Somnul copiilor este foarte important pentru sanatatea lor

Copiii au parte de o viata foarte activa. Merg la scoala, au grija de animalele de companie, merg cu parintii sau cu bunicii in parc, alearga impreuna cu prietenii, joaca fotbal, basket sau volei, isi fac temele, se joaca in fata casei sau a blocului etc. Si fac asta in fiecare zi. Evident, seara, corpul lor are nevoie de odihna. Iar somnul ii ajuta sa se odihneasca si sa se pregateasca pentru activitatile din ziua urmatoare. Somnul ii ajuta sa creasca mari si puternici.

Intelege ciclurile de somn

In timp ce dormim, trecem de obicei prin trei faze de somn: stadiile 1, 2, 3 la care se adauga si somnul REM, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor. Primele trei etape se mai numesc si somnul de tip non-REM (NREM). Trecerea progresiva prin aceste etape de somn, de la stadiul 1 si pana la somnul REM formeaza un ciclu de somn, dupa care ciclul se reia. Un ciclu complet de somn la adulti dureaza intre 90 si 110 minute.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.
Dr. Mihaela Oros, coordonatorul Centrului de Somnologie Pediatrica din PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

Fiecare copil este unic si de multe ori putem gasi modele de somn diferite la copii. Este necesar ca somnul sa aiba atat o durata corespunzatoare varstei, cat si o calitate buna pentru ca, in timpul somnului se secreta hormonii de crestere si are loc productia de proteine necesara pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa. Oscilatiile intre depolarizare si hiperpolarizare aparute in timpul somnului consolideaza memoria si ajuta la eliminarea sinapselor excesive sau redundante

Ce inseamna un somn suficient?

De ce dorm adolescentii mai putin decat ar trebui?

Fiecare persoana are un “ceas” intern care influenteaza temperatura corpului, ciclurile de somn, pofta de mancare si schimbarile hormonale. Odata cu debutul pubertatii, “ceasul” intern al adolescentilor incepe sa se modifice, perturband programul de somn si orele la care adolescentii se simt somnorosi. In plus, hormonul asociat somnului, numit melatonina, este secretat tot mai tarziu in timpul serii. 

Consecintele tulburarilor de somn la adolescenti

Desi la prima vedere privarea de somn nu pare o problema serioasa, ea poate avea consecinte grave asupra adolescentilor. Un adolescent obosit se concentreaza mai greu la scoala si chiar nu reuseste sa stea treaz in timpul orelor. Prea putin somn poate contribui inclusiv la modificari de dispozitie si probleme de comportament.

Somnul ajuta corpul si creierul copilului sa creasca si sa se dezvolte!

Atunci cand doarme suficient copilul:
  • Tine minte ce a invatat in timpul zilei
  • Este atent
  • Se concentreaza mai bine
  • Rezolva cu succes probleme
  • Este creativ
  • Este bine-dispus
Corpul are si el nevoie de somn, pentru ca:
  • Muschii si oasele sa poata creste
  • Ochii, fata si pielea sa arate mai sanatoase
  • Pielea si alte parti ale corpului sa se poata vindeca mai repede
  • Organismul sa lupte impotriva bacteriilor si bolilor

Ajuta-ti copilul sa doarma linistit!

Exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-i asigura copilului un somn linistit si odihnitor: