Pacientii cu boli hepatice beneficiaza de tratament si urmarire continua
Monitorizarea eficientei si sigurantei tratamentului antiviral
Consilierea si monitorizarea gravidelor cu infectie cronica cu VHB si VHC in vederea aplicarii tuturor masurilor necesare preventiei transmiterii materno-fetale a infectiei virale
Consilierea pacientilor aflati sub terapii imunosupresoare (chimioterapii, terapii biologice, corticoterapii) in vederea profilaxiei reactivarii unor infectii oculte cu VHB sau VHC
Consilierea pacientilor cu infectie cronica cu VHB si VHC in vederea cunoasterii si aplicarii mijloacelor necesare pentru preventia transmiterii infectiei celorlalti membrii ai familiei sau ai anturajului apropiat
Tratament Entecavir Hepatita B
Care este scopul tratamentului pe termen lung cu Entecavir?
- Scade scorul de necro-inflamatie din ficat
- Scade in timp gradul de fibroza hepatica
- Incetineste progresia bolii
- Reduce riscul de dezvoltare a carcinomului hepatocelular
- Reduce riscul de aparitie a complicatiilor extrahepatice asociate infectiei cu VHB
- Asigura o supresie sustinuta a replicarii virale, obiectivata prin obtinerea si mentinerea nedetectabilitatii viremiei VHB pe durata tratamentului, ceea ce inseamna absenta contagiozitatii pacientului si absenta riscului de evolutie a bolii hepatice
Care sunt efectele adverse ale tratamentului cu Entecavir?
- In general, tratamentul cu Entecavir este bine tolerat de pacienti. Cu toate acestea, pot aparea rareori urmatoarele efecte adverse:
- Insomnie sau somnolenta
- Ameteli, dureri de cap
- Varsaturi, greata, diaree, indigestie
- Eruptii
- Oboseala
Care sunt contraindicatiile tratamentului cu Entecavir?
- Medicamentul nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar
Tratament antiviral fara interferon pentru Hepatita C si ciroza hepatica C
Pacientii diagnosticati cu infectie cu VHC trebuie sa fie indrumati cat mai repede posibil catre medicul specialist infectionist sau gastroenterolog, pentru o evaluare completa atat din punct de vedere hepatic, cat si virusologic. In urma acestui bilant se va putea stabili daca pacientul intruneste criteriile protocolului CNAS de tratament gratuit cu noile molecule antivirale active pe VHC, cunoscute sub numele de “DAA” sau “Interferon-free”. Pe toata durata tratamentului este important sa tii legatura permanent cu medicul curant.
In timpul tratamentului, nu trebuie:
- Sa consumi alcool
- Sa bei ceaiuri (ceaiul de sunatoare este strict contraindicat)
- Sa iei alte tratamente naturiste
- Sa consumi usturoi si grapefruit
- Sa iei alte medicamente in afara celor stabilite de catre medicul curant, care iti monitorizeaza tratamentul hepatitei C
- Trebuie insa sa folosesti mijloace contraceptive si sa continui inclusiv timp de 6 luni dupa incheierea tratamentului (risc de malformatii grave la fat)
Femeile de varsta fertila trebuie sa efectueze un test de sarcina inainte de a incepe tratamentul, in fiecare luna in timpul tratamentului si in primele 4 luni dupa intreruperea tratamentului. Rezultatul testului trebuie sa fie negativ.
La 12 luni de la terminarea tratamentului este necesara efectuarea viremiei pentru a se evalua rezultatul terapeutic.
Monitorizarea pacientei gravide cu infectie cu virus hepatic B
Daca ai hepatita B si esti insarcinata, copilul tau poate fi protejat impotriva transmiterii materno-fetale a infectiei VHB!
- Fiecare gravida cu infectie cu VHB va fi indrumata de catre medicul obstetrician care monitorizeaza sarcina cat mai devreme posibil catre un consult de boli infectioase, in vederea stabilirii unei strategii personalizate de profilaxie a transmiterii materno-fetale a infectiei VHB.
- Este nevoie de o colaborare interdiciplinara pe tot parcursul sarcinii intre obstetrician, infectionist, neonatolog si medicul de laborator (virusolog).
- In functie de nivelul viremiei VHB la gravida in ultimul trimestru de sarcina, echipa multidisciplinara va decide daca este nevoie de administrarea unui tratament antiviral gravidei in ultimele saptamani de sarcina.
- Se recomanda nasterea prin operatie cezariana programata si in functie de nivelul viremiei VHB in ultimul trimestru de sarcina.
- Echipa multidiciplinara va face recomandari legate de riscul transmiterii prin laptele matern.
- Dupa nasterea copilului, medicul neonatolog va incepe imediat preventia hepatitei B, prin administrarea la fat in prima zi dupa nastere, in locuri anatomice diferite, a primei doze de vaccin anti-VHB si a imunoglobulinelor specifice anti-HBs.
Poate fi hepatita B transmisa copilului daca esti insarcinata?
- DA. Virusul hepatitic B poate fi transmis copilului, in special in timpul nasterii naturale pe cale vaginala si mai putin in timpul nasterii prin operatie cezariana.
Cat de serioasa este hepatita B la copil?
- Daca bebelusul este infectat la nastere cu virusul hepatitic B, in 90% dintre cazuri exista riscul ca el sa dezvolte o infectie cronica cu VHB, care din pacate va avea o evolutie rapida catre ciroza hepatica in primii ani de viata.
Poate fi prevenita hepatita B la copil?
- DA. Majoritatea expertilor in domeniu recomanda nasterea prin operatie cezariana. Imediat dupa nastere, medicul neonatolog va incepe profilaxia hepatitei B la nou-nascut, care consta in administrarea concomitenta, dar in locuri anatomice diferite, a primei doze de vaccin anti-VHB si a imunoglobulinelor anti-HBs (doza va fi calculata in functie de greutatea copilului la nastere). In felul acesta, pana cand copilul va sintetiza un titru protector de anticorpi anti-HBs post-vaccinare, el va fi protejat de catre anticorpii anti-HBs continuti in imunoglobulinele anti-HBs.
- Efectul de protectie este cu atat mai mare cu cat tratamentul se face mai din timp, respectiv in primele 12 ore dupa nastere si nu mai tarziu de 24 de ore de la nastere!
- Pentru a aplica toate aceste masuri de preventie este imperios necesar sa se cunoasca inca de la inceputul sarcinii statutul gravidei fata de infectia cu VHB si VHC. Practic la primul bilant din sarcina gravidei trebuie sa i se recomande efectuarea urmatorilor markeri serologici pentru VHB, VHC si HIV: AgHBs, Ac HBs, Ac HBc totali, Ag HBe, Ac HBe, Ac HCV, serologie HIV.
Cum stii ca bebelusul tau a fost protejat impotriva hepatitei B?
- Dupa incheierea schemei de vaccinare, la 1-4 luni de la ultima doza, medicul pediatru va face un test serologic din sange (Ag HBs si Ac anti HBs) pentru a verifica daca bebelusul este infectat cu VHB sau daca este protejat (are un titru protector de anticorpi anti-HBs postvaccinal).
- Asigura-te ca vei reveni la control pentru acest test important!
Poti sa alaptezi copilul daca ai hepatita B?
- Daca viremia VHB in ultimul trimiestru de sarcina este redusa si daca se aplica nou-nascutului toate masurile de preventie mentionate mai sus, nu vei transmite hepatita B copilului prin laptele matern si vei putea alapta.
- In situatii particulare, in care viremia VHB materna in ultimul trimestru de sarcina este inalta si daca nu au fost aplicate corect toate masurile de protectie mentionate mai sus, este mai prudent sa recomandam mamei sa se abtina de la a alapta.
- Este bine sa intelegi ca boala nu se transmite prin intermediul farfuriilor, paharelor sau ustensilelor de gatit. Nici prin stranut sau tuse. Copilul este in siguranta daca il tii in brate, il imbratisezi sau il saruti.
- Este insa nevoie sa se evite contactul dintre sangele persoanei infectate cu VHB cu pielea/mucoasele copilului. Se recomanda evitarea utilizarii in comun in cadrul familiei a unor obiecte/instrumente de toaleta care ar putea fi contaminate cu sange infectat (forfecute de unghii, lame de ras, periute de dinti etc).
Regim alimentar recomandat pacientului cu hepatita cronica
- Fructe proaspete: mere, pere, banane, portocale, struguri, etc.
- Legume: cartofi, fasole verde sau uscata, varza, rosii, castraveti, ardei, etc
- Cereale: orez, grau, porumb
- Carne: pui, vita, peste sau porc (carne slaba degresata)
- Lactate: lapte, iaurt, branza proaspata, 2-3 oua/saptamana
- Grasimi: unt, ulei
- Trebuie evitate: alcoolul, afumaturile, mezelurile, carnea grasa, prajelile, condimentele iuti, E-urile, conservantii si colorantii alimentari
Acte necesare dosar medical
Documentele necesare pentru intocmirea dosarului de tratament fara interferon, pentru pacientii cu hepatita cronica virala, conform ultimului Protocol CNAS sunt:
- “Declaraţie de consimţământ pentru tratament” si “Angajament privind calitatea de asigurat” – completate de pacient
- Rezultatul viremiei VHC si al Fibromax efectuate pe voucher gratuit (in original)
- Ecografie abdominala (cu parafa si semnatura in original)
- Endoscopie digestiva superioara (cu parafa si semnatura in original)
- Rezultatul analizelor (cu parafa si semnatura in original)*: Hemoleucograma, INR, albumina serica, bilirubina totala, alfa-fetoproteina, creatinina - valabile 3 luni + AgHBs, Ac anti HBc, Ac anti-HIV - valabile 12 luni
- Avizul medicului specialist pentru pacientii care au si alte boli (in original)*
- Copie dupa buletin*
- Cupon de pensie/adeverinta de salariat in original/ adeverinta de asigurat de la CAS - dupa caz
- Toate documentele medicale anterioare (analize, ecografii, bilete de iesire din spital, scrisori medicale)
- Atunci cand dosarul este complet, pentru emiterea primei retete, este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie
*Punctele 5 si 6, 7 pot fi inlocuite de biletul de externare semnat de medicul specialist gastroenterolog. Daca analizele pentru infectia virala B sunt pozitive, sunt necesare: Ac anti VHD, ADN VHB
De mentionat ca acest protocol s-a incheiat la 30 iunie 2018 si acum se asteapta urmatorul protocol, ale carui criterii de includere si excludere ar putea fi modificate fata de protocolul precedent.
CAS asigura pentru pacientii cronici inclusi in Programele nationale de tratament o singura consultatie gratuita pe luna - consultatia la care se elibereaza reteta.