Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a infiintat, in 1999, Societatea Romana de Uroginecologie, contribuind semnificativ la dezvoltarea supraspecialitatii de uroginecologie din tara noastra. De asemenea, este recunoscut pentru contributia remarcabila la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre putinii medici din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii.
Un nou capitol in istoria medicala a fost scris cand, in premiera in Romania si al doilea caz in lume, o tanara femeie operata de cancer de col uterin in sarcina a nascut o fetita perfect sanatoasa. Prof. Univ. Dr. este Presedintele Societatii Romane de Uroginecologie si membru in Asociatia Americana a Laparoscopistilor Ginecologi, Societatea Americana de Uroginecologie si Societatea Europeana de Oncologie Ginecologica.
“Cea mai mare realizare a carierei mele este nivelul la care ma aflu acum in chirurgia ginecologica. Spun acest lucru deoarece am depus un efort continuu de perfectionare care mi-a permis sa ajung la un nivel de pregatire complexa care inseamna performanta in cele trei laturi ale chirurgiei ginecologice moderne: chirurgia abdominala, chirurgia vaginala si chirurgia laparoscopica. Fara deplina stâpanire a acestor trei aspecte, un chirurg ginecolog nu poate face fata provocarilor medicinei secolului XXI.” - Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, personalitate marcanta a ginecologiei românesti
Laparoscopia 3D este o tehnologie avansata care are potentialul de a extinde domeniul de aplicare a chirurgiei minim-invazive in oncoginecologie. Avem deja o experienta importanta in trachelectomia radicala pe cale combinata laparoscopica si vaginala. Noua linie de laparoscopie 3D ne permite sa efectuam acum operatia integral laparoscopic. Desi lucrezi din afara corpului pacientei, perceptia este ca esti in interior si operezi. Pentru chirurg, asta inseamna precizie si incredere in gesturile operatorii. Vizualizand foarte clar, poti face operatii complexe laparoscopice la paciente care au cancer, operatii care presupun disectii ganglionare in profunzimea pelvisului, rezectii si suturi de organ si interventii in apropierea unor structuri vitale si delicate, cum sunt vezica urinara, vasele si nervii.” – a subliniat Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila.