Orice sarcina incepe cu unirea celulei sexuale feminine (ovocitul) cu celula sexuala masculina (spermatozoidul), proces denumit fertilizare. Din unirea acestora rezulta o celula unica ce contine material genetic de la ambii parinti si care prin diviziuni succesive devine un embrion si in cele din urma un copil. Procesul de fertilizare se desfasoara de obicei in trompele uterine, unde ovocitul ajunge din ovare in urma ovulatiei, iar spermatozoidul in urma contactului sexual.
In cazul fertilizarii in vitro, acest proces se produce in afara corpului femeii, in laboratorul de fertilizare, ulterior embrionul rezultat fiind transferat in uterul mamei. Fertilizarea in vitro schimba asadar doar locul in care se produce fertilizarea si primele stadii de dezvoltare ale embrionului, in rest sarcina derulandu-se normal. In majoritatea cazurilor, pentru obtinerea ovocitelor este posibil sa fie necesara utilizarea unor medicamente care sa stimuleze producerea si maturarea lor inainte de recoltare.
Nu toate cuplurile cu infertilitate pot beneficia de fertilizarea in vitro. Principalele afectiuni in care este indicata si functioneaza fertilizarea in vitro sunt:
- Boli ale trompelor uterine (cu obstructie sau leziuni sechelare tubare)
- Subfertilitatea masculina (de exemplu reducerea numarului sau a motilitatii spermatozoizilor)
- Endometrioza
- Tulburari ovulatorii (de exemplu in cazul ovarelor polichistice)
- Valori crescute ale fragmentatiei ADN-ului spermatozoizilor
- Infertilitatea de cauza neprecizata/necunoscuta
O varianta a FIV este tehnica prin care se introduce un singur spermatozoid intr-un ovul prin injectare intracitoplasmatica (ICSI - IntraCytoplasmic Sperm Injection). Aceasta metoda permite fertilizarea atunci cand subfertilitatea masculina este severa.
9 lucruri importante despre FIV:
- Rata de succes in FIV este in general de 35-40% pentru femei sub 35 de ani, 25% pentru femei cu varste intre 35-37 de ani, 15-20% intre 38-40 de ani si 6-10% peste 40 de ani. In cazul unui cuplu fara probleme de fertilitate cu activitate sexuala regulata neprotejata, sansele de obtinere a unei sarcini sunt in medie 15-17% in prima luna, 70% in 6 luni, ajungand la 95% in 2 ani.
- Evolutia in laborator este un proces de selectie naturala: nu toate ovocitele se fertilizeaza, nu toti embrionii evolueaza normal si numarul embrionilor de calitate, capabili de implantare, scade zilnic. Acest proces continua si dupa transferul embrionilor in uter, inclusiv in primele 3 luni de sarcina cand 20% dintre embrioni se opresc din evolutie.
- Congelarea embrionilor este recomandata numai pentru embrionii care s-au dezvoltat in parametri normali. O parte din/sau toti embrionii pot sa nu supravietuiasca procesului de congelare/decongelare chiar daca aveau un aspect normal inainte de congelare.
- Tehnica fertilizarii in vitro nu este aplicabila oricarui cuplu cu probleme de infertilitate - oportunitatea initierii acestei proceduri se stabileste de catre medicul ginecolog.
- Nu exista diferente intre copiii obtinuti pe cale naturala si cei obtinuti prin FIV din punctul de vedere al riscului de malformatii, inteligentei, dezvoltarii fizice. Sunt insa mai frecvente sarcinile multiple in FIV (in jur de 25%). Reductia fetala in cazul sarcinii multiple se soldeaza in 10% din cazuri cu avort.
- Riscul de anomalii fetale in cazul FIV este similar cu sarcinile obtinute natural (3-5%) si creste odata cu varsta.
- Pentru scaderea ratei de avorturi spontane post procedura de fertilizare in vitro, specialistii din cadrul Fertility Institute (fosta Columna) utilizeaza procedura PGS (preimplantation genetic screening).
- In cazul esecurilor repetate ale procedurii FIV exista un test de receptivitate (ERA) ce poate fi aplicat pacientei in cauza si poate stabili fereastra de implantare pentru fiecare pacienta. Testul ERA este disponibil in Fertility Institute (fosta Columna).
- Stilul de viata (consumul de alcool, fumatul, alimentatia gresita) si obezitatea sunt factori care pot afecta fertilitatea de cuplu, atat din punctul de vedere al barbatului, cat si al femeii.