Chiar dacă se bazează pe medicație non-hormonală, terapia complementară are nevoie de sfatul medicului, pentru a putea utiliza soluția adecvată în funcție de statusul general al pacientei, de problemele preexistente și de nevoile acesteia.
Terapia complementară utilizează hormoni vegetali, care pot acționa într-un mod similar cu estrogenul, astfel că pot ajuta la unele simptome ale menopauzei, aceștia fiind folosiți punctual pentru a trata insomnia, anxietatea și oboseală.
Tot parte din terapia complementară este și adaptarea și schimbarea stilului de viață, includerea unei diete echilibrate, a activităților fizice regulate - benefice pentru tonusul psihic, menținerea greutății și prevenirea unor afecțiuni cu risc mai ridicat după instalarea menopauzei.
Sunt incluse ca terapii complementare toate strategiile terapeutice țintite care au ca efect prevenirea și tratarea osteoporozei, a disfuncțiilor sexuale, precum și a afecțiunilor cardiovasculare și urogenitale. Și de data acesta o relație strânsă cu medicii Centrului de management al menopauzei este utilă și va contribui la menținerea calității vieții.