Povestea OANEI
Cand a aflat ca este insarcinata, bucuria a fost imensa, pentru ca in burtica se cuibareau o fetita si un baietel. Doar ca gemenii s-au nascut prematur, la doar 28 de saptamani si visul s-a transformat brusc intr-o dubla lupta pentru supravietuire.
Oana se pregatea sa fie mama de gemeni, fetita si baietel, iar toate emotiile ei, fericirea si ingrijorarea, erau duble. Stia ca avea sa-i iubeasca mai presus de orice si se pregatea, zi de zi, sa faca fata tuturor provocarilor pe care le presupune viata unei mame de gemeni. Insa ruperea prematura a membranelor, in saptamana 28 de sarcina, a adus-o pe Oana intr-o situatie la care nu se gandise: a devenit mama de prematuri, amandoi in stare grava. Prima decizie grea in calitate de mama a luat-o chiar in primele saptamani dupa nastere: accepta sau nu ca baietelul, cu sanse minime de supravietuire, sa fie supus unei terapii care nu se administrase niciodata pana in acel moment in Romania?
Oana a nascut la Spitalul Regina Maria Baneasa, iar ambii copii au avut nevoie de 3 si respectiv 4 luni intregi de ingrijire la Terapie Intensiva Neonatala. Dupa 3 luni de tratament, Teodora a fost luata de parinti acasa, sanatoasa, insa vestile zilnice privind starea baietelului nu erau deloc imbucuratoare. Avea o suferinta pulmonara severa si, in ciuda tuturor tratamentelor aplicate, nu reusea sa respire singur, avand nevoie aproape permanent de ventilatie mecanica.
Pentru un prematur intubat, fiecare saptamana care trece fara ca el sa poata respira singur inseamna risc crescut de a-l pierde. Micutul Ion era intubat deja de patru luni, iar sefa sectiei de Terapie Intensiva Neonatala, dr. Dana Zaciu, si-a dat seama ca protocoalele clasice, aplicate deja, nu mai au cum sa il salveze. A decis atunci, cu acordul parintilor, sa incerce ceva ce nu s-a mai facut pana acum in Romania: terapia cu celule stem mezenchimale, care ii fusesera recoltate micutului la nastere.
După un schimb de mailuri cu medici din Coreea care studiaza terapia genica, dr. Zaciu a realizat propria schema de tratament, pe care i l-a administrat micutului pe sonda endotraheala. Dupa o prima doza, starea lui Ion s-a ameliorat usor, insa dupa cea de-a doua, rezultatul a fost spectaculos: in doua zile, Ion a inceput sa respire singur. Terapia cu celule stem a fost o munca de echipa. Neonatologului i s-a alaturat biologul Magda Dulugiac, Manager Laborator Banca de Celule Stem Regina Maria, care si-a folosit stiinta si priceperea sa pregateasca celulele stem pentru tratement. In imagine, este Biolog Magda Dulugiac, impreuna cu dr. Dana Zaciu, in cel mai important moment al terapiei.
Parintii Teodorei si ai lui Ion au avut incredere 100% in echipa de medici care s-a ocupat de copiii lor, iar dr Zaciu este convinsa ca optimismul si increderea parintilor au contat enorm in recuperarea micutilor. Luni de zile, pentru cei doi frati sectia de Terapie Intensiva Neonatala a insemnat „acasa”, iar din cauza restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus, mama si tata le-a fost personalul medical. Ziua in care micutul Ion a plecat acasa a fost o sarbatoare pentru toata lumea: a fost nu doar triumful vietii, ci si dovada ca, uneori, solutiile salvatoare vin din curaj si inovatie.
MAME EXTRAORDINARE
din prima clipa
Uneori visul se implinește repede si nasterea e usoara ca un fulg.
Alteori e un drum lung si anevoios, la finalul caruia este o mama pusa greu la incercare.
Exista o forta extraordinara in fiecare mama, pentru ca Maternitatea e putere!