Malnutritia
Tulburarile nutritionale sunt reprezentate de excesul ponderal (obezitatea) sau hipotrofia ponderala (malnutritia protein-energetica)
Malnutritia protein-energetica [MPE] poate fi consecinta:
- anorexiei indusa de anumite afectiuni
- aversiunii fata de alimente
- interactiunii disfunctionale parinte-copil
- tulburarilor digestive, renale
- complicatiilor inflamatorii ale unor infectii cronice sau boli de metabolism
- Malnutritia protein calorica cronica poate determina hipostatura si deficit ponderal.
Obezitatea
Obezitatea este o problema de sanatate globala care poate sa afecteze si copiii, inca de la cele mai fragede varste. Este o situatie complexa, definita de faptul ca micutul are o greutate peste greutatea definita ca normala pentru un copil de varsta si sexul sau. Se considera ca un copil are greutate in exces daca Indicele de masa corporala depaseste percentila 85, dar este sub percentila 95 (adica are indicele de masa corporala mai mare decat 85% dintre copiii de varsta si sexul sau, dar mai mic decat 5% dintre copiii de acelasi gen si aceeasi varsta care au cel mai mare indice de masa corporala). Obezitatea este definita ca un indice de masa corporala peste percentila 95 pentru copii de aceeasi varsta si acelasi sex.
Cauzele greutatii in exces la copii sunt asemanatoare celor intalnite la adulti, inclusiv comportamentul si factorii genetici:
- Dieta – consumul regulat de alimente care au continut dezechilibrat energetic, precum alimentele de tip fast food, snack-uri, produse de patiserie poate sa determine cresterea in greutate. Dulciurile (bomboane, prajituri), dar si sucurile carbogazoase cu mult zahar, inclusiv sucurile de fructe, pot sa induca obezitatea in anumite cazuri.
- Lipsa exercitiului fizic si a miscarii – copiii care nu se misca mult sunt mai predispusi sa castige kilograme in plus deoarece nu au posibilitatea de a arde caloriile inmagazinate. Atunci cand copilul petrece mult timp fiind sedentar, in fata televizorului sau in fata ecranelor, acest comportament poate fi asociat aparitiei obezitatii.
- Factori care tin de familie – este mai frecvent intalnita situatia ca un copil care sufera de obezitate sa faca parte dintr-o familie in care membrii sai se confrunta cu aceeasi problema. Poate sa fie vorba de un mediu familial in care alimentele inalt calorice sunt la indemana si nu este incurajata activitatea fizica.
- Factori psihologici – stresul in familie, stresul parintilor poate creste riscul de aparitie a obezitatii la copil.
Complicatii ale obezitatii pentru viitorul adult
Obezitatea la copil este factor de risc pentru morbiditatea si mortalitatea viitorului adult, crescand riscul aparitiei unor afectiuni precum:
- hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie (care sunt la randul lor factori de risc pentru bolile cardiovasculare)
- boli cardiace
- cresterea rezistentei la insulina si diabet zaharat
- boli hepatice
- imunitate scazuta
- probleme de natura psihologica (de exemplu anxietate si depresie)
Afla despre metodele de preventie a obezitatii la copil de aici.