Daca pacientul este tanar si este implicat in activitati sportive, fie de performanta, fie recreationale, atunci refacerea chirurgicala a ligamentelor rupte este solutia de preferat. Pentru pacient, succesul interventiei inseamna: un genunchi stabil, complet functional si care sa-i dea posibilitatea reluarii activitatilor, inclusiv a celor sportive la un nivel identic cu cel de dinaintea accidentului.
Succesul interventiei depinde de 3 elemente
Tehnica chirurgicala folosita
Calitatea grefei implantate
Recuperarea functionala post-operatorie
Medicii nostri ortopezi folosesc metode moderne de liagamentoplastie prin care se realizeaza reconstructii anatomice ale ligamentelor. Ruptura ligamentului incrucisat anterior (LIA) poate determina in timp o instabilitatea articulara cu leziuni ale meniscurilor si cartilajelor si aparitia in final a artrozei genunchiului. Din acest motiv, este obligatoriu ca la orice persoana activa, indiferent de varsta, si nu numai in cazul sportivilor de performanta, sa se faca din timp reconstructia de ligament incrucisat anterior.
Dupa operatie, recuperarea este extrem de importanta, iar genunchiul, in cazul reconstructiilor ligamentare, are nevoie de cateva luni cel putin pentru a-si redobandi complet functia. De regula, pacientii se tem de interventia chirurgicala si uita de recuperare, care este mult mai indelungata. Pentru un rezultat bun, este nevoie de o munca in echipa intre ortoped, recuperator si pacient. Atunci cand cei trei colaboreaza, se obtin cele mai bune rezultate.
Grefa de tendon cvadricipital este un nou tip de grefa utilizata in orice tehnica de reconstructie a LIA, iar in combinatie cu tehnica “All-inside GraftLink” produce rezultate excelente deoarece este necesara recoltarea unei fasii mult mai scurte comparativ cu celelate tehnici, iar recuperarea functionala este foarte rapida. Dr. Adrian Pojoga foloseste cu succes acest tip nou de grefa in special in cazul pacientilor sportivi, iar rezultatele obtinute sunt spectaculoase, cu o recuperare rapida a acestora si o intoarcere pe terenul de sport in conditii de maxima siguranta.
"Daca nu este corect diagnosticata si tratata la timp, ruptura de ligament incrucisat anterior poate fi inceputul sfarsitului genunghiului, deoarece duce la artroza progresiva. Indiferent de tehnica de reconstructie, procedura se face artroscopic, minimizand riscurile. Insa nu toate leziunile de ligament incrucisat trebuie operate. Decizia trebuie luata impreuna cu pacientul si personalizata in functie de tipul de activitate practicata la locul de munca, nivelul de antrenament si foarte important, capacitatea de a face kinetoterapie dupa interventie. Practic, recuperarea functionala este cheia interventiei, aspectul motivational al pacientului fiind foarte important. Scopul ligamentoplastiei este ca pacientul sa poata sa revina la activitatile sportive de dinaintea traumatismului.” – Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, membru al Societatii Europene de Chirurgia Genunchiului si de Medicina Sportiva si membru al Academiei Americane de Ortopedie.
Reconstructie anatomica a ligamentului incrucisat anterior (LIA) - tehnica “All-Inside GraftLink”
“Este o metoda noua de ligamentoplastie, aparuta recent la nivel mondial, care permite ortopedului sa efectueze o reconstructie anatomica a ligamentului incrucisat anterior. Tehnica se efectueaza artroscopic, minim-invaziv si realizeaza reproducerea cat mai exacta a lungimii, grosimii, locurilor de
insertie si a orientarii fibrelor ligamentului nativ rupt prin utilizarea unei grefe ligamentare. In plus, se obtine reproducerea cat mai precisa a functionalitatii LIA prin noul ligament reconstruit. Principalul beneficiu pentru pacient este durerea redusa post-operator si recuperarea rapida, cu o probabilitate crescuta de intoarcere la nivelul de performanta avut anterior.” – a subliniat Dr. Adrian Pojoga.
Reconstructie de tendon cu ligament artificial Lars
Dr. Vlad Predescu este unul dintre putinii medici oprtopezi din Romania care are experienta in folosirea implantului de ligament artificial LARS pentru reconstructia tendoanelor. LARS - Ligament Advanced Reinforcement System este un ligament artificial utilizat pentru a compensa pierderea ligamentelor naturale (ca urmare a rupturii traumatice) sau pentru a reintari un ligament lezat. LARS are o varietate de aplicatii, de la reconstructia ligamentului incrucisat anterior (LIA) sau posterior (LIP) de la nivelul genunchiului, pana la refacerea tendonului lui Achile, tendonului patelar, tendonului bicepsului sau tendoanelor umarului.