Fertilizarea in vitro (FIV)
Fertilizarea in vitro reprezinta realizarea procesului de fertilizare in afara corpului tau. Ovulele mature sunt preluate din ovare, iar apoi sunt fertilizate in laborator cu spermatozoizii preluati de la partenerul tau. Acest proces se realizeaza intr-un vas Petri, care este folosit pentru cultivarea microorganismelor. Dupa ce rezulta embrionul, acesta va fi plasat in uter si te vei bucura mai departe de o sarcina normala.
Inseminare intrauterina (IUI)
Diferenta dintre fertilizarea in vitro si inseminarea intrauterina este ca fertilizarea nu se produce in laborator, ca in cazul procedurii FIV, ci fizic, la nivelul trompelor uterine. Pentru ca inserarea spermatozoizilor sa coincida cu momentul favorabil al ovulatiei, inseminarea intrauterina inseamna realizarea procesului de fecundare in mod controlat, crescand sansele de conceptie.
Pentru a putea apela la inseminarea intrauterina trebuie insa sa te incadrezi in urmatoarele conditii:
- In urma analizelor, medicul a stabilit ca trompele tale uterine sunt permeabile;
- Investigatiile realizate sa indice faptul ca sperma partenerului prezinta o anumita concentratie si o anumita motilitate;
- Pentru a realiza inseminarea intrauterina, varsta este un factor important. Asadar, medicul va stabili daca esti eligibila.
Prezervarea fertilitatii pentru pacientii oncologici
Tratamentul cancerului poate avea un impact major asupra fertilitatii pana la punctul in care poate cauza sterilitate. Efectele acestuia, care pot fi temporare sau permanente, pot aparea imediat sau la un anumit moment dupa finalizarea tratamentului.
Optiuni de prezervare a fertilitatii feminine si masculine:
- Crioprezervarea embrionilor. In cadrul acestei proceduri, ovocitele sunt recoltate prin punctie ovariana, sunt fertilizate prin procedura de fertilizare in vitro, sunt vitrificate si stocate
- Crioprezervarea ovocitelor este similara cu crioprezervarea embrionilor, numai ce in acest caz se recolteaza ovocitele care sunt vitrificate si stocate inainte de a fi fertilizate.
- Crioprezervarea spermei. Ca si in cazul femeilor, inainte de inceperea unui tratament oncologic, barbatii isi pot crioconserva sperma, care se stocheaza in conditii speciale si in recipiente de stocare speciale, pentru a fi utilizata ulterior pentru o procedura de reproducere umana asistata precum inseminarea sau fertilizarea in vitro.