Parcursul pacientului

În Camera de Gardă traseul pacientului este bine structurat și are scopul de a oferi o evaluare rapidă, în funcție de care se stabilește riscul vital și gradul de urgență (critică, moderată, stabil). 

Parcursul pacientului la camera de gardă urmează un set de pași structurați pentru a asigura o evaluare rapidă, diagnostic și tratament adecvat, în funcție de gravitatea stării. 

Triajul

Evaluarea rapidă a simptomelor pacientului pentru a stabili nivelul de urgență în funcție de simptome și de starea generală:

  • urgență critică: necesită intervenție imediată;
  • urgență moderată: necesită evaluare rapidă;
  • caz non-urgent: poate aștepta evaluarea.

Evaluarea medicală

Pacientul este văzut de un medic de urgență, care evaluează simptomele, realizează anamneza (dacă este posibil) și efectuează un examen clinic pentru a stabili un diagnostic preliminar.

  • Dacă este necesar, se efectuează investigații suplimentare (analize de sânge, radiografii, ecografii, tomografii computerizate, RMN-uri, electrocardiogramă) sau alte teste relevante pentru simptomele prezentate.
  • Dacă pacientul se află într-o stare critică, se iau măsuri urgente pentru stabilizarea acestuia.
  • Pacientul poate primi tratament imediat în Camera de Gardă, iar medicul specializat în medicina de urgență solicitǎ suportul echipelor de gardǎ în cazul în care se impune internarea pentru continuarea tratamentului, inclusiv intervenții chirurgicale și monitorizare continuă. Dacǎ se impune, medicul de urgențǎ poate organiza transferul cǎtre o altǎ unitate medicalǎ, în caz contrar pacientul va fi externat cu recomandari de tratament. În unele cazuri se va recomanda consult ulterior la un medic de specialitate, pentru diagnostic complet.