Este concluzia primei cercetari epidemiologice din Romania privind prevalenta tulburarilor de respiratie in somn la copii si adolescenti comunicata in martie 2016. Studiul coordonat de Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru cu supraspecializare in somnologie pediatrica, a evidentiat ca 1 din 10 copii romani risca sa dezvolte tulburari de respirație în timpul somnului.
Doctor in stiinte medicale, medic primar pediatru si specialist pneumolog, cu supraspecializare in somnologia pediatrica si polisomnografie la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center din SUA, Dr. Mihaela Oros s-a alaturat echipei nostre cu scopul de a dezvolta in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL un Centru de Somnologie Pediatrica de referinta in tara si de a construi o echipa multidisciplinara de medici pediatri, pneumologi, ORL-isti, neurologi, cardiologi, geneticieni,nutritionisti si psihologi cu experienta in somnologia la copii alaturi de asistente de pediatrie cu expertiza in educatia despre somnul la nou-nascut si copil.
„Somnul unui copil este esential pentru sanatatea lui. Este de altfel o functie fiziologica de baza, la fel de importanta ca respiratia si alimentatia. Si totusi, studiul pe care l-am efectuat a evidentiat faptul ca in Romania 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului, dintre care forma cea mai severa este apneea obstructiva in somn. Cu alte cuvinte, 1 din 10 copii risca sa dezvolte astfel de probleme. Era necesara obtinerea unor date de prevalenta care sa reflecte dimensiunea reala a acestei patologii si in tara noastra si care sa justifice efortul necesar pentru cresterea gradului de constientizare in randul medicilor si al publicului larg, cat si efortul financiar al unui sistem de sanatate pentru diagnosticul, monitorizarea si tratamentul sindromului de apnee in somn la copii si adolescenti.”