Comisia oncologica este o echipa multidisciplinara formata din toti medicii implicati in rezolvarea unui caz oncologic. Este vorba despre oncolog medical, chirurg oncolog specializat in diferite localizari ale cancerului, radioterapeut. Din comisia oncologica mai fac parte si un medic anatomopatolog, un psiholog, dar si alti specialisti, in functie de particularitatile cazului (organul afectat, localizare, afectiuni asociate).
Rolul Comisiei Oncologice Multidisciplinare
Echipa stabileste strategia terapeutica optima pentru fiecare pacient oncologic in parte. In acelasi timp, comisia oncologica are si rolul de a educa furnizorii de servicii medicale. De asemenea, un obiectiv este realizarea mai multor colaborari intre diferitele specialitati implicate in diagnosticul afectiunilor oncologice.
“Pacientul oncologic are sanse de vindecare, ameliorare sau crestere a calitatii vietii doar in cadrul stiintific al unui plan de tratament. Acest plan trebuie conceput de personalul medical dedicat acestui tip de patologie, pe baza ghidurilor nationale si internationale de practica medicala. Comisia se ocupa de toate aspectele legate de diagnostic si tratament in toate etapele de evolutie a afectiunii maligne.” dr. Dr. Cimpeanu Luminita – Director medical Spitalul Regina Maria Brasov
Comisia oncologica, avantaj pentru pacient
Un pacient aflat in atentia unei echipe multidisciplinare are mai multe sanse sa fie tratat conform ghidurilor si protocoalelor stabilite la nivel international. Acestea apar pe baza dovezilor obtinute prin studii clinice si se bazeaza pe cele mai noi concepte si metode de tratament disponibile in acel moment. La echipa se adauga si experti din alte domenii, cum ar fi psihologie, biologie moleculara si genetica, farmacie, alergologie, dermatologie, endocrinologie. Pentru a alege intre o terapie sau alta, dintre cele propuse in cadrul comisiei oncologice, pacientul trebuie informat corect.
Criterii care influenteaza tratamentul
In prezent, tendintele si practica medicala curenta plaseaza pacientul si nevoile lui in centrul atentiei echipei multidisciplinare. Inainte de orice recomandare pentru investigatii sau tratament, echipa va identifica valorile care conteaza cel mai mult pentru pacient. Odata precizate aceste valori, pacientul, medicul curant si restul membrilor echipei vor putea stabili corect strategia terapeutica optima.
Acestea pot fi urmatoarele, fara a ne limita insa doar la acestea:
- buna calitate a vietii
- integrarea in viata profesionala si sociala
- lipsa reactiilor adverse
- prelungirea supravietuirii, indiferent de costuri
- utilizarea terapiilor care sa nu necesite spitalizare si dezinsertie din mediul familial