Diagnosticul de apnee in somn, atat la copii, cat si la adulti se stabileste pe baza unor chestionare specifice si a rezultatele studiilor de somn, precum polisomnografia si poligrafia.
Evaluarea functiei respiratorii in timpul starii de veghe nu ajuta la depistarea modificarilor in schimbul de gaze din timpul somnului. In plus, istoricul pacientului si examinarea fizica reprezinta factori putin relevanti in prognosticul tulburarilor respiratorii in timpul somnului. Diagnosticul de apnee in somn, atat la copii, cat si la adulti se stabileste pe baza unor chestionare specifice si a rezultatele studiilor de somn, precum polisomnografia si poligrafia.
Medicul pediatru si specialistul in somnologie ti-ar putea cere sa completezi un chestionar creat special pentru copii pentru a evalua simptomele asociate tulburarilor respiratorii din timpul somnului. Asta pentru ca studiile au demonstrat ca exista diferente intre expresia clinica a apneei in somn intre adulti si copii. De exemplu, desi somnolenta poate afecta atat adultii, cat si copiii cu tulburari de somn, la copii aceasta nu se manifesta prin oboseala si multe reprize de cascat, ci printr-un intreg spectru de manifestari comportamentale, care pot varia de la iritabilitate, toleranta scazuta la frustrare, labilitate emotionala, pana la aparitia de deficite neurocognitive, tulburari de atentie sau dezinhibitie comportamentala (agresivitate si impulsivitate crescuta).
Polisomnografia efectuata intr-un centru de somnologie este considerata standardul de aur in depistarea tulburarilor respiratorii in timpul somnului. Metoda permite analiza simultana a stadiilor de somn, fluxului de aer, miscarilor respiratorii si a schimburilor de gaze din timpul somnului. Copilul va trebui sa ramana peste noapte in laboratorul de somn. Pentru a identifica apneea in somn pozitionala, pozitia corpului in timpul somnului poate fi inregistrata prin videopolisomnografie sau cu ajutorul unui captor de pozitie.
Dupa instituirea tratamentului, polisomnografia va fi folosita pentru monitorizarea si ajustarea planului de tratament.
Polisomnografia inregistreaza o serie de parametrii:
- Undele cerebrale - electroencefalograma
- Nivelul de oxigen din sange (SaO2)
- Frecventa cardiaca
- Fluxul de aer la nivelul nasului
- sforaitul
- Efortul respirator: miscarile toracelui si ale abdomnenului
- Miscarile ochilor (electrooculograma EOG)
- Miscarile picioarelor (electromiograma EMG)
Pregatirea copilului pentru polisomnografie
Polisomnografia este o investigatia neinvaziva si nedureroasa pentru copil si presupune montarea la nivelul capului si corpului acestuia a unor dispozitive care vor inregistra evenimentele din timpul somnului. Acestea sunt conectate la un calculator, aflat in camera alaturata, unde un asistent de somnologie va supraveghea inregistrarea pe durata noptii.
- Se masoara ritmul cardiac si se ia temperatura corpului
- Se masoara circumferinta craniana, apoi se curata scalpul in locurile unde vor fi montati electrozii
- Se pregatesc electrozii pentru a fi plasati pe cap, torace, membre
- Se pune o centura speciala care masoara miscarile toracelui si abdomenului in timpul respiratiilor
- Se plaseaza un microfon mic sub barbie, pentru a putea inregistra respiratia si sforaitul
- Se monteaza o canula nazala pentru masurarea fluxului nazal
In cadrul Centrului de Somnologie Pediatrica PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL exista un laborator de somn cu 3 paturi, fiecare camera avand aditional un pat pentru unul din parinti.
Testul se poate face in centrul de somnologie sau la domiciliu, aparatul fiind relativ mic, usor de montat, iar copilul va putea sa doarma confortabil, indiferent de pozitia de somn pe care o prefera. Poligrafia inregistreaza:
- Sforaitul
- Nivelul de oxigen din sange (SaO2)
- Fluxul de aer la nivelul nasului
- Miscarile toracice si ale abdomenului
- Frecventa cardiaca
Asemenea poligrafiei, pulsoximetria se poate efectua la domiciliu sau in centrul de somnologie. Inregistreaza saturatia arteriala a oxigenului in timpul somnului, inclusiv in perioadele de apnee. In cazul inregistrarilor efectuate la domiciliul copilului, un test negativ nu exclude diagnosticul de apnee in somn si trebuie urmat de efectuarea polisomnografiei in centrul de somn. Un test pozitiv, insa, poate fi util in initierea mai rapida a tratamentului.