Astazi se cunoaste ca desi defectul de tub neural apare in prima luna, cea mai mare parte a deficitelor neurologice se produc tarziu in sarcina, in perioda de dezvoltare fetala, ca urmare a lezarii cronice si progresive a maduvei spinarii de catre lichidul amniotic.
De aceea, este important ca acest tesut sa fie protejat inainte de deteriorarea lui, iar alegerea momentului interventiei chirurgicale este esential.
Recent, cercetatorii in chirurgia fetala au finalizat un studiu clinic prospectiv, randomizat (Studiul MOMS – the Management of Myelomeningocele Study) in trei din cele mai importante centre de chirurgie fetala din SUA. Studiul a comparat efectul chirurgiei prenatale in utero versus chirurgia postnatala traditionala in ceea ce priveste complicatiile neurologice invalidante. Studiul a aparut in 2011 in revista “New England Journal of Medicine” si a evidentiat rezultate semnificativ mai bune in cazul operatiei in utero.
Astfel, daca repararea defectului se face inainte de saptamana 26 de sarcina, complicatiile serioase asociate cu mielomeningocel pot fi prevenite sau reduse. Chirurgia fetala reduce nevoia de montare a unui sunt – un tub implantat chirurgical care sa dreneze excesul de lichid de la nivelul creierului in abdomen - in primul an dupa nastere si aproape jumatate din copiii au putut sa mearga fara carje pana la varsta de doi ani.
Ca urmare a acestui studiu, chirurgia fetala deschisa pentru mielomeningocel nu mai este considerata experiementala si a devenit standardul de tratament in centrele de chirurgie fetala din SUA si in unele centre din Europa.
Centrul Fetal Baneasa este singurul centru fetal din Romania unde se efectueaza operatii de chirurgie fetala deschisa pentru meningocel si mielomeningocel, echipa medicala avand deja experienta in astfel de cazuri complexe de spina bifida.