Informatii utile

Organizatia Mondiala a sanatatii (OMS) defineste:

  • "Exces de greutate" - a fi supraponderal = IMC > 25
  • "Obezitate" = IMC > 30

Afla daca ai probleme cu greutatea!

kg
m
Subponderal < 18.5
Normoponderal > 18.5 si < 25
Supraponderal > 25 si < 30
Obezitate grad I > 30 si < 40
Obezitate grad II > 40

Tratamentul obezitatii – un angajament pe termen lung

Tratamentul obezitatii este un tratament pe termen lung. Nu se pot obtine rezultate daca este doar de scurta durata. Scaderea in greutate trebuie sa fie graduala si este necesara urmarirea cu atentie pentru a preveni reluarea in greutate. Important este ca pacientul sa poata mentine greutatea sanatoasa la care a ajuns. Schimbarea comportamentului si a stilului de viata sunt singurele modalitati prin care cineva isi poate schimba greutatea intr-un mod permanent.

7 pasi importanti in mentinerea scaderii in greutate:

  1. Invata si intelege cat mai mult despre alimentatie
  2. Schimba-ti obiceiurile de a manca
  3. Creste activitatea fizica pe care s-o practici constant
  4. Schimba-ti atitudinea fata de mancare
  5. Inscrie-te intr-un program de management al obezitatii
  6. Fa parte intr-o retea de suport (participa la terapia de grup)
  7. Urmeaza recomandarile medicului privind un anumit tratament medicamentos

Intrebari frecvente

Desi cauzele obezitatii sunt incomplet intelese, se stie ca mai multi factori partipa la aparitia ei. La persoanele obeze, acumularea de rezerve energetice sub forma de grasime este accentuata. Aceasta se petrece fie din cauza ca metabolismul este lent, cheltuind o cantitate mica de energie, fie din cauza ca aportul caloric este nejustificat de mare, fie cele doua se combina in felurite proportii.

Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca obezitatea este, pana la un punct, o conditie mostenita genetic. Totusi, membrii familiei nu impartasesc doar genele, ci si obiceiurile privind alimentatia si stilul de viata nesanatos. Este dificil de separat factorii de stil de viata de cei genetici. Ca urmare, obezitatea se considera azi a fi rezultanta unor asocieri de factori genetici, psiho-sociali, de mediu si a unor influente culturale, a caror interactiune genereaza o alterare complexa, atat a reglarii apetitului, cat si a nivelului metabolismului energetic.

De asemenea, exista si o serie de boli care pot reduce rata metabolismului bazal sau pot stimula creserea apetitului, ceea ce va duce la obezitate. Hipotiroidismul, sindromul Cushing, depresia, anumite tulburari neurologice, anumite medicamente cum sunt steroizii si unele antidepresante pot cauza o crestere in greutate excesiva. Medicul diabetolog sau endocrinolog va determina daca acestea sunt cauze posibile ale obezitatii. Doar 1% din pacientii obezi au o estfel de explicatie a excesului lor ponderal.

O persoana obeza nu este in primul rand un om care mananca prea mult, ci este mai intai de toate un om bolnav. Excesul de tesut adipos este un “bagaj” suplimentar pe care pacientul obez il cara cu el in fiecare moment al fiecarei zile si nopti, producand modificari adaptative la nivelul inimii, plamanilor, cat si in intregul organism.

In final, acestea conduc la aparitia hipertensiunii arteriale, a fenomenelor de insuficienta cardiaca, a tulburarilor respiratorii, a diabetului zaharat, a steatozei hepatice nonalcoolice si la cresterea riscului de infarct de miocard, dar si de cancer, ca si la tulburari de fertilitate la femei si de potenta sexuala la barbat. Ce este insa important de mentionat este ca o parte a acestei patologii produsa de excesul ponderal se amelioreaza, si in unele cazuri chiar se remite, odata cu pierderea in greutate.