In cadrul sectiei se realizeaza interventii si proceduri chirurgicale care au ca scop sa indeparteze tumora (tratament curativ). In situatiile in care nu se poate indeparta in totalitate tumora, interventiile se pot face pentru a imbunatati functionarea organismului, pentru a indeparta sau diminua simptomele determinate de tumora si pentru a imbunatati calitatea vietii.
Chirurgia oncologica a glandei tiroide
Neoplaziile tiroidiene sunt grupate in 4 tipuri mai frecvente:
- Carcinomul papilar tiroidian
- Carcinomul folicular tiroidian
- Carcinomul medular tiroidian
- Carcinomul anaplazic tiroidian
In functie de varsta pacientului, starea de sanatate generala, tipul si stadiul cancerului, echipa multidisciplinara stabileste atitudinea terapeutica adecvata pentru fiecare caz in parte luand in considerare nevoile speciale ale fiecarui pacient.
Tratamentul chirurgical este prima optiune in majoritatea neoplaziilor tiroidiene.
Procedura chirugicala prin care se indeparteaza glanda tiroida afectata de cancer (in totalitate sau partial) se numeste tiroidectomie. Tiroidectomia se poate efectua clasic prin realizarea unei incizii la nivelul gatului, prin care se realizeaza accesul catre glanda tiroida pentru a se rezeca.
In functie de particularitatile cazului, pe langa operatia de tiroidectomie, echipa chirurgicala va propune si limfadenectomie locoregionala (neck dissection).
Chirurgia oncologica a glandei suprarenale
Carcinoamele corticale suprarenaliene sunt tumori maligne care se dezvolta in cortexul glandei suprarenale. Desi sunt rare ca si frecventa, agresivitatea acestora impune o atitudine terapeutica cu viza de radicalitate.
In cazul in care recomandarea echipei multidisciplinare este chirurgia ablativa, in cadrul sectiei de Chirurgie oncologica, adrenalectomiile se realizeaza in maniera minim invaziva, astfel incat recuperarea pacientului sa fie mai rapida si mai usoara.
Chirurgia oncologica a stomacului
Adenocarcinoamele gastrice sunt cele mai frecvente neoplasme care intereseaza stomacul. Din punct de vedere al localizarii se impart in 3 tipuri:
- Adenocarcinom gastric proximal ce implica partea superioara a stomacului si se pot extinde la nivelul jonctiunii gastroesofagiene. Acest tip de cancer este mai frecvent la persoanele care asociaza obezitatea si boala de reflux gastro-esofagian.
- Adenocarcinoamele gastrice distale (non cardiale) se intalnesc la nivelul corpului gastric si al antrului, fiind asociate mai frecvent unei inflamatii cronice, respectiv unei infectii cu Helicobacter pylori.
- Adenocarcinomul gastric difuz este cea mai agresiva forma dintre neoplaziile gastrice. Intereseaza in totalitate peretele gastric afectand in special populatia tanara, respectiv persoanele care au un sindrom genetic ce predispune la aparitia neoplasmului.
Pe langa adenocarcinomul gastric se mai intalnesc si alte tipuri histologice de cancer, mai putin frecvente:
- Limfomul gastric
- Tumori gastrointestinale stromale (GIST)
- Tumori carcinoide
In cazul tumorilor maligne gastrice tratamentul curativ este tratamentul chirurgical. Momentul optim operator se stabileste in Tumor Board (comisia oncologica multidisciplinara), in functie de gradul de extensie tumorala si tipul histopatologic, echipa de medici va propune atitudinea cea mai potrivita pentru fiecare pacient, astfel incat sa creasca sansele de supravietuire la distanta.
Chimioterapia, radioterapia, terapiile oncologice tintite fac parte din arsenalul terapeutic si acestea pot sa preceada interventia chirurgicala sau sa o completeze ulterior.
In chirurgia oncologica a stomacului echipa chirurgicala practica gastrectomii totale sau subtotale insotite de evidare ganglionara conform recomandarilor ghidurilor internationale de tratament, indicatia operatorie fiind adaptata individual.
Tumori neuroendocrine gastrointestinale
Acest tip particular de cancer se dezvolta din celulele neuroendocrine localizate la nivel gastrointestinal. Tumorile neuroendocrine pot sa fie benigne sau maligne, cand au potential malign se numesc carcinom neuroendocrin.
In functie de gradul de diferentiere tumorala, carcinoamele neuroendocrine se impart in bine diferentiate, moderat diferentiate si slab diferentiate.
Tratamentul chirurgical este recomandat frecvent, in functie de gradul de extensie tumorala poate fi insotit de evidare limfatica. Chimioterapia si radioterapia pot sa completeze tratamentul chirurgical in functie de evaluarea realizata in cadrul echipei multidisciplinare.
Chirurgia oncologica a apendicelui
Cancerul localizat la nivelul apendicelui este extrem de rar si in general, stabilirea diagnosticului pentru aceasta patologie este dificila.
Din punct de vedere histopatologic, tumorile de apendice se impart in tumori carcinoide (tumori neuroendocrine) si adenocarcinoame (adenocarcinom mucinos, adenocarcinom de tip intestinal, etc).
In functie de particularitatea cazului echipa chirurgicala va opta pentru una dintre urmatoarele proceduri:
- apendicectomie
- hemicolectomie dreapta
- rezectii multiviscerale (debulking surgery).
Aceste interventii se pot realiza atat in maniera minim invaziva, cat si in varianta clasica.
Necesitatea terapiei neoadjuvante si tipul acesteia se coreleaza cu specificitatea fiecarui pacient.
Chirurgia oncologica a colonului
Cel mai frecvent tip histopatologic intalnit la nivelul colonului este adenocarcinomul, pe langa acesta mai pot sa apara tumori carcinoide, limfoame, tumori gastrointestinale stromale (GIST).
Colonoscopia insotita de biopsie tumorala confirma diagnosticul de neoplasm la nivelul unuia dintre segmentele colonului.
Ulterior pacientul este evaluat de catre unul dintre medicii oncologi din Spitalul Regina Maria Brasov. Consultul oncologic cuantifica bilantul general, evalueaza un panel de markeri tumorali specifici patologiei tumorale a colonului si recomanda investigatiile imagistice care ne ofera o vedere de ansamblu in ceea ce priveste gradul de extensie tumorala.
Echipa chirurgicala prezinta cazul in Tumor Board (comisie oncologica multidisciplinara) si printr-o abordare multidisciplinara, sinergica, se stabileste conduita terapeutica, personalizata in functie de tipul histopatologic si gradul de extensie tumorala.
Tratamentul chirurgical personalizat poate consta in:
- hemicolectomii
- rezectii segmentare insotite de lifadenectomii locoregionale
- rezectii segmentare insotite de lifadenectomii sau extinse.
Interventia chirurgicala se realizeaza atat in varianta minim invaziva, cat si prin tehnici chirurgicale clasice.
Chimioterapia si radioterapia pre sau/si postoperatorie completeaza exereza chirurgicala. Fiecare caz este analizat individual, iar raspunsul terapeutic este personalizat.
Chirurgia oncologica a rectului
Frecvent cancerul rectal este studiat impreuna cu cel localizat la nivelul colonului, fiind reunite intr-un grup mai larg, cancerele colorectale.
La fel ca si in cazul patologiei oncologice a colonului, cancerul de rect cel mai frecvent este adenocarcinomul, urmat de limfoame, tumori carcinoide si GIST.
Chirurgia oncologica a rectului consta in indepartarea unei portiuni a acestuia impreuna cu mezorectul ce inconjoara aceata portiune de intestin gros, in functie de extensia loco-regionala poate fi necesara limfadenectomia.
Momentul operator este stabilit in functie de tipul histopatologic, gradul de extensie tumorala locoregionala si la distanta.
Ca si in cazul cancerului de colon si in cazul neoplaziilor ce afecteaza rectul este posibil sa fie necesara chimioterapie si radioterapie pre sau/si postoperatorie.
Interventiile chirurgicale se pot realiza minim invaziv sau in maniera clasica.
Chirurgia oncologica a canalului anal
Tumorile maligne care afecteaza canalul anal pot sa fie adenocarcinoame, carcinoame scuamoase, melanoame maligne, GIST.
Preocuparea constanta a echipei multidisciplinare este de a gasi cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient in parte si de a indentifica secventa terapeutica optima in functie de gradingul tumoral si extensia tumorala.
Cel mai frecvent, cancerul canalului anal beneficiaza de o terapie combinata intre chimioterapie si radioterapie. Ulterior, tratamentul chirurgical se aplica in functie de stadializarea tumorala si tesutul tumoral rezidual post chimioradioterapie. Avand in vedere implicatiile psihologice si sociale pe care le ridica chirurgia canalului anal, va asiguram ca indicatia operatorie este aplicata individual si dezideratul echipei chirurgicale si multidisciplinare este de a obtine o supravietuire la distanta maximala.
Chirurgia oncologica a ficatului
Tumorile maligne hepatice se impart in tumori primare (s-au dezvoltat de la inceput la nivelul ficatului) si secundare (metastazele hepatice).
Tumorile maligne primare ale ficatului cuprind: carcinomul hepatocelular, colangiocarcinomul, angiosarcomul si hemangiosarcomul respectiv carcinomul hepatocelular fibrolamelar.
Tumorile maligne secundare ale ficatului sunt reprezentate de metastaze colorectale (cele mai frecvente) metastaze pancreatice, pulmonare, gastrice sau renale.
Dupa evaluarea imagistica (examene IRM, CT, ecografie cu substanta de contrast) si stabilirea bilantului general respectiv cunoasterea nivelului unor markeri tumorali specifici acestor neoplazii, se stabileste conduita terapeutica. In unele situatii pe langa aceste investigatii este necesara si realizarea unei punctii hepatice ghidate CT.
Terapia personalizata include recomandari adecvate statusului biologic al pacientului, volumului tumoral, calitatatii parenchimului hepatic non-tumoral si gradului de extensie tumorala la distanta.
In cazul tumorilor operabile se pot practica, in maniera minim invaziva sau clasica, diferite tipuri de interventii chirurgicale:
- metastazectomii
- segmentectomii
- bisegmentectomii
- hepatectomii
In cazul in care abordarea chirurgicala nu este posibila, echipa multidiciplinara poate sa recomande terapii care sa permita downstagingul tumoral (reducerea stadiului tumorii), proceduri precum:
- TACE – Chemoembolizare transarteriala
- RFA – ablatia tumorala prin radiofrecventa sau microunde
Ulterior, in urma aplicarii unor astfel de proceduri se poate obtine fie o conversie tumorala spre operabilitate (se ajunge in stadiul in care este posibil ca tumora sa fie operata), fie o imbunatatire a calitatii vietii si implicit prelungirea supravietuirii la distanta.
Chimioterapia si radioterapia pot sa constituie terapii complementare tratamentului chirurgical, decizia finala apartinand expertilor din Tumor Board (comisia oncologica multidiciplinara), in functie de particularitatile fiecarui pacient.
Chirurgia oncologica a cailor biliare extrahepatice
Aceste tumori maligne afecteaza colecistul si caile biliare extrahepatice. Cele mai frecvente sunt adenocarcinoamele, dar se mai intalnesc si adenocarcinomul papilar, carcinomul adenoscuamos, carcinosarcomul.
Tratamentul chirurgical frecvent reprezinta prima optiune si consta in colecistectomie insotita de segmentectomie/bisegmentectomie sau duodenopancreatectomie cefalica in cazul tumorilor ce afecteaza coledocul retropancreatic.
Pe langa rezectiile amintite, poate sa fie necesara si limfadenectomia locoregionala.
Necesitatea terapiilor adjuvante (chimioterapia, radioterapia) depinde de bilantul lezional tumoral si de rezultatul histopatologic.
Chirurgia oncologica a pancreasului
Secventa diagnostica in patologia maligna ce afecteaza pancreasul cuprinde urmatoarele examinari:
- IRM
- CT
- Ecografia endoscopica (EUS)
In functie de localizarea tumorala si de extensia acesteia locoregionala si la distanta, secventa terapeutica poate include chimioterapie preoperatorie (inainte de operatie).
Tratamentul chirurgical este diferit in functie de localizare si este reprezentat de:
- duodenopancreatectomie cefalica (pentru tumorile localizate la nivelul capului pancreasului)
- pancreatectomie distala (pentru tumorile localizate la nivelul cozii si a corpului pancreatic)
- pancreatectomia totala
Interventiile se pot realiza atat in maniera minim invaziva, cat si prin modalitati chirurgicale clasice.