Ce este terapia de substituție hormonală?
Ce este terapia de substituție hormonală?
Termenul „terapie de substituție hormonală” se referă la administrarea de estrogen și/sau progesteron, în mod regulat, pentru a stabiliza și crește nivelul hormonilor femeii aflate la menopauză. Există mai multe opțiuni disponibile, fiecare cu beneficii specifice (pastile, plasturi, creme și ovule vaginale). Medicul, în funcție de dorințele tale, poate face cele mai bune recomandări.
De ce doar unele dintre femei au nevoie de terapie de substituție hormonală?
De ce doar unele dintre femei au nevoie de terapie de substituție hormonală?
Terapia hormonală este în primul rând recomandată femeilor cu o simptomatologie severă, care persistă mult timp și care le afectează calitatea vieții, precum și în cazul menopauzei precoce (cu simptome care apar în jurul vârstei de 40 de ani). Este bine de știut că peste 80% dintre femei parcurg tranziția hormonală cu simptome minime.
Ce pot face pentru a atenua simptomele menopauzei?
Ce pot face pentru a atenua simptomele menopauzei?
Există multe lucruri pe care le poți face pentru a reduce bufeurile, transpirațiile nocturne, insomnia, uscăciunea vaginală și pierderea libidoului. Evită alimentele și băuturile calde și picante, adoptă un stil de viață sănătos, fă mișcare, practică yoga și tehnici de relaxare, redu consumul de alcool și renunță la fumat. Folosește lubrifianți pentru uscăciunea vaginală. Apelează la medicație complementară, dar numai cu sfatul medicului și monitorizare din partea acestuia. Nu combina la întâmplare suplimentele alimentare, nici măcar pe cele recomandate pentru menopauză.
Cum mă protejez împotriva riscului cardiovascular?
Cum mă protejez împotriva riscului cardiovascular?
Diminuarea secreției de estrogeni aduce femeile la un risc cardiovascular identic cu cel al bărbaților. Măsurile de prevenție sunt ușor de adoptat. Acestea sunt: alimentația echilibrată, fără exces de grăsimi animale, activitatea fizică regulată, evitarea fumatului și a stresului și monitorizarea constantă a profilului lipidic, concomitent cu adoptarea unor măsuri specifice, prescrise de medic pentru menținerea colesterolului la valori normale.
Cum mă protejez împotriva osteoporozei?
Cum mă protejez împotriva osteoporozei?
Terapia cu estrogeni ajută la prevenirea osteoporozei (dar hormonii nu trebuie administrați doar pentru a preveni sau trata osteoporoza). Există multe alte modalități de a vă proteja sănătatea oaselor. Exercițiile regulate, o dietă bogată în calciu și vitamina D sunt soluții eficiente pe termen lung. Medicul te poate ajuta să alegi cea mai bună strategie pentru sănătatea oaselor.
Cum controlez schimbările de dispoziție?
Cum controlez schimbările de dispoziție?
Somnul suficient și menținerea interesului pentru activitățile profesionale, precum și psihoterapia, pot contribui la gestionarea eficientă a schimbărilor de dispoziție. Acestea sunt un simptom al menopauzei, dar depind în cea mai mare măsură de modul în care te raportezi personal la aceste schimbări din viața ta. Esențial este să ții minte că menopauza nu schimbă ceea ce ești și nu te descalifică.
Există riscul unor tulburări cognitive?
Există riscul unor tulburări cognitive?
Printre posibilele simptome se numără și unele posibile schimbări cognitive. A dormi suficient și a fi activ poate elimina aproape complet acest risc. Dacă manifestările sunt intense, se repetă, afectează calitatea și ritmul normal al vieții, este necesar să apelezi la medic.