Radiologia interventionala

Radiologia intervențională combină competențele în imagistică și în proceduri minim invazive ghidate imagistic (angiografie, tomografie computerizată sau ultrasonografie) pentru a evalua, diagnostica și trata afecțiuni benigne sau maligne ale toracelui, abdomenului, pelvisului și extremităților.

Radiologia intervențională este recomandată ca alternativă pentru un anumit tip de proceduri chirurgicale. Astfel, complexitatea inciziilor, precum și unele riscuri ale operațiilor clasice sunt evitate, recuperarea pacientului este rapidă, durerile sunt reduse și perioada de internare este minimă. Progresul tehnologic a contribuit decisiv în dezvoltarea procedurilor de radiologie intervențională, care au luat naștere din dezideratul de a modifica cu totul optica medicinei tradiționale.
 

Atat radiologia cat si neuro-radiologia interventionala reprezinta ansamblul procedurilor minim invazive efectuate sub ghidaj imagistic cu raze X (cu ajutorul angiografului monoplan Philips Azurion) prin abord vascular periferic, adica printr-o punctie la nivelul arterei femurale sau la nivelul arterei radiale. Aceasta metoda se adreseaza tuturor pacientilor cu patologie vasculara (in functie de guide-line-urile specifice fiecarei patologii in parte), iar tratamentul endo-vascular minim invaziv reprezinta la acest moment unul din domeniile medicale cu cea mai larga dezvoltare tehnologica si stiintifica din ultimii 10 ani.

Procedurile de radiologie interventionala periferica includ toate procedurile terapeutice ce au ca scop tratamentul stenozelor arteriale situate la nivelul arterelor abdominale sau ale membrelor inferioare, fie prin plasare de stent, fie doar prin dilatarea cu balon (angioplastie cu balon) sau chiar prin ambele metode.

Toate procedurile de neuroradiologie interventionala si unele dintre procedurile de radiologie interventionala pe care le realizam se desfasoara sub anestezie generala pentru siguranta si confortului pacientului si in general dureaza intre 1 ora si 4-5 ore in cazul procedurilor complexe. Post-interventie, pacientii sunt monitorizati atent timp de 12-24 de ore in compartimentul de anestezie terapie intensiva.
 

Procedurile minim invazive de radiologie interventionala trateaza urmatoarele afectiuni:

  • Anumite patologii vasculare: stenoze arteriale sau venoase - artera femurala, artera poplitee, etc - malformatii arterio-venoase sau fistule arterio-venoase atat la nivelul vaselor viscerale cat si la nivelul vaselor intracerebrale
  • Anumite patologii tumorale/oncologice prin inchiderea minim invaziva a vaselor ce alimenteaza aceste formatiuni benigne sau maligne
  • Fibroame uterine 

Teste si investigatii realizate pentru procedurile interventionale:

Pentru realizarea procedurilor terapeutice de neuroradiologie interventionala, radiologie interventionala precum si pentru angiografiile diagnostice sunt recomandate in prealabil urmatoarele teste si investigatii:

  • Set de analize de sange (creatinina si ureea serica) - pentru evaluarea functiei renale care trebuie sa fie in parametrii normali pentru eliminarea pe cale renala a substantei de contrast iodate in primele 24-48 ore post procedura.
  • Investigatii imagistice non invazive (CT, RMN, ecografie) - pentru stabilirea strategiei de tratament si a materialelor endovasculare care vor fi folosite in cadrul procedurilor

Terapia hemoragiilor acute (se efectuează cu bureți de fibrină, cu particule permanente cu microcateter):

  • embolizări uterine pentru fibrom uterin;
  • embolizări gastrointestinale (angiodisplazii);
  • embolizări ale tumorilor înaintea tratamentelor chirurgicale de excludere;
  • embolizări în traumatismele acute.

Terapia afecțiunilor cerebrale vasculare:

  • arteriografie cerebrală;
  • diagnosticarea malformațiilor arteriovenoase și tratarea lor;
  • arteriografia vaselor gâtului (artere carotide, artere vertebrale, artere subclavii);

Terapia unor afecțiuni oncologice:

  • arteriografia trunchiului celiac cu artera hepatică;
  • chimioembolizare (chemoembolizare) hepatică cu microsfere și microcateter;