Investigatii si abordari terapeutice

Planul de tratament se stabileste in “Tumor board”, o comisie interdisciplinara de medici din specialitati diferite care discuta profesionist despre toate aspectele particulare de diagnostic si tratament ale fiecarui pacient.

Din “Tumor board” fac parte, alaturi de medicii oncologi si medici de chirurgie generala, medici de anestezie- terapie-intensiva, medici imagisti, medici de laborator, medici de anatomie patologica si medici care au specialitati specifice patologiei organului afectat (de exemplu: neurochirurgie, chirurgie toracica, gastroenterologie, ginecologie, urologie, ortopedie, endocrinologie, etc).

Dupa stabilirea diagnosticului, aceasta comisie discuta despre optiunile terapeutice, le prioritizeaza si pe cele considerate drept cele mai potrivite ti le va prezenta medicul oncolog, astfel incat sa poti lua o decizie corecta alegand varianta pe care o consideri cea mai buna si adaptata la nevoile tale.

Cele trei categorii mari de tratament pentru pacientii care sufera de cancer sunt:

  • Interventia chirurgicala (prin care se urmareste fie indepartarea tumorii sau micsorarea tumorii)
  • Chemoembolizare
  • Terapia sistemica medicamentoasa
  • Radioterapia

Planul de tratament poate sa cuprinda o combinatie a acestor modalitati terapeutice sau poate sa stabileasca o anumita ordine in care sa fie aplicate procedeele de mai sus.
Fiecare pacient este unic si ceea ce se dovedeste a fi combinatia perfecta pentru un pacient, poate sa nu fie la fel de buna pentru alt pacient, de aceea este necesar sa fie alese modalitatile optime de tratament de catre medicii specialisti.

Terapia sistemica

Terapia sistemica este tratamentul care are actiune in intregul corp si prin care se incearca incetinirea cresterii si eliminarea celulelor canceroase. Medicul oncolog va fi cel care va administra tratamentul medicamentos, tratament care poate sa fie de diferite tipuri in functie de tipul organului afectat si de stadiul cancerului:

Unele tratamente sunt administrate intravenos in perfuzie, altele sub forma de injectie, altele sub forma de tablete cu administrare orala. Daca planul tau terapeutic contine terapia sistemica, medicul iti va comunica de asemenea efectuarea unor analize de sange cu o anumita periodicitate si iti va stabili si zilele cand trebuie administrat tratamentul.
Administrarea medicamentelor se va face in Centrele de Oncologie Medicala din Ponderas Academic Hospital sau Spitalul Euroclinic.
Pentru a usura administrarea tratamentului, medicul oncolog poate recomanda instalarea unei camere portabile prin intermediul careia sa se administreze medicatia.
Afla mai multe despre Camera implantabila pentru chimioterapie

Pentru a beneficia de medicatia oncologica gratuita sunt necesare urmatoarele documente:

  • Trimitere de la medicul de familie in contract cu CASMB (formular roz)
  • Adeverinta de salariat cu dovada platii contributiei catre CASMB sau ultimul cupon de pensie
  • Copie dupa cartea de identitate

Interventia chirurgicala

Metodele chirurgicale sunt utilizate atat pentru a diagnostica si pentru a stabili stadiul de dezvoltare a cancerului, cat mai ales pentru a trata cancerul. Metodele chirurgicale utilizate difera in functie de tipul organului afectat, de stadializarea cancerului si de conditia generala de sanatate. Medicii oncologi colaboreaza cu medicii chirurgi pentru a stabili metoda chirurgicala cu cel mai mic grad de invazivitate.

In Ponderas Academic Hospital sunt disponibile metode de chirurgie robotica si laparoscopice pentru tratamentul cancerelor colorectale, alte cancere ale sistemului digestiv, a tumorilor bronhopulmonare, a cancerelor urologice. De asemenea, in Ponderas Academic Hospital exista posibilitatea abordarii endoscopice pentru tratamentul cancerelor din sfera ORL.

In Spitalul Euroclinic se opteaza, de asemenea, pentru metode chirurgicale minim invazive. Interventiile chirurgicale pentru tratamentul tumorilor se efectueaza cu succes si in Spitalul Brasov, in Spitalul Premiere si in Spitalul Somesan, fiind disponibile atat metode minim invazive, cat si metode chirurgicale clasice.

Afla mai multe

Chemoembolizarea

Este o metoda de radiologie interventionala prin care se urmareste eliberarea unei substante chimioterapice la nivelul tumorii. Chemoembolizarea se realizeaza prin plasarea unui micut cateter in artera care alimenteaza cu sange zona tumorala. Substanta medicamentoasa ajunge intr-o concentratie mare, in acest mod, la tumora. Este posibil sa fie administrata substanta chimioterapica fara sa fie diluata normal, asa cum se intampla in cazul administrarii prin perfuzie venoasa obisnuita. In plus substanta administrata, prin volumul sau, diminueaza fluxul sangvin al tumorii, blocand alimentarea si cresterea celulelor tumorale. Se poate opri sau incetini cresterea tumorala si chiar o scadere semnificativa a tumorii.

Procedura de chemoembolizare se efectueaza in Ponderas Academic Hospital.

Dupa efectuarea tratamentului

La finalizarea tratamentului fiecare pacient va primi un plan de urmarire in continuare, pentru a fi siguri ca totul decurge in continuare bine si pentru a descoperi din timp daca apare orice suspiciune, astfel incat sa se intervina cat mai devreme si sa se previna complicatiile.

Pacientii pot beneficia de suport nutritional si psihologic atat pe parcursul tratamentului, cat si dupa finalizarea sa.

Pacientii supravietuitori sunt sprijiniti in continuare pentru diminuarea simptomelor si a efectelor adverse ale tratamentelor.