Tratamentul varicelor se poate efectua in 80% din cazuri folosindu-se tehnici endovenoase. Astfel, prin aceste metode minim-invazive, venele dilatate nu mai sunt smulse, calibrul lor fiind redus sau obliterat prin diverse proceduri, ceea ce va duce la eliminarea progresiva a venei.
Tehnicile moderne endovenoase practicate de echipa nostra de specialisti in flebologie permit ameliorarea esteticii piciorului la pacientii cu varice intr-un mod care evita traumatismul metodei clasice, nu necesita anestezie generala sau internare de lunga durata. Reluarea activitatii se va face imediat, pacientul plecand acasa in aceasi zi, urmand sa poarte un ciorap compresiv timp de o saptamana sau mai mult in cazul in care activitatea profesionala se desfasoara predominant in picioare.
Avantajele chirurgiei minim-invazive in tratamentul varicelor:
- Proceduri rapide, cu durata de cateva zeci de minute
- Fara anestezie generala
- Pacientul se deplaseaza singur la cateva ore dupa operatie
- Spitalizare redusa - cateva ore, fata de 2 zile in cazul tratametului clasic
- Disconfort minim
- Absenta cicatricilor si a durerii postoperatorii
Tipuri de tratament pentru varice
Micro-scleroza venelor mici
Micro-scleroza venelor mici
Consta in injectarea la nivelul venelor dilatate a unui produs specific care determina obturarea si retractia vaselor, care se vor fibroza si vor disparea complet si permanent sau se vor retrage suficient de mult pentru a nu mai fi vizibile. O tehnica utilizata in cazul venelor foarte mici, putin vizibile, este micro-scleroza sub trans-iluminatie care permite obliterarea venelor reticulare care alimenteaza venele varicoase. Aceste vase cu diametrul de 0,5 -2 mm sunt situate in stratul profund al dermei, fiind astfel putin vizibile ochiului liber. Pentru a le repera, se aplica pe piele fibra optica legata la un generator de lumina rece de tipul celui utilizat in endoscopia gastro-intestinala. Sursa luminoasa intensa si concentrata intra in derma si deseneaza umbra venei cautate, care poate fi atunci punctionata pentru injectarea lichidul sclerozant.
Scleroterapia cu spuma
Scleroterapia cu spuma
Daca dilatia venei este moderata, mai mica de 8 mm la nivelul venelor coapsei, vena va fi obliterata prin injectarea unei spume sclerozante. Tehnica, numita procedura Alpha, consta in introducerea unui cateter fin plecand de sub genunchi sau glezna pana la punctul de scurgere proximal. Gamba este bandajata pentru a comprima venele, iar spuma este injectata, retragandu-se usor, progresiv cateterul. Pentru a localiza venele care nu sunt vizibile la suprafata, se poate folosesi metoda ghidata ecografic, care permite injectarea spumei sclerozante sub controlul permanent al procedurii pe ecranul aparatului de ecografie. Astfel, medicul poate verifica in permanenta si va sti sigur unde se face injectarea, controland cantitatea de produs injectata si distributia lui, observand in acelasi timp reactia imediata a venei.
Laserul endovenos
Laserul endovenos
Daca vena e voluminoasa se foloseste laserul endovenos, considerata cea mai moderna metoda minim-invaziva de tratament al varicelor. Laserul are capacitatea de a inchide termic vena varicoasa, tratand astfel cauza varicelor. Procedeul se face sub anestezie locala si presupune introducerea in vena bolnava a unei fibre optice sub control ecografic. Fibra optica este conectata cu un laser vascular care emite energie luminoasa la capatul liber aflat in contact cu vena. Energia “topeste” si “sigileaza” vena dilatata, care se micsoreaza pe masura ce fibra este retrasa. Actionand din interiorul venei, sub control ecografic, nu raman cicatrici si nu exista durere postoperator, iar pacientul poate parasi spitalul in cateva ore pe propriile picioare.