Chirurgi ortopezi cu pregatire (European Spine Diploma) si experienta ampla in diagnosticul si tratamentul tuturor formelor de scolioza, inclusiv a celor severe. Echipa operatorie multidisciplinara: chirurg ortoped, neurolog, neurochirurg si anestezist specializat in anestezia cu risc inalt. Daca are indicatie chirurgicala, scolioza operata in timp util se vindeca perfect, iar riscul de complicatii este extrem de mic.
Scolioza este o deformare tri-dimensionala a coloanei vertebrale. Reprezinta incurbarea in S a coloanei vertebrale, insotita de rotatia vertebrala. Nu exista scolioza fara rotatie vertebrala. Scolioza trebuie diferentiata de atitudinea scoliotica, care reprezinta o inclinare laterala a coloanei vertebrale, fara rotatia vertebrelor, perfect reductibila in decubit dorsal.
Cazurile usoare sunt destul de frecvente, dar cazurile grave, care necesita tratament chirurgical sunt rare. Sunt foarte multi copii cu deformari minore ale coloanei, dar foarte putini dintre acestia vor dezvolta scolioza progresiva. Intre 1.5 si 3% din copii au scolioze de 10-20 de grade, si doar 0.2-0.3% au scolioze de peste 30 de grade, cu risc de progresie.
Este forma cea mai frecventa (65%); apare in special la fete (80%), in perioada preadolescentei, si se asociaza cu puseul prepubertar de crestere.
Reprezinta 15% din cazuri. Apare din cauza unui defect in formarea embrionului intre saptamanile 3-6, ducand la anomalii de formare, de segmentatie sau mixte. Se observa cel mai frecvent la nastere si are un tratament particularizat in functie de tipul malformatiei.
Apar in boli ca paralizia cerebrala, amiotrofia spinala infantila, boala Charcot-Marie-Tooth, boala Duchenne, etc. Tratamentul acestor cazuri reprezinta o adevarata provocare pentru chirurg si anestezist.
Apar in sindromul Marfan, osteogeneza imperfecta, Ehlers-Danlos, etc. Si aceste cazuri sunt dificil de tratat.
Cum se manifesta
Cum se manifesta
Scolioza se manifesta prin deformarea coloanei care duce la deformarea toracelui; coastele sunt prinse de vertebre si orice deformare a coloanei va conduce la o deformare a cutiei toracice. Privind pacientul din spate nu vom observa atat deformarea coloanei, cat deformarea toracelui, asa numita gibozitate. Gibozitatea reprezinta proeminenta posterioara a coastelor, cel mai frecvent pe partea dreapta. Proeminenta poate fi mai usor observata punand copilul sa se aplece in fata.
Din cauza deformarii coloanei, lungimea trunchiului scade, iar membrele inferioare par nefiresc de lungi comparativ cu trunchiul. Totusi, acest lucru se observa doar in cazul scoliozelor severe. In timp, acesti copii pot dezvolta tulburari respiratorii de tip restrictiv si foarte rar pot dezvolta tulburari cardiace.
De multe ori deformarea progreseaza pe masura ce copilul creste; scoliozele care au un unghi Cobb>50° la finalul cresterii pot progresa semnificativ si la varsta adulta. Desi in copilarie nu doare, la varsta adulta scolioza devine dureroasa in cele mai multe cazuri.
Diagnostic precoce
Diagnostic precoce
Diagnosticul precoce nu se poate face decat prin screening. Parintii nu observa initial deformarea, pentru ca nu-si mai privesc copiii dezbracati cand acestia se apropie de varsta adolescentei, iar scolioza se vede prin haine doar atunci cand a ajuns in punctul in care poate fi tratata numai chirurgical. Din pacate, pudoarea exagerata duce in unele situatii la depistarea tardiva a acestei afectiuni, cu atat mai mult cu cat scolioza nu doare.
O metoda simpla de screening, care nu ia mai mult de doua minute, este scoliometru. Acest instrument seamana cu un boloboc si masoara inclinarea gibozitatii costale. Daca scoliometrul masoara o inclinare mai mare de 7 grade, atunci copilul va fi trimis la ortoped pentru precizarea diagnosticului si tratament de specialitate.
Diagnosticul scoliozei este radiologic. Practic, examenul clinic sugereaza o deformare a coloanei, dar diagnosticul se stabileste in urma unei radiografii de coloana in incidenta antero-posterioara si laterala. Radiografia corecta este cea panoramica, care vizualizeaza scheletul de la meatul auditiv extern pana sub trohanterul mic.
Mitul legat de pozitia vicioasa in banca sau purtarea unui ghiozdan greu
Mitul legat de pozitia vicioasa in banca sau purtarea unui ghiozdan greu
Posturile vicioase nu inseamna scolioza si nu au tratament medical, ci educational; asa cum bunicile sau strabunicile noastre mergeau la pension unde invatau, pe langa alte lucruri importante, si cum sa-si controleze tinuta, asa si copiii nostri ar trebui sa fie educati in familie si la scoala sa stea cu spatele drept. Iar un ghiozdan mai greu de 15% din greutatea corporala poate duce la tulburari de mers si cu siguranta ca determina durere de spate, dar in niciun caz scolioza.