Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Rubeola

Rubeola este o boala contagioasa cauzata de un virus. Mai este denumita “pojarul german” sau, in termeni populari, “pojarel”, fiind insa provocat de un alt virus decat cel care determina pojarul (rujeola). La copii, rubeola este de obicei usoara, cu doar cateva simptome notabile. Poate cauza avort sau malformatii congenitale grave la fat, daca femeia se infecteaza in timpul sarcinii. Cea mai buna metoda de preventie este vaccinarea copiilor cu vaccinul ROR (care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei).

Semne si simptome

La copii, rubeola este de obicei usoara, cu doar cateva simptome notabile.

La copiii simptomatici, primul semn tipic este eruptia caracteristica – frecvent, aceasta apare initial pe fata si se raspandeste apoi pe restul corpului; dureaza in jur de 3 zile.

Alte simptome care pot sa se manifeste la 1-5 zile inainte de aparitia eruptiei sunt:

  • Stare subfebrila
  • Cefalee
  • Inrosire usoara la nivelul ochilor (conjuctivita, inrosire a albului ochilor)
  • Disconfort general
  • Ganglioni limfatici inflamati si mariti
  • Tuse
  • Rinoree

Majoritatea adultilor care fac rubeola au de obicei o forma usoara, cu stare subfebrila, durere in gat si eruptie care debuteaza pe fata si se raspandeste pe restul corpului.

Unii adulti pot prezenta cefalee, ochi rosii si stare generala de disconfort inainte de aparitia eruptiei.

Aproximativ 20-50% dintre persoanele infectate nu prezinta simptome.

Complicatii

Pana la 70% dintre femeile care fac rubeola dezvolta artrita; aceasta complicatie este rara la copii si la barbati.

In cazuri rare, rubeola poate provoca probleme severe, precum infectii cerebrale si hemoragie.

Cea mai severa complicatie a rubeolei apare in cazul femeii neimunizate care se infecteaza in timpul sarcinii.

 

Rubeola si sarcina

Rubeola este foarte periculoasa pentru femeia insarcinata si pentru fat.

Persoanele care nu sunt vaccinate impotriva rubeolei sunt la risc de a contracta boala. Femeile ar trebui sa se asigure ca au protectie impotriva virusului inainte de a fi insarcinate.

Infectia cu virusul rubeolei provoaca cele mai severe complicatii cand mama se infecteaza la debutul sarcinii, in special in primele 12 saptamani (primul trimestru). 

Daca o femeie insarcinata, care nu este vaccinata sau imunizata, se infecteaza cu virusul rubeolei poate suferi avort spontan sau fatul poate deceda imediat dupa nastere. De asemenea, gravida poate transmite virusul catre fat, care poate dezvolta defecte severe la nastere cunoscute sub denumirea de sindrom rubeolic congenital (SRC): 

Cele mai frecvente defecte la nastere din cadrul sindromului rubeolic congenital sunt:

  • Surzenie
  • Cataracta
  • Malformatii cardiace
  • Retard intelectual
  • Afectare hepatica si splenica
  • Greutate mica la nastere
  • Eruptie cutanata 

Complicatiile mai putin frecvente din cadrul sindromului rubeolic congenital sunt:

  • Glaucom
  • Leziuni cerebrale
  • Probleme tiroidiene sau alte probleme hormonale
  • Inflamatie pulmonara

Desi simptomele specifice pot fi tratate, nu exista tratament pentru SRC. Devine, deci, important ca femeile sa se vaccineze inainte sa ramana insarcinate.

Contagiozitate

Rubeola se transmite pe calea aerului, cand persoana infectata tuseste sau stranuta.

Daca femeia face rubeola in timpul sarcinii, poate transmite virusul catre fatul in dezvoltare provocandu-i probleme severe.

O persoana cu rubeola poate transmite boala cu 7 zile inainte sa apara eruptia si ramane contagioasa timp de 7 zile dupa aceea.

Totusi, 25-50% dintre persoanele infectate cu virusul rubeolei nu dezvolta eruptie sau alte simptome.

Persoanele cu rubeola ar trebui sa spuna ca au facut boala prietenilor, familiei si colegilor cu care lucreaza, in special femeilor insarcinate. Daca copilul tau are rubeola, este important sa faci cunoscut acest aspect la gradinita sau la scoala.

Tratament

Nu exista un medicament specific pentru a trata rubeola sau pentru a reduce durata bolii. In majoritatea cazurilor, simptomele sunt usoare, caz in care pot fi gestionate prin repaus la pat (odihna) si medicamente pentru reducerea febrei (de exemplu, acetaminofen).

Daca simptomele tale sau ale copilului te ingrijoreaza, mergi imediat la medic.

 

Preventie

Rubeola poate fi prevenita prin vaccinul ROR. Acesta protejeaza fata de trei boli: rujeola, oreion si rubeola. CDC  (Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA) recomanda 2 doze de vaccin ROR in cazul copiilor, prima doza intre 12-15 luni, iar a doua doza, la 4-6 ani. Adolescentii si adultii ar trebui sa fie vaccinati la zi cu ROR.

Vaccinul ROR este foarte sigur si eficient. O singura doza de vaccin ROR este eficienta in proportie de 97% in preventia rubeolei.

Copiii pot primi de asemenea vaccinul RORV, care protejeaza atat fata de rujeola, oreion si rubeola, cat si fata de varicela. Acest vaccin este aprobat exclusiv pentru utilizare la copiii cu varsta intre 12 luni-12 ani.

 

Surse de informatie

www.cdc.gov