Frecvent, exista mai multi factori care interactioneaza pentru a produce tulburarea in alimentatie. In anumite cazuri, problemele de alimentatie se pot datora preferintelor dietare ale copilului. In alte cazuri, tulburarea poate indica o problema medicala. Evaluarea prezentarii clinice si a factorilor de risc, combinata cu trimiterea cat mai precoce a copilului catre un centru specializat in dificultati alimentare va determina cele mai bune rezultate pentru copil si familia acestuia.
Cauzele tulburarilor nutritionale
- Hospitalismul: copii cu afectiuni acute care necesita internari frecvente, indeosebi cei diagnosticati cu boli gastrointestinale, cardiace, renale, dar si copiii cu arsuri repetate sau interventii chirurgicale.
- Boli febrile recurente in care consumul metabolic este crescut.
- Boli maligne
- Disfunctii motorii sau cognitive (intarziere psihomotorie sau paralizii cerebrale)
- Refluxul gastro-esofagian si complicatiile sale
- Alergii sau intolerante alimentare
- Dificultati de alimentatie
- Tulburari psihiatrice printre care, tulburarea de spectru autist (TSA). Un simptom care poate sugera TSA este tulburarea (dificultatea) de alimentatie.
- Ingestie normala caloric dar, consum metabolic crescut (hipertiroidism, activitate fizica excesiva).
- Ingestie normala caloric, dar sindrom de malabsorbtie cu pierderea nutrientilor ca in bolile inflamatorii intestinale, boala celiaca, intoleranta la lactoza.
Tulburarile de alimentatie reprezinta o cauza aparte ce intra in sfera dezordinilor nutritionale. Cel mai frecvent intalnite sunt:
- Anorexia nervoasa specifica adolescentilor: frica de a nu se ingrasa, desi sunt sub normalul greutatii pentru varsta, perceperea distorsionata a aspectului corpului. Daca se prelungeste, anorexia nervoasa are consecinte multiple: atrofia miocardului, bradicardie, amenoree, osteoporoza, etc.
- Refuzul alimentelor sau apetitul selectiv prelungit duc la falimentul nutritional. Aceasta categorie etiologica implica tulburari de comportament alimentar legate de aspectul, textura alimentelor, persoana de ingrijire (mama, bunica, bona), relatia emotionala adult-copil, etc.
Dificultatile de alimentatie la sugar si copilul mic cresc riscul de faliment al cresterii, apnee, desaturare in oxigen sau pneumonii de aspiratie.
Succesul alimentatiei la san este dependent de reflexul de supt si deglutitie al sugarului si de coordonarea cu respiratia. Suptul este un reflex oromotor clasificat in supt nutritiv si nonnutritiv. Suptul nutritiv nu se dezvolta decat dupa saptamana 32 de gestatie si reprezinta sincronizarea miscarilor buzelor , obrajilor, limbii si palatului bucal. Suptul non-nutritiv apare cand copilul suge degetul sau o suzeta si se considera ca este modalitatea de a–si reduce stresul si de a contribui la maturarea functiei gastrointestinale.
La nou nascut dificultatile de alimentatie (de supt si inghitire a laptelui) pot fi cauzate de:
- Anomalii anatomice genetice
- Functie anormala a faringelui si esofagului
- Prematuritate
- Paralizii cerebrale si tulburari neuromusculare periferice
Manifestarile clinice ale dificultatilor de alimentatie sunt polimorfe:
- Supt ineficient si inabilitatea de a se atasa la mamelonul mamei
- Dificultatea de a inghiti laptele
- Supt prelungit ca timp
- Tipat, plans, arcuire a corpului sau disconfort in timpul suptului
- Tuse si respiratie zgomotoasa
- Pneumonie de aspiratie
In astfel de cazuri, anamneza riguroasa poate evidentia:
- Istorie maternala de hipertensiune arteriala, diabet sau utilizare de droguri
- Istorie maternala de tulburare anxioasa sau depresie
- Nastere traumatica
- Boli congenitale cardiace sau metabolice