din sange si in anumite situatii din lichidul cefalorahidian sau din saliva. Exista numeroase boli si afectiuni care pot cauza cresterea sau scaderea productiei de imunoglobuline serice.
Imunoglobulina G (IgG) reprezinta aproximativ 70-80% din imunoglobulinele din sange. Anticorpii IgG constituie baza de protectie pe termen lung impotriva microorganismelor. Anticorpii IgG specifici sunt produsi in timpul unei infectii sau la expunerea initial, avand evolutie crescatoare timp de cateva saptamani de la debut, scaznd apoi si stabilizandu-se. Anticorpii IgG ai mamei ofera fatului protectie in timpul sarcinii si in timpul primelor sale luni de viata.
Exista patru subclase de IgG: IgG1, IgG2, IgG3 si IgG4.
Exista o mare varietate de afectiuni care pot cauza cresterea sau scaderea productiei de imunoglobuline.Unele dintre aceste afectiuni sunt transmise de la o generatie la alta, iar altele sunt dobandite.
Indicatii
Testele cantitative pentru imunoglobuline sanguine sunt comandate atunci cand:
- Persoana prezinta simptome ale deficitului de imunoglobulina, cum ar fi infectii recurente, in special ale tractului respirator sau ale tractului gastrointestinal si/sau diareea cronica.
- Persoana are semne de inflamatie sau infectie cronica si atunci cand medicul suspecteaza productia in excess sau productia de imunoglobuline anormale
- Nou-nascutii, atunci cand medicul suspecteaza ca au fost infectati in timpul sarcinii
- Cand se suspecteaza o infectie a sistemului nervos central din lichidul cefalo-rahidian
Recomandari pentru determinarea IgG:
- Evaluarea imunitatii umorale
- Diagnosticul de mielom IgG
- Monitorizarea terapiei in mielomul IgG
- Estimarea riscului de infectii la pacientii cu limfoame
Interpretari
Cresterea IgG poate indica:
- Afectiuni hepatice cronice
- Sarcoidoza
- Boli autoimmune
- Malnutritie severa
- Parazitoze
- Hiperimunizare
- Disproteinemie
- Mielom IgG
Scaderi ale IgG pot indica:
- Mielom non-IgG
- Sindroame cu pierdere de protein
- Sarcina
- Macroglobulinemie
- Aplazie limfoida
- Leucemie lifatica cronica
- Deficient selective de IgG
- Agamaglobulinemie