Prelevare
Procedura durează câteva minute, este nedureroasă și lipsită de riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil. Dupa nastere, se face clamparea cordonului si taierea lui, copilul fiind preluat de catre echipa de neonatologie. Punga de prelevare este prevazuta cu doua ace si conține anticoagulant cu rolul de a preveni formarea cheagurilor în timpul procesului de recoltare. Medicul obstetrician puncționeaza vena ombilicala, iar sangele din cordonul ombilical ajunge in punga de recoltare datorita gravitatiei. Proba biologica este etichetata si ambalata in conditii speciale in vederea transportului catre banca.
Transport
Transportul este realizat de catre o companie specializata in transportul probelor biologice. Kitul care contine proba de sange din cordonul ombilical trebuie mentinut la temperatura camerei.
Stocare
Dupa congelarea programata, unitatea de celule stem este transferata intr-un tanc de carantina temporara unde ramane pana la obtinerea tuturor rezultatelor analizelor bacteriologice si virusologice.
Daca rezultatele sunt favorabile, unitatea este transferata intr-un tanc de stocare definitiva.
Unitatile contaminate sunt depozitate intr-un tanc special de carantina permanenta.
Aditional probelor de celule stem, stocam toate esantioanele de referinta impuse de cele mai exigente standarde internationale. Aceste esantioane pot fi solicitate de catre centrele de transplant in scopul realizarii unor teste suplimentare, inainte de a utiliza o unitate de celule stem.
- Stocam un numar de 7 esantioane suplimentare prelevate inainte si pe parcursul procesarii sangelui de cordon ombilical. Aceste esantioane sunt stocate la diverse temperaturi (-20°C, -80°C, -196°C) in functie de posibila lor utilizare in cazul unui eventual transplant.
- Stocam un numar de 4 esantioane de sange matern destinate repetarii unor teste sau efectuarii unor teste suplimentare la transplant. Si acestea sunt stocate la temperaturi diferite (-20°C, -80°C, -196°C) in functie de posibila lor utilizare.
Testare
Este un proces care se desfasoara in paralel cu procesarea si presupune: teste cantitative (cuantificarea numarului total de celule si a numarului de celule stem CD34+, viabilitatea celulara etc.) si teste calitative (implica verificarea posibilei contaminari bacteriene) efectuate pe sange de cordon ombilical. In plus, se face un screening complet al sangelui matern, pentru a avelua riscul transmiterii unei boli infectioase de la mama la fat (virus hepatic B, virus hepatic C, HIV, HTLV, CMV , sifilis - Treponema pallidum). Testarea este o etapa extrem de importanta, pentru ca o unitate insuficient testata poate aduce/ genera suprize in momentul solicitarii ei de catre un centru de terapii celulare sau de transplant.
Eliberare
In cazul in care o unitate de celule stem este solicitata de catre un centru de transplant/ de terapii celulare, banca organizeaza eliberarea si transportul unitatii respective precum si a documentatiei aferente, in stransa colaborare cu centrul solicitant si cu o companie autorizata pentru transportul international al probelor criogenate, etapele procesului fiind realizate cu acordul ferm al familiei.
Siguranta in banca
Presupune luarea tuturor masurilor pentru protejarea unitatilor de celule stem atat de pretioase: sistem integrat de monitorizare si alarmare pentru nivelul de azot din tancuri si pentru temperatura din tancuri, prevazut inclusiv cu alarmare la distanta pe telefoanele personalului de laborator; existenta unui generator electric; In ceea ce priveste echipamentele utilizate, avem echipamente de back-up si UPS-uri. Asiguram un program de mentenanta complex si verificarea lor periodica de catre companii specializate.
Pentru a minimiza riscul de contaminare:
- procesarea se desfasoara in camera curata/ clean room prevazuta cu hote cu flux laminar, iar calitatea aeurlui este permanent monitorizata
- procesarea are loc in sistem inchis (adica probele biologice nu sunt niciun moment in legatura directa cu aerul) un sistem triplu de pungi
- sunt efectuate periodic teste de sanitatie de catre un laborator independent,
- unitatile de sange de cordon ombilical sunt stocate in sistem complex de ambalare: punga de stocare, o punga de protectie si o caseta metalica din aluminiu
- unitatile infectate sau incomplet testate sunt stocate separat separat de unitatile conforme (sistem de carantinare)