Liniile de gardă pediatrie din Ponderas Academic Hospital sunt deservite de o echipă de medici pediatri cu experiență, asistați de personal medical mediu, specializat. Permanența este asigurată 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Toate prezentările în Camera de Gardă pediatrie beneficiază de evaluare, diagnostic și, dacă este necesar, tratament sub supraveghere medicală, în staționarul, unde sunt disponibile 6 paturi. În funcție de starea copilului, acesta poate fi internat în secțiile de pediatrie ale spitalului, poate fi direcționat către alte unități medicale, unde va primi îngrijirea adecvată sau tratamentul poate continua acasă. Medicul de gardă poate recomanda consulturi ulterioare la medici specialiști pediatri.
Ce trebuie să știi dacă vii în Camera de Gardă pediatrie
- În toate situațiile copilul va fi evaluat și diagnosticat.
- Sunt primiți și evaluați toți copii de la o lună la 18 ani. Pentru sugarii cu vârsta de până la o lună, recomandăm serviciile de neonatologie.
- Consultul se face în ordinea gravității cazului, stabilit la triaj, conform Protocolului Național de Triaj al Urgențelor, care poate fi diferit de ordinea sosirii în Camera de Gardă, iar acest fapt poate prelungi timpul de așteptare, dat fiind faptul că au prioritate urgențele, așa cum este și normal într-o cameră de gardă.
- Consultul se realizează de către medic specialist sau medic primar pediatru.
- În zilele lucrătoare, garda este asigurată de 2 medici pediatri, iar sâmbăta și duminica, precum și în zilele de sărbători legale, de o echipă formată din 3 medici pediatri pe timp de zi si 2 pe timp de noapte.
- În Camera de Gardă copiii primesc îngrijirile inițiale, până la internarea pe secție sau până la transferul în siguranță către centre specializate, în cazurile severe sau primesc un diagnostic și indicații terapeutice la domiciliu, în situațiile comune și ușoare.
- Copiii cu boli infecto-contagioase vor fi diagnosticați, stabilizați și trimiși, conform procedurilor, către spitale specializate în astfel de afecțiuni.
- În cazul copiilor cu afecțiuni preexistente complexe (ex. malformații cardiace severe, fibroza chistică, deficiențe imune), medicul va decide internarea în funcție de riscul ca boala de fond să se agraveze în urma unei afecțiuni intercurente. Dacă există un risc semnificativ, copilul va fi îndrumat către spitalul adecvat pentru îngrijire specializată.
- Pentru patologiile osteoarticulare și musculare, precum și traumatismele rezultate din accidentări, recomandăm unitățile de primiri urgențe ale spitalelor de pediatrie din rețeaua publică.
Situații care impun prezentarea la Camera de Gardă pediatrică
- Convulsii febrile.
- Febră de origine neprecizată la sugari și copii mici, cu stare generală satisfăcătoare.
- Infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS).
- Otite (congestive și seroase).
- Sinuzite
- Angine, amigdalite și sinuzite.
- Laringite și laringotraheobronșite (forme ușoare și moderate).
- Bronșiolite și traheobronșite.
- Pneumonii interstițiale simple sau cu sindrom obstructiv.
- Astm bronșic (forme ușoare și moderate).
- Pneumonii posibile bacteriene (forme ușoare și moderate).
- Stomatite
- Gastroenterocolite simple sau cu sindrom de deshidratare acută.
- Vărsături recurente.
- Durerile abdominale recurente.
- Sindroame de deshidratare.
- Infectii urinare: cistite, pielonefrite
- Alergodermii, urticarie
Care sunt simptomele pentru care este necesar să mergi cu copilul la Camera de Gardă
- Alterarea rapidă a stării generale, asociată cu febră și vărsături.
- Febră persistentă care nu cedează la antitermice uzuale sau revine rapid după administrare.
- Dureri musculare, de cap, fotofobie.
- Vărsături repetate, greață scaune diareice repetate.
- Convulsii.
- Erupții cutanate.
- Somnolență și iritabilitate, în special la sugari.
- Durere în gât intensă și dificultate la înghițire.
- Dificultăți respiratorii, tuse.
- Dureri abdominale intense.