Fibroza chistica (CF) sau mucoviscidoza -screening pentru 38 mutatii clasice CFTR si polimorfismul IVS8 5T/7T/9T)
Despre
Fibroza chistica (CF) sau mucoviscidoza este o boala mostenita autosomal recesiv care afecteaza in principal plamanii, pancreasul, glandele sudoripare si gonadele.
Conduce la producerea de mucus vascos, lipicios si poate provoca infectii respiratorii recurente si afectarea functiei pancreasului (insuficienta pancreatica, maldigestie, malnutritie).
Este cea mai frecventa afectiune monogenica, avand o incidenta de 1:2500-3500 nou-nascuti in randul populatiei de origine caucaziana. Durata medie de supravietuire este de 37 ani, varsta ce este mai mare la barbati decat la femei.
Panelul mutatiei genei fibrozei chistice detecteaza mutatiile comune in gena CFTR a regulatorului conductantei transmembranare a fibrozei chistice, de pe bratul lung al cromozomului 7, pentru a depista sau diagnostica CF sau pentru a identifica purtatorii genei mutante.
Gena CFTR este responsabila pentru producerea normala a unei proteine numita regulator al conductantei transmembranare a fibrozei chistice (CFTR). In CF, proteina CFTR poate fi disfunctionala sau total absenta, ceea ce face ca ionii de clor sa nu se deplaseze adecvat transmembranar. Proteina este implicata si in reglarea canalelor de sodiu, intervine in transportul HCO3 si poate actiona ca un canal pentru alte proteine, cum ar fi glutationul. Deoarece nivelurile CFTR sunt mai mari in celulele epiteliale care tapeteaza peretii bronhiilor, pancreasului, glandelor sudoripare, glandelor salivare, intestinului si organelor de reproducere, acestea sunt zonele cele mai afectate de CF. Majoritatea barbatilor adulti cu CF sunt, de asemenea, infertili din cauza lipsei sau subdezvoltarii canalelor deferente, tubulii care transporta sperma din testicule.
Boala se produce atunci cand ambele copii (alele) ale genei CFTR au mutatii (o copie de la fiecare parinte). Daca o singura copie este mutanta, individul este un purtator de CF, el nu manifesta boala, dar poate transmite copia anormala a genei CF copiilor sai.
Severitatea semnelor si simptomelor variaza de la persoana la persoana, chiar si la cei care prezinta exact aceleasi mutatii.
Pana in prezent, au fost identificate peste 2.000 de mutatii diferite ale genei CFTR, dar doar cateva dintre mutatii sunt comune.
Cea mai frecventa mutatie este deltaF508 (F508del), care apare la peste 68% dintre cazuri.
Panelul de mutatii pentru gena CFTR include 38 dintre cele mai frecvente mutatii (cele cu frecvente mai mari de 0,1% in populatia generala si polimorfismul IVS8 5T/7T/9T).
Intr-un panel de mutatii ale genei FC , laboratorul examineaza in mod specific gena CFTR de pe fiecare cromozom 7 pentru cele 38 de mutatii.
Cui se recomanda?
Testarea mutatiei genice a fibrozei chistice (CF) poate fi utilizata pentru:
- depistarea CF la nou-nascuti
- determinarea statusului de purtator al unei mutatii genetice CF
- confirmarea diagnosticului fibrozei chistice consecutiva unui test initial pozitiv, cum ar fi un test tripsinogen imunoreactiv crescut (IRT) sau un test pozitiv de clorura in sudoare
- testarea prenatala pentru a determina daca parintii potentiali sunt purtatori ai unei mutatii genice CF si, prin urmare, sunt expusi riscului de a transmite mutatia genica viitorilor copii.
- diagnosticul prenatal al fatului daca se stie ca ambii parinti sunt purtatori. ADN din lichidul amniotic obtinut prin amniocenteza si proceduri de esantionare a vilozitatilor corionice, desi oarecum invazive, pot fi utilizate pentru a testa fatul pentru mutatiile identificate la parinti.
Screeningul purtatorilor ar trebui pus la dispozitia tuturor femeilor de varsta reproductiva pentru a identifica cuplurile cu risc de a avea un copil cu CF. Acest lucru se face de obicei prin testarea secventiala: intr-o strategie secventiala, mama este de obicei testata mai intai. Daca nu este purtatoare, atunci orice copil pe care l-ar avea ar fi, cel mult, purtator din partea tatalui. Folosind aceasta logica, tatal nu este testat.
Un rezultat pozitiv pentru mama ar trebui sa includa recomandarea de testare a partenerului ei si a membrilor familiei cu risc.
Toate persoanele ale caror rezultate sunt pozitive pentru testele de diagnostic sau partenerii care sunt identificati ca purtatori ar trebui sa beneficieze de consiliere genetica. In plus, orice persoana cu antecedente familiale de CF ar trebui sa fie trimisa sa beneficieze de consiliere genetica.
De ce sa iti faci testul?
Un panel de mutatii ale genei CF poate fi efectuat:
- Cand dumneavoastra sau partenerul dvs. intentionati sa concepeti un copil, pentru a evalua statustul genetic al dvs in calitate de genitori
- In primul trimestru de sarcina sau prima vizita prenatala
- Cand cineva are o ruda apropiata care a fost diagnosticata cu fibroza chistica
- Pentru un sugar, la scurt timp dupa nastere
- Atunci cand o persoana a avut un test de screening pozitiv al CF, cum ar fi un test de conductivitate a clorurii in sudoare sau un test IRT
- Atunci cand o persoana are semne si simptome de CF, cum ar fi: transpiratie foarte sarata, infectii respiratorii frecvente, cum ar fi bronsita sau pneumonie, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, diaree persistenta si/sau scaune cu miros urat, voluminoase, grase, cresterea intarziata sau cresterea dificila in greutate, deficitul de vitamine, malnutritia, infertilitatea la barbati
Ce inseamna rezultatul testului?
Rezultatele testarii mutatiei genice CF trebuie interpretate in contextul semnelor si simptomelor persoanei si al examenului fizic, precum si istoricul medical si familial, rezultatele altor teste de laborator.
Daca un panel de mutatii CFTR identifica doua copii anormale ale genei, atunci persoana este diagnosticata cu fibroza chistica.Cu toate acestea, testul nu poate evalua gradul de severitate a bolii. Persoanele cu aceleasi mutatii pot avea simptome foarte diferite.
Daca panelul de mutatii CFTR identifica o singura copie a unei mutatii sau este negativ, dar persoana testata are semne si simptome de CF, atunci sunt necesare teste ulterioare pentru identificarea altor mutatii, mai rare, ale CFTR, prin secventierea genei CFTR sau (si/sau alte teste de laborator pentru evaluarea functiei organelor).
- Persoana poate avea o forma mai rara de CF care nu a fost identificata sau
- Persoana poate avea o boala sau o afectiune pulmonara sau pancreatica, alta decat fibroza chistica.
- Persoana poate fi, de asemenea, un purtator, deoarece unii purtatori de CF pot prezenta semne si simptome legate de CF.
Daca panelul mutatiei genei CF este pozitiv pentru o singura copie a unei mutatii si persoana testata nu are semne si simptome, atunci este probabil ca persoana sa fie purtatoare de CF.
Daca cineva este identificat ca purtator, atunci fratii acestei persoane ar putea dori sa-si verifice, la randul lor, statutul genetic.
Diagnosticul precoce al fibrozei chistice permite persoanelor afectate sa fie directionate catre centrele pentru ingrijiri specializate, planuri de tratament individualizate si monitorizare atenta. Inceperea tratamentelor, invatarea modului de eliminare a mucusului din caile respiratorii si invatarea recunoasterii infectiilor respiratorii pot imbunatati calitatea vietii unei persoane si reduce la minimum complicatiile FC.
Testarea genetica are un rol important in detectarea unor mutatii cu implicatii importante in determinismul anumitor fenotipuri.
Cea mai buna corelatie intre genotip si fenotip este legata de functia pancreatica.
Mutatiile cele mai frecvente au fost clasificate in doua categorii: cele care determina insuficienta pancreatica si cele care se asociaza cu functie pancreatica normala (denumite „pancreatic sufficient”, PS). Persoanele fara afectare pancreatica au, de obicei, una sau doua alele mutante de tip PS, ce sunt dominante in ceea ce priveste fenotipul pancreatic.
In schimb, corelatia genotip-fenotip este, in general, slaba pentru bolile pulmonare in fibroza chistica. Afectiunile pulmonare in randul persoanelor cu genotipuri identice variaza foarte mult, o explicatie plauzibila fiind interventia factorilor de mediu.
Severitatea bolii pulmonare la persoanele cu una sau doua mutatii R117H depinde de lungimea regiunii poli T de la nivelul intronului 8, astfel daca bolnavul prezinta varianta 5T in configuratie cis dezvolta de obicei boli pulmonare, iar cei cu varianta 7T sau 9T au un fenotip extrem de variabil, care se poate extinde de la lipsa manifestarilor pulmonare pana la forme moderate de boala.
Deoarece mutatia R117H este asociata cu functie pancreatica normala, boala pulmonara mai putin severa observata la aceste persoane ar putea fi consecinta starii de nutritie mai bune.
Un test genetic negativ pentru mutatiile tintite nu poate exclude boala, mai ales in prezenta unor simptome sugestive. Deoarece in prezent sunt descrise peste 2000 mutatii, pe piata exista mai multe truse de diagnostic, care pot identifica cele mai frecvente mutatii pentru o anumita zona geografica sau grup populational.
Cum se recolteaza proba pentru testare?
- Proba de sange este extrasa prin intepatura usoara, nedureroasa in calcaiul unui sugar prin colectarea unei pete de sange pe hartie de filtru; vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant.
- Pentru copiii mai mari si adulti, se obtine o proba de sange prin introducerea unui ac intr-o vena din brat, 5 ml de sange in vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant.
- testarea prenatala se efectueza pe celule fetale obtinute prin biopsia vilozitatilor coriale prelevate la aproximativ 10-12 saptamani de gestatie sau prin amniocenteza, de obicei la circa 15-18 saptamani de viata intrauterina.
Unde se recolteaza?
In toate centrele de recoltare analize din Reteaua de Sanatate Regina Maria.
Durata de timp pana la comunicarea rezultatului:
In maxim 10 zile lucratoare.