Motivele pentru care oamenii incearca sa slabeasca sunt adesea legate de opinii negative privind imaginea propriului corp, lipsa de abilitati sociale sau lipsa de incredere. Stresul cotidian, timpul care se scurge cu repeziciune, tentatiile din jur, ne fac sa abandonam deseori lupta noastra cu kilogramele in plus. Schimbarea comportamentului alimentar si adoptarea unui stil nou de viata este un proces de durata, care necesita insa schimbarea felului in care gandim. Conform Asociatiei Americane de Psihologie (APA), persoanele care participa la intalnirile de grup pentru sprijinirea celor care lupta cu greutatea (psihoterapie de grup), au mai mult succes. Grupul de suport este o sursa sigura de sprijin, care ii ajuta pe pacienti sa faca fata provocarilor, fara a se simti insa singuri, ii ajuta sa experimenteze invatarea interpersonala si sa primeasca feedback cinstit si constructiv
“Grupul de suport este format din 8 persoane si, timp de 2 luni, cu ajutorul psihologului, va deveni locul in care te vei simti in siguranta si in care vei descoperi ca exista multi altii care se confrunta cu aceeasi problema ca tine, in care vei experimenta invatarea interpersonala si vei primi feedback onest si constructiv, in care vei face fata provocarilor fara insa sa te simti singur, in care vei avea curaj sa iti exprimi emotiile, in care nimeni nu te judeca, in care vei afla ca schimbarea modului de a gandi este cheia catre rezultatele mult asteptate”, sustine psihologul Diana Popescu.
Cui se adreseaza terapia de grup?
Pot participa toti cei care au motivatia de schimbare si care isi doresc sa participe la grup. Se vor face grupuri a cate 6-8 persoane pe probleme asemanatoare: obezitate, anorexie, bulimie, scadere de doar cateva kilograme etc.
Ce inseamna terapia de grup?
- Strategii cognitive-comportamentale de restructurare cognitiva
- Tehnici de relaxare si hipnoza
- Tehnici de imagerie dirijata
Terapia de grup consta in:
- 8 sedinte
- 2 ore/sedinta
- 1x/saptamana
- 2 luni
Subiecte discutate in cadrul grupului de suport:
- Cum sa faci fata stresului din viata de zi cu zi
- Cum sa iti setezi obiective realizabile pentru managementul greutatii
- Cum sa identifici si sa corectezi gandurile automate negative legate de mancare, greutate (restructurare cognitiva)
- Cum sa te pretuiesti mai mult (cresterea stimei de sine)
- Cum sa iti imbunatatesti abilitatile de gestionare a emotiilor
- Cum abordezi temerile legate de cresterea in greutate si aspectul fizic
- Cum sa generezi si sa evaluezi posibile solutii la problemele legate de controlul greutatii