In definitie, anestezia este metoda terapeutica prin care se obtine pierderea temporara a sensibilitatii pe baza unor reactii complet reversibile, datorata administrarii unor substante chimice sau aplicarii unor agenti fizici.
Cele mai multe paciente care urmeaza sa fie operate se tem de anestezie. Teama de necunoscut si lipsa de control sunt perfect justificate.
Anestezia asigura bunul mers al intregii interventii si rolul ei este la fel de important ca al operatiei in sine.
Principalul scop al anesteziei, indifierent de tipul ei, este ca pacienta sa simta cat mai putin disconfort atat pe parcursul interventiei cat si post-operator iar copilul sa se nasca in perfecta siguranta. ATI (Anestezia si Terapia Intensiva) a devenit una dintre cele mai sigure specialitati si a dobandit standarde noi de performanta.
- controlul durerii produse de inciziile chirurgicale din timpul interventiei;
- sedare sau somn profund pentru a se controla stress-ul indus de interventie;
- relaxarea profunda a musculaturii din zona operata pentru a asigura chirurgului tot confortul necesar realizarii operatiei in cele mai bune conditii;
- toate acestea trebuie sa se faca in conditii de stabilitate a functiilor vitale ale organismului (de exemplu: respiratia, tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, combaterea deshidratarii, a anemiei si atunci cand sunt pierderi mari lichidiene, prevenirea infectiei);
- toate aspectele enumerate mai sus intra in atributia medicului anestezist.
Anestezia are rolul de a opri durerea si alte senzatii, poate fi administrata in mai multe etape si presupunere in cele mai multe cazuri pastrarea cunostintei
- tipul de operatie pe care o vei suferi
- raspunsurile la intrebarile care ti se vor adresa de catre medic in cadrul consultului preanestezic
- starea ta de sanatate la momentul respectiv
- preferintele tale in legatura cu un tip de anestezie si motivele pentru aceasta optiune
- recomandarile medicului anestezist si argumentele medicale care sustin aceste recomandari
- echipamentul, personalul si alte resurse ale spitalului
In functie de procedurile terapeutice sau diagnostice, provocatoare de durere pe care le vei suferi, este necesara administrarea unui anumit tip, sau combinarea mai multor tipuri de anestezie.
Se face prin injectii sau aplicatii (picaturi, spray, unguente, etc) de anestezic ce amortesc o zona mica a corpului. Pacienta va ramane constienta, dar fara durere.
Da o stare de somn cu pierderea cunostintei, asemanatoare cu anestezia generala, fara sa necesite intubare, doar ventilare cu oxigen
Se face prin injectarea de anestezic in apropierea unor manunchiuri de fibre nervoase si va amorti o zona mai mare si mai profunda a corpului. Pacienta va ramane constienta dar fara durere. Va putea discuta cu medicul anestezist daca va fi vorba de o rahianestezie, anestezie peridurala sau bloc de nerv periferic.
Da o stare controlata de pierdere a cunostintei. Este esentiala pentru multe tipuri de interventii chirurgicale. Pacienta va adormi profund si rapid din momentul injectarii substantei hipnotice si nu va simti nimic. Se folosesc substante analgetice dintre cele mai puternice pentru controlul durerii, relaxante musculare, iar functia respiratorie este preluata de aparatul de respiratie artificiala al aparatului de anestezie, cu ajutorul unei sonde plasate in trahee de medicul anestezist.
Anestezicele sunt fie injectate intr-o vena, fie inhalate, iar la sfarsitul interventiei efectele se remit rapid.