Te rugam sa ajungi cu 15 minute mai devreme decat ora programata pentru a completa un chestionar medical.
Consultul preanestezic are ca obiectiv aprecierea riscului anestezic ca urmare a evaluarii tale din punctul de vedere al istoricului medical, a examenului clinic si a examinarilor paraclinice. De asemenea, in cadrul consultului vei primi informatii cu privire la tipurile de anestezie posibile si vei discuta despre alegerea unui tip de anestezie care este considerat de catre medic ca fiind ce mai bun pentru cazul tau medical tinand cont de evaluarea facuta. In plus, ti se explica in detaliu cum se va desfasura intreaga procedura.
Despre anestezie
Reactii adverse ale anesteziei
Cum sa te pregatesti pentru operatie
Ce se intampla in cadrul consultului preanestezic:
Pasul 1. Recoltarea de sange si EKG
Pasul 1. Recoltarea de sange si EKG
O asistenta iti va recolta sange pentru o hemoleucograma si testul de coagulare a sangelui, iar apoi iti va face un EKG.
Pasull 2. Screening infectios pentru depistarea germenilor multirezistenti la tratament
Pasull 2. Screening infectios pentru depistarea germenilor multirezistenti la tratament
De ce este necesara efectuarea screeningului?
Screening-ul pentru depistarea colonizarii cu germeni multirezistenti este important pentru a proteja toti pacientii de complicatii infectioase ce pot sa apara pe parcursul internarii. Cu ajutorul acestor teste se pot depista persoanele purtatoare de astfel de germeni:
- MRSA - stafilococ auriu rezistent la antibiotice
- ESBL - germeni care secreta beta-lactamaze; acestia inactiveaza antibioticele din clasa beta-lactaminelor
- Alti germeni care secreta substante ce pot inactiva antibiotice de ultima generatie.
Cercetarile de microbiologie recente arata ca o proportie importanta a populatiei globului este purtatoare permanenta a unor astfel de germeni, fara a prezenta simptome de boala. De cele mai multe ori, persoanele care nu sunt bolnave nu prezinta risc de a se imbolnavi din cauza acestor germeni.
Periculos este, insa, momentul in care o persoana purtatoare a unor astfel de germeni ajunge sa fie internata in spital indiferent daca este internatacu o afectiune oarecare, cu sistemul imunitar slabit saupentru a suporta o procedura medicala prin care este afectata integritatea tesutului cutanat (a pielii).
In aceste situatii, astfel de germeni pot deveni o problema majora, putand genera infectii periculoase pentru pacienti si pentru persoanele care ii ingrijesc.
In toate spitalele Retelei REGINA MARIA, grija pentru siguranta pacientilor si a personalului este pe primul loc. De aceea, la momentul internarii, sau la momentul efectuarii examenului preanestezic, pacientii nostri vor efectua screeningul de depistare a colonizarii cu germeni multirezistenti, pentru a se putea lua masurile de precautie specifice atat pentru purtator, cat si pentru cei din jurul sau.
Cum se face acest screening?
Fiecare pacient va fi evaluat printr-un consult si prin aplicarea unui chestionar de catre personalul medical cu care interactioneaza la momentul internarii. In functie de rezultatul examinarii si de raspunsurile rezultate in urma aplicarii chestionarului, medicul dumneavoastra poate decide daca este nevoie sa vi se recolteze probele bacteriologice specifice.
Vi se vor recolta 3 probe cu ajutorul unor mici tampoane care sunt imersate in anumite medii de cultura specifice. Un tampon se va recolta din nas sau faringe, un tampon trebuie sa fie recoltat din plicile inghinale si unul din aria perineului si anusului. Recoltarea este facuta in conditii de intimitate, de catre personal medical special instruit.
Tampoanele se cultiva pe medii speciale iar rezultatele se obtin in 48 ore de la momentul insamantarii lor. O persoana dedicata din spital va monitoriza aceste rezultate si va va anunta in cazul in care rezultetele sunt pozitive.
Ce se intampla daca testele sunt pozitive?
Nu trebuie sa va ingrijoreze acest rezultat, pentru ca nu inseamna ca va veti imbolnavi, dar indica o crestere a sanselor unei posibile complicatii. In functie de tipul de germene care poate fi identificat exista diferite masuri de prevenire a complicatiilor infectioase.
Personalul medical din spital va va oferi explicatii pentru situatia dumneavoastra specifica. In spital beneficiati de masuri de tratament specifice conform ghidurilor medicale in vigoare.
De asemenea, veti primi indicatia de repetare a testului dupa un interval de timp stabilit de medicul dumneavoastra.
In general, rezultatul negativ a doua teste consecutive, efectuate la interval de o saptamana intre ele, confirma incetarea colonizarii dumneavoastra cu acesti germeni.
Care este costul acestui screening?
- Cu scop indicativ, la data de 01.10.2016, costul acestor analize este:
- Screening MRSA: 66 lei
- Screening BLSE: 66 lei
Pasul 3. Evaluarea istoricului tau medical de catre medicul anestezist
Pasul 3. Evaluarea istoricului tau medical de catre medicul anestezist
Medicul anestezist va nota datele tale de identificare (nume, varsta), iti va masura inaltimea si greutatea si iti va adresa o serie de intrebari despre antecedentele personale (anestezii, interventii chirurgicale, alergii, afectiuni infectioase, cardiovasculare, respiratorii, digestive, renale, neurologice, endocrine si alte probleme medicale semnificative), tratamentele pe care eventual le urmezi sau le-ai urmat si care pot afecta evolutia pre-, intra- si postanestezie. Importante sunt si antecedentele familiale, in special problemele aparute in legatura cu anestezia.
Pasul 4. Efectuarea unui examen clinic
Pasul 4. Efectuarea unui examen clinic
Examenul fizic este orientat atat pe problemele tale specifice de sanatate cat si pe aspectele aferente procedurilor anestezice. Tot acum, medicul anestezist evaluaeaza rezultatele imagistice (radiografii, ecografii, examene IRM sau CT etc.) si a analizelor de laborator (hemoglobina, hematocrit etc.) pe care i le vei pune la dispozitie.
In urma acestei evaluari se stabileste statusul tau medical la data respectiva si, in consecinta, capacitatea ta de a trece cu bine printr-o experienta anestezico-chirurgicala. Vei fi inclusa intr-o clasificare internationala a riscului anestezic (ASA – American Society of Anesthesiologists (I – pacient sanatos • II – pacient cu o afectiune sistemica usoara • III – pacient cu o afectiune sistemica severa ce ii limiteaza activitatea • IV – pacient cu o boala invalidanta cu risc vital • V – pacient muribund • Pentru operatiile facute in urgenta se adauga indicele E (Emergency)).
Pasul 5. Informare despre procedurile anestezice disponibile
Pasul 5. Informare despre procedurile anestezice disponibile
In functie de interventia chirurgicala si de riscurile specific, medicul anestezist poate propune unul sau mai multe tipuri de anestezie. Pentru fiecare procedura in parte, vei primi toate informatiile relevante, inclusiv riscurile si beneficiile care rezulta, in asa fel incat, la final, sa fie posibila stabilirea de comun acord a celei mai potrivite proceduri anestezice pentru tine. Toate deciziile luate vor fi consemnate si semnate de tine in formularele de consimtamant.