Consult initial
Prima consultatie este adesea o discutie relaxata intre medic si pacienta, in timpul careia medicul asculta si analizeaza semnele si simptomele resimtite, pune diferite intrebari pentru a afla istoricul familial si personal al pacientei, varsta primei menstruatii, numarul de sarcini, durata alaptarii si tipul de contraceptie folosit.
Consult ginecologie
Medicul ginecolog va recomanda o mamografie si o ecografie de san (la nevoie), va preleva probe pentru examenul citalogic Babes-Papanicolau si va realiza o ecografie transvaginala.
Consult cardiologie
Femeile aflate la menopauza prezinta un risc crescut pentru a dezvolta diferite afectiuni cardiovasculare, iar consultul de cardiologie vizeaza evaluarea acestui risc si a altor factori de risc asociati bolilor cardiace.
Consult endocrinologie
Consta in evaluarea si palparea glandei tiroide in vederea stabilirii diagnosticului diferential. De foarte multe ori, simptomele asociate afectarii glandei tiroide (sufocare, nod in gat, anxietate, transpiratii, nervozitate) pot fi confundate cu cele cauzate de menopauza.
Consult dermatologie
In timpul menopauzei, ca urmare a modificarilor hormonale produse in organism, pot aparea diferite schimbari sau modificari la nivelul pielii si parului. Acestea pot fi tinute sub control cu ajutorul medicului dermatolog preocupat de modul in care menoapuza afecteaza metabolismul tisular, auto-regenerarea cutanata si oxigenarea adecvata a celulelor.
Analize de sange:
- Hemoleucograma
- Profil lipidic
- Glicemie
- Transaminaze
- Analize pentru monitorizarea functie renale
- Dozeaza nivelul hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron)
- Dozarea hormonilor gonadotropi (FSH, LH, prolactina)
- Dozarea hormonilor tiroidieni (TSH, T3, T4)
Investigatii imagistice:
- Ecografie de san
- Mamografie
- Ecografie glanda tiroida
- Ecografie transvaginala
- Osteodensitometrie (Dexa)
Alte teste si investigatii:
- Consiliere nutritionala
- Evaluare psihologica si psihiatrica
- Evaluare aparat locomotor