Centrul de Expertiza in Nutritie si Obezitate (CENO), functioneaza in cadrul Campusului Medical Cluj si ofera o abordare multidisciplinara, complexa și completa a problemelor din sfera obezitatii. In acest sens, este organizat in patru departamente care oferă servicii din toate specialitatile specifice si conexe acestei probleme de sanatate, dupa cum urmeaza:
- Departamentul de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, Endocrinologie si Medicina interna;
- Departamentul multidisciplinar (cardiologie, gastroeneterologie, reumatologie, ortopedie, pneumologie, neurologie, sanatate mentala (psihologie, psihiatrie), ginecologie, pediatrie, medicina de familie, kinetoterapie);
- Departamentul de Investigatii suplimentare (laborator multifunctional, care efectueaza inclusiv teste genetice si epigenetice) si de Imagistica;
- Departamentul de Chirurgie bariatrica.
Datorita interconectarii si bunei colaborari dintre cele patru departamente, se creeaza un sistem integrat in care fiecare persoana cu obezitate care ni se adreseaza poate beneficia – fara a mai fi nevoie sa se deplaseze in mai multe locuri – de consultatii multidisciplinare, precum si de toate investigatiile necesare pentru diagnosticare. Astfel, pacientul bariatric se poate adresa de la inceput Departamentului de Chirurgie bariatrica, urmand sa fie directionat de specialistii de aici catre celelalte specialitati, pentru toate investigatiile necesare, iar investigarea lui medicala sa fie complet.
Expertiza acestui centru de tratare a persoanelor cu obezitate rezulta din calitatea serviciilor oferite, in cadrul sau existand resursele umane si de dotare necesare pentru a acorda ingrijire la cele mai inalte standarde recomandate.
„Obezitatea este o boala cronica care va ameninta sanatatea, scurteaza viata si o umple de necazuri, reversul ei este greutatea sanatoasa. Este necesar sa stiti cat mai multe despre obezitate si tratamentul ei, apoi sa vreti sa aplicati cunostintele in viata reala, cu ajutorul medicului, al familiei si al anturajului prietenos, iar astfel veti deveni nu doar propriul nutritionist, dar si un sfatuitor calificat si un exemplu pentru alte persoane.” (Prof. Dr. Nicolae Hancu, „Abecedarul de Obezitate”)