Cartilajul articular este un tesut destul de dificil de refacut si deterioarea suprafetelor articulare, traumatica sau degenerativa, lasa urme. Uneori evolutia catre artroza este destul de lenta, incat pacientii se pot amagi singuri ca se simt mai bine decat este in realitate. Astazi medicina regenerativa a cartilajului este o solutie inovatoare la aceasta problema. Ea are potentialul de a vindeca leziunea condrala intr-un stadiu incipient, ceea ce va schimba cursul unei boli cronice si va stopa evolutia catre distrugerea articulatiei. Iar pe termen lung, se va reduce nevoia practicarii unor interventii mai radicale, cum sunt cele de protezare articulara.”– a subliniat Dr. Vlad Predescu.
Tehnicile moderne de regenerare a cartilajului folosesc propriile celule mezenchimale de la nivelul maduvei hematogene pentru a trata leziuni complexe condrale, in special la nivelul articulatiei genunchiului. Unele celulele din maduva hematogena reprezintă o categorie principala de celule din corpul uman care contribuie la capacitatea organismului de a-si reinnoi si repara propriile tesuturi. Spre deosebire de celulele mature, celulele primordiare pot crea celule noi pentru oricare tesut din organism.
Tehnica AMIC artroscopica realizata de Dr. Vlad Predescu este unica in tara. Este o metoda minim-invaziva, efectuata intr-o singura operatie, prin care se reconstruieste biologic cartilajul, utilizand resursele proprii ale organismului (celule mezenchimale pluripotente). Astfel, se reda viata genunchiului si se intarzie evolutia in timp catre artroza.