Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul Nutrigenetica: ce este si cum te ajuta rezultatele sa intelegi mai multe despre corpul tau si sa incepi calatoria pentru o viata mai sanatoasa

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor

Testul Nutrigenetica este un test ADN care analizeaza 1000 de zone din gene, in urma carora sunt formulate peste 100 de rapoarte personalizate privind trasaturile investigate. Daca esti sportiv de performanta sau daca practici o activitate fizica si vrei sa-ti imbunatatesti performanta, daca ai incercat foarte multe diete si nu ai reusit inca sa scazi in greutate sau daca pur si simplu vrei sa stii ce riscuri genetice de boala ai pentru a face schimbarile sanatoase in stilul tau de viata, testul Nutrigenetica iti poate oferi informatii valoroase. 

Fiecare fiinta umana are intre 20.000-30.000 de gene. Si desi 99.9% dintre aceste gene sunt identice de la un om la altul, ceea ce ne face unici reprezinta mai putin de 0.1% din genomul nostru.  

Variantele genetice ne diferentiaza. Aceste mici variatii in genomul nostru, de exemplu, pot explica de ce unii dintre noi avem parul rosu sau ochii verzi, precum si de ce unele persoane pot performa mai bine in sport decat altele sau de ce unii oameni au o predispozitie genetica de a deveni obezi sau de a face diabet zaharat tip 2 sau hipertensiune arteriala. 

De asemenea, pot identifica daca vom avea un risc mai mare pentru o deficienta a unor vitamine sau minerale si cum vom raspunde la suplimentele alimentare, precum si daca avem o predispozitie mai mare de a face infectii respiratorii sau osteoporoza. 

Nu in ultimul rand, aceste diferente genetice sunt raspunzatoare de modul particular in care alimentele sunt folosite de corpul nostru, dar si de cum putem sa avem un somn de calitate, precum si de felul in care putem sa gestionam stresul si cum acesta poate avea un impact asupra starii noastre de sanatate. In plus, pot oferi informatii despre modul in care suntem predispusi sa imbatranim si cat de repede se va produce in cazul acelei persoane declinul fizic si mental. 

Aceste riscuri, si multe altele, pot fi identificate prin testul Nutrigenetica. Este o analiza usor de facut. Tot ce este nevoie este obtinerea unei cantitati reduse de saliva. Din saliva se preleveaza o proba de celule, din care este extras ADN-ul care este analizat printr-o tehnologie genetica moderna (microarray) prin care se evalueaza peste 1000 de variante genetice.
 
Pe baza identificarii acestor variatii in profilul tau genetic se mapeaza exact modul in care reactioneaza si interactioneaza organismul tau in diferite domenii ale sanatatii. Aceste variatii genetice sunt corelate cu informatiile obtinute din chestionarul privind stilul tau de viata si pe baza acestor informatii vei primi un raport personalizat detaliat despre semnificatia variatiilor genetice privind sanatatea ta si ti se va propune un plan de actiune, astfel incat sa obtii cea mai buna stare de sanatate in contexul profilului tau genetic.

Intelege ce este ADN-ul si cum acesta contine informatia genetica

ADN  este prescurtarea pentru acid dezoxiribonucleic (in engleza, DNA - deoxyribonucleic acid). ADN se gaseste in fiecare celula a unui organism viu, in special in nucleul acesteia si contine toate informatiile necesare (codul genetic) pentru a construi si mentine in viata acel organism. Ori de cate ori organismele se reproduc, ADN-ul lor este transmis descendentilor lor. 

Structural, ADN-ul este format dintr-o insiruire de molecule denumite nucleotide care stocheaza informatia ca un cod. Fiecare nucleotid este format dintr-un zahar legat la un capat de o grupare fosfat, iar la celalalt capat de o baza azotata. Nucleotidele sunt aranjate in doua lanturi lungi rasucite care formeaza o spirala denumita dubla helix. Forma acesteia poate fi asemanata cu o scara spiralata.

Atunci cand se refera la bazele azotate din structura nucleotidelor, oamenii de stiinta folosesc initialele denumirilor lor:  A, T, C si G. Bazele azotate din nucleotide pot fi asemanate cu “literele” dintr-un alfabet. In acest caz este vorba de un alfabet format doar din 4 litere. 

Desi ADN-ul este o structura simpla formata doar din 4 baze azotate, ordinea insiruirii acestora este cea care este raspunzatoare de complexitatea enorma a informatiei codificate in ADN. Asemanator modului in care literele alfabetului apar intr-o anumita ordine pentru a forma cuvinte, ordinea sau secventa acestor baze azotate formeaza codul genetic al unei fiinte vii - „cartea cu instructiuni” care la om contine 3.27 miliarde de „litere”.

Ce sunt cromozomii

In nucleul fiecarei celule, o spirala lunga de ADN este organizata structural in cromozomi. La om exista 46 de cromozomi grupati in 23 de perechi. Fiecare cromozom contine mai multe gene. 

Ce sunt genele

Genele sunt secvente de ADN care codifica o anumita proteina (contin informatia genetica pentru sinteza unei proteine). Fiecare cromozom contine sute pana la mii de gene. 

Ce este genomul uman

Informatia genetica totala stocata in cromozomii celulelor din corpul unei persoane constituie genomul uman.

In anul 2003, printr-un efort de cercetare international, cercetatori din toata lumea au reusit sa determine secventa celor peste 3 miliarde de „litere” de ADN (baze azotate) din genomul uman in cadrul proiectului international de cercetare Human Genome Project. Proiectul Genomului Uman reprezinta una dintre marile actiuni de explorare din istoria lumii si este considerat una dintre cele mai ambitioase activitati stiintifice din toate timpurile. Proiectul a inceput la 1 octombrie 1990 si a fost finalizat in aprilie 2003, cu 2 ani mai devreme decat a fost planificat.

Secventierea finala a ADN-ului uman obtinuta prin Human Genome Project acopera aproximativ 99% din regiunile care contin gene si a fost realizata cu o precizie de 99,99%. Astfel, astazi se cunoaste cu precizie ca fiinta umana are intre 20.000 si 30.000 de gene localizate in cei 46 de cromozomi.

ADN-ul ne face unici sau este acelasi la toti?
99.9% din totalitatea genelor sunt aceleasi la toti oamenii. Ceea ce ne face insa unici reprezinta variantele genetice (diferente in secventa ADN-ului intre indivizi), adica 0.1% din genomul uman.

Secventierea completa a genomului uman („secventierea genomului de referinta”) a permis cercetatorilor sa defineasca variantele genetice si sa studieze consecintele functionale ale acestora. 

Un numar mare de variante genetice asociate cu boli complexe - boli neurologice, imunologice, metabolice si cardiovasculare - sunt accesibile acum gratuit in baze de date specifice. In plus, este disponibil un numar mare de variante genetice asociate cu trasaturile clinice, biochimice si antropometrice.

Testele genetice, cum este testul Nutrigenetica, pot identica aceste variatii mici la nivelul genelor care afecteaza cum acea persoana raspunde diferit fata de o alta persoana. Testul Nutrigenetica este un instrument medical valoros in practica clinica deoarece permite oferirea de recomandari personalizate odata ce o anumita varianta genetica este identificata la o persoana. 
 

Testul Nutrigenetica - cum sunt obtinute rezultatele 

Testul Nutrigenetica evalueaza la nivelul unui numar mare de gene daca exista variante genetice care sunt specifice pentru o anumita predispozitie, ca de exemplu, predispozitia ca „stresul sa provoace simptome fizice” sau ca exista un risc mai mare de „degenerare a vederii odata cu inaintarea in varsta”. 

Odata identificate aceste mici variatii in gene, sunt comparate cu cele mai relevante studii luand-se in calcul o varietate de factori: echipa medicala care a facut studiul, numarul de participanti la studiu, anul in care rezultatele studiului au fost publicate etc. 

Este important de retinut ca Testul Nutrigenetica evalueaza un numar mare de variante genetice - 1000 de zone genetice, ceea ce asigura o evaluare in detaliu si cel mai important, o acuratete mare a rezultatelor si, in consecinta, a concluziilor, ceea ce permite emiterea unor recomandari informate specifice fiecarei persoane. 

Rezultatele obtinute sunt apoi livrate consumatorului sub forma unor rapoarte: 

  • Un raport simplificat care arata grafic, folosind o legenda de culoare atractiva si simpla, unde se situeaza persoana respectiva - risc ridicat, mediu sau scazut.
  • Un raport in detaliu pentru fiecare trasatura investigata in parte, cu descrierea semnificatiei ei medicale, pentru a oferi un context general consumatorului si pentru a usura interpretarea rezultatului. In plus, raportul contine un plan de actiune care sa ajute persoana sa mentina sau, daca este cazul, sa faca schimbarile necesare in stilul sau de viata, astfel incat sa-si poata oferi cea mai buna sansa de a fi sanatos in contexul profilului tau genetic.

Testul Nutrigenetica - ce informatii ofera

Testul Nutrigenetica evalueaza si ofera un plan de actiune pentru peste 110 de trasaturi importante pentru sanatate privind stilul de viata (activitate fizica, dieta, somn, stres, consum de cofeina, dependenta de munca etc.) si predispozitia de a face anumite boli (obezitate, diabet zaharat de tip 2, boala de inima, osteoporoza, boli cutanate, boli la nivelul ochiului, boli digestive, boli reumatologice etc.). De asemenea, ofera informatii despre imunitate, riscul de infectii virale respiratorii, sanatatea mentala, precum si riscul de imbatranire cronologica accelerata.

Performanta musculara si activitatea fizica

  • Forta musculara
  • Anduranta 
  • Utilizarea O2
  • Pragul anaerob
  • Rata de recuperare dupa efort fizic
  • Masa musculara
  • Riscul de accidentare
  • Raspunsul la inflamatie
  • Masa corporala slaba (fara grasime)
  • Raportul intre forta si greutate
  • Efectul exercitiilor asupra greutatii

Raspunsul la alimente si diete

  • Raspunsul la carbohidrati
  • Raspunsul la proteine
  • Raspunsul la zahar
  • Dorinta de a manca dulciuri
  • Raspunsul la grasimile saturate
  • Beneficiul grasimilor nesaturate
  • Rata metabolica
  • Distributia grasimilor
  • Efectual yo-yo dupa diete (ciclicitatea in greutate)
  • Riscul de a consuma multe gustari (obiceiul de a „rontai” intre mese)
  • Persistenta lactazei
  • Sensibilitatea la cofeina
  • Gustul amar
  • Vitamine si minerale
  • Deficitul de vitamina D
  • Deficit de vitamina A
  • Deficit de vitamina B6
  • Deficit de vitamina B12
  • Deficit de calciu
  • Deficienta de fier
  • Deficit de magneziu
  • Deficit de potasiu
  • Deficit de sodiu
  • Deficitul de folat
  • Deficitul de seleniu
  • Beneficiul Omega-3
  • Beneficiul BCAA

Raspunsul la suplimentele alimentare

  • Beneficiul Omega-3
  • Beneficiul BCAA (leucina, izoleucina, valina)
  • Beneficiul colinei
  • Beneficiul glutaminei
  • Beneficiul creatinei
  • Beneficiul beta-alaninei
  • Beneficiul argininei

Imunitate

  • Functia imunitara
  • Raspunsul inflamator la infectie
  • Vitamina D si imunitatea
  • Vitamina C si imunitatea
  • Vitamina E si imunitatea
  • Vitaminele B si imunitatea
  • Seleniu si imunitatea
  • PTPN22 si imunitatea

Imbatranirea naturala (imbatranirea cronologica)

  • Declinul fizic oadata cu inaintarea in varsta
  • Pastrarea memoriei si imbatranirea
  • Testosteronul si imbatranirea
  • Mentinerea oaselor puternice si imbatranirea
  • Durerile de spate si imbatranirea
  • Stresul si imbatranirea

Somn

  • Durata somnului
  • Fragmentarea somnului
  • Tendinta de a functiona mai bine noaptea („bufnite”)
  • Insomnie
  • Narcolepsie
  • Cum afecteaza stresul somnul
  • Cum afecteaza cofeina somnul

Stres

  • Gestionarea stresului
  • Stresul si presiunea externa
  • Impactul stresului asupra corpului (simptome fizice)
  • Impactul stresului asupra sanatatii inimii
  • Impactul stresului asupra memoriei
  • Cum afecteaza cofeina stresul

Sanatatea inimii

  • Ritm cardiac neregulat
  • Hipertensiunea arteriala (riscul genetic)
  • Impactul consumului de sare pentru hipertensiunea arteriala
  • Dezechilibru intre colesterolul LDL (colesterolul „rau) si colesterolul HDL (colesterolul „bun”)
  • Riscul de a face boli cardiovasculare

Sanatatea metabolica

  • Riscul de obezitate
  • Riscul de diabet zaharat de tip 2
  • Densitatea minerala osoasa si riscul de osteoporoza

Riscul de infectii

  • Risc de infectii virale respiratorii: raceala si gripa

Sanatatea mentala

  • Atentie
  • Workaholic (dependenta de munca)
  • Cofeina si concentrarea
  • Abordarea sarcinilor care necesita folosirea memoriei
  • Productivitatea lucrului pe timp de noapte
  • „A lupta” vs. „A te ingrijora”

Sanatatea aparatului digestiv

  • Riscul de intoleranta la gluten
  • Riscul de sindrom de intestin iritabil 
  • Sanatatea gingiilor 
  • Stresul si sanatatea intestinala
  • Cofeina si sanatatea intestinala

Sanatatea ochilor

  • Riscul de degenerare a vederii odata cu imbatranirea 
  • Riscul de cataracta
  • Riscul de glaucom cu unghi deschis
  • Conversia beta-carotenului
  • Deficitul de vitamine B si sanatatea ochilor

Sanatatea pielii

  • Sensibilitatea la soare
  • Imbatranirea pielii indusa de razele UV (foto-imbatranire)
  • Conversia beta-carotenului in piele
  • Glutenul si pielea
  • Probabilitatea de a avea pistrui
  • Degradarea colagenului
  • Glicatia la nivelul pielii (legarea glucozei de colagenul si elastina din piele)
  • Tonul pielii mostenit
  • Riscul de a forma riduri
  • Sensibilitate dermica

Sanatatea musculara

  • Performanta atletica legata de miostatina
  • Durerea musculara indusa de efort
  • Durerea musculara legata de stres
  • Deficit de CoQ10

Riscul de accidentare

  • Forta oaselor si a articulatiilor
  • Durerea de spate (lumbago)
  • Leziuni la nivelul genunchiului
  • Tendinopatia tendonului Ahile
  • Raspunsul la recuperare medicala in functie de tipul de leziune

#10 exemple despre cum rapoartele medicale explicate te pot ajuta sa-ti imbunatatesti sanatatea

Pentru a intelege mai bine valoarea testului Nutrigenetica, mai jos sunt detaliate cateva exemple din cele peste 110 de rapoarte oferite acesta.

Odata ce ai primit si studiat raportul detaliat (pregateste-te sa acorzi suficient timp, de obicei raportul contine peste 150 de pagini), in functie de rezultate si de nevoile tale, este recomandat sa mergi la medicul specialist din domeniul respectiv. 

De exemplu, daca te antrenezi pentru maraton sau vrei sa practici la nivel de performanta un anumit sport, un medic de medicina sportiva si antrenorul tau pot folosi rezultatele testului Nutrigenetica pentru a-ti concepe cel mai adecvat plan de antrenament.

Daca greutatea crescuta sau nevoia de a manca sanatos sunt preocuparile tale, un medic nutritionist te poate ajuta. Pentru un rezultat si mai bun, este important sa alegi un medic nutritionist care are cunostinte legate de nutrigenetica si care este familiarizat cu acest tip de testare.

Daca ai o predispozitie genetica pentru a dezvolta anumite boli cronice serioase, cum ar fi diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala sau boala cardiaca, desi nu poti schimba acest lucru, poti inca face foarte multe pentru sanatatea ta.

Se stie ca aceste boli sunt determinate genetic intr-un procent de doar 30%, restul de 70% fiind cauzate de anumiti factori de risc care pot fi modificabili printr-un stil de viata sanatos: nutritie sanatoasa, activitate fizica regulata, somn de calitate si mananementul stresului. Daca ai modificari la acesti indicatori, medicul tau curant iti poate face, pe baza raportului testului Nutrigenetica, o serie de recomandari prin care sa-ti adaptezi stilul de viata pentru a amana debutul bolii.

Testul Nutrigenetica este foarte util persoanelor care practica sport si vor stie cum sa se antreneze pentru a obtine o performanta mai mare

Exemplul #1 Forta musculara - rezultat, interpretare, plan de actiune

Forta musculara este abilitatea de a exercita un anumit grad de forta intr-un anumit interval de timp, ca de exemplu pe o perioada de maxim 10 secunde. Persoanele dotate in aceasta zona, adesea au abilitatea de a recruta o cantitate mai mare de fibre musculare cu contractie rapida (fast-twitch muscle fibers). 

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o peroana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „peste medie” („gifted”) in ceea ce priveste forta lui musculara. Acest rezultat arata ca persoana are o performanta deosebita, facand parte din primii 15.8% oameni din populatia testata.

Genele de interes studiate

AMPD1, IL-6, ACTN3, NOS3, ACE, VEGFA, AGT, PPARA, TRHR, LEPR, INS-IGF2, COMT

Recomandari 

Un astfel de rezultat inseamna ca persoana poate sa recruteze fibrele musculare cu contractie rapida intr-un mod efectiv si eficient, similar cu sportivii de performanta. Cu un antrenament fizic adecvat conceput va fi capabila sa atinga un nivel spotiv foarte bun care necesita forta musculara. 

Fibrele musculare cu contractie rapida (fast-twitch muscle fibers) se obtin prin antrenamente de intensitate crescuta pentru perioade scurte de timp si ca urmare, daca persoana doreste o imbunatatire in acest sens, se recomanda sa efectueze un efort foarte intens sau maximal pentru perioade de 8-20 secunde, dupa care sa faca pauza. Ca urmare a acestei predispozitii genetice benefice este recomandat ca persoana sa faca diverse tipuri de antrenament de rezistenta si cu intervale de mare intensitate (HIIT - High Intensity Interval Training) in sesiunile sale, chiar daca scopul antrenamentelor este activitatea de anduranta.  

Exemplul #2 Vo2 max - rezultat, interpretare, plan de actiune

VO2 max este un indicator util pentru un antrenament eficient. VO2 max reprezinta rata individuala maxima de utilizare a oxigenului de catre muschi, atunci cand este masurata in timpul unui efort fizic progresiv. 

VO2 max arata cat de bine inima pompeaza sangele catre muschi si cat de eficient muschii extrag oxigenul din sange pentru a-l folosi in timpul unei activitati fizice. Cand valoarea VO2 max este mai mare inseamna de obicei ca esti intr-o forma cardiovasculara mai buna.

Valoarea VO2 max variaza de la o persoana la alta. Factori precum varsta, sexul si nivelul de fitness (sedentar vs. persoana activa) pot afecta VO2 max. Nu exista un numar de „aur”, insa sportivii profesionisti tind sa aiba un VO2 max mai mare. In timp ce VO2 max tinde sa scada cu inaintarea in varsta, exercitiile fizice regulate pot incetini foarte mult aceasta scadere.

VO2 max este un factor important in activitatea aerobica necesara pentru sporturile de anduranta sub-maximale, cum sunt maratoanele sau pentru cursele de ultra-anduranta. 

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o peroana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „peste normal” in ceea ce priveste utilizarea oxigenului. Un VO2 max crescut inseamna ca persoana adesea poate avea un rezultat superior la activitatile de ultra-anduranta. 

Genele de interes studiate

ADRB1, VEGFA, GABPB1, ACE

Recomandari 

Cu un antrenament bine conceput, poti obtine un nivel care este peste standard si care este adecvat pentru majoritatea sporturilor practicate la nivel de performanta. 

Exemplul #3 Recuperarea dupa un efort fizic - rezultat, interpretare, plan de actiune

Rata de recuperare dupa un efort fizic actioneaza in doua moduri: in primul rand este abilitatea de vindecare a leziunilor muschilor cauzate de activitatea fizica, iar in al doilea rand despre viteza de refacere a energiei corpului dupa o activitate fizica intensa. 

Aceasta recuperare dupa o activitate fizica intensa este ceea ce determina ca persoana sa beneficieze de pe urma antrenamentului, ca de exemplu, cresterea musculara, arderea grasimilor, imbunatatirea sensibilitatii la insulina, reducerea inlamatiei, o sanatate cardiovasculara mai buna si un organism mai sanatos, in general.  

Cei cu o rata de recuperare mai rapida, se vor vindeca mai repede si isi vor recupera mai rapid energia dupa perioada de odihna, comparativ cu persoanele cu o rata de recuperare mai mica. Mai mult, cei cu o recuperare mai buna pot avea mai mute sesiuni de antrenament pe saptamana cu o perioada de repaus mai scurta intre sesiunile de exercitiu maximal.

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „normal” in ceea ce priveste rata de recuperare dupa un efort fizic. 

Genele de interes studiate

AMPD1,IGF2, INS-IGF2, NOS3

Recomandari 

Asta inseamna ca poti avea suficiente sesiuni de antrenament pe saptamana si ca nu ai nevoie de perioade lungi de recuperare. Totusi, daca stilul tau de viata si regimul de activitate fizica este unul foarte intens, poti avea nevoie de un timp suplimentar de odihna in timpul saptamanii pentru a permite recuperarea completa a organismului. Vei sti ca exagerezi in a face o anumita activitate fizica deoarece corpului tai ii va trebui un timp mai mare pentru a se reface si va trebui sa dormi mai mult sau poti constata ca faci mai frecvent infectii. 
 

Testul Nutrigenetica este foarte util persoanelor care nu reusesc sa scada in greutate in ciuda diverselor diete incercate

Exemplul #4 Raspunsul la carbohidrati - rezultat, interpretare, plan de actiune

Carbohidratii sunt un tip de macronutrient care se gasesc in multe alimente si bauturi. Macronutrientii sunt nutrientii de care avem nevoie in cantitati mai mari, comparativ cu micronutrientii (vitamine si minerale), si care furnizeaza energie (calorii).

Desi carbohidratii si-au capatat mai degraba o reputatie proasta, in special legata de cresterea in greutate, nu sunt neaparat „rai”. Corpul nostru are nevoie de carbohidrati pentru a obtine energie si a functiona. Carbohidratii sunt descompusi in intestin in glucoza care este cea mai importanta sursa de energie pentru organism. Jumatate din cantitatea totala zilnica de calorii trebuie sa fie furnizata de carbohidrati, ceea ce inseamna un consum zilnic de aproximativ 260 de grame (1 gram de carbohidrati furnizeaza 4 kcal). 

Exista trei tipuri de carbohidrati: zaharuri, amidon si fibre. Carbohidratii se gasesc in mod natural in toate fructele si legumele si in cereale. De asemenea, producatorii de alimente adauga la alimentele procesate carbohidrati sub forma de amidon sau zahar adaugat. 

Studiile au arata ca unele persoane cu un anumit profil genetic pot lua in greutate daca mananca o cantitate crescuta de carbohidrati. 

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „raspuns bun” in ceea ce priveste carbohidratii din alimentatie. 

Genele de interes studiate
ADRB2, PPARG

Recomandari 

Acesta este un rezultat bun si desi reducerea carbohidratilor in alimentatie nu este foarte importanta, moderatia ar trebui sa fie in continuare cheia in dieta. O astfel de persoana poate consuma carbohidrati in cantitate mai mare decat alte persoane si poate folosi energia generata de acestia pentru a practica o activitate fizica sau sport.

„Este cazul unei paciente in varsta 36 de ani, care avea obezitate de gradul 1. Cand a venit, ne-a rugat sa o credem pe cuvant ca a incercat absolut toate metodele de slabit, metode de pe internet, intr-adevar. Ca a scos glucidele, ca nu a mai mancat carbohidrati de o lunga perioada de timp si cu toate astea, nu reuseste sa scada in greutate. Testarea Nutrigenetica a aratat un rezultat surprinzator pentru ea, pentru ca a aflat ca avea niste particularitati genetice care o avantajau in ceea ce priveste absorbtia, digestia si utilizarea carbohidratilor. Ca urmare, nu ar fi trebuit sa scoata carbohidratii din dieta, ci sa-si ajusteze consumul de lipide si proteine pentru a reusi sa slabeasca.” - a relatat Dr. Andreea Catana, medic primar genetica medicala si doctor in stiinte medicale in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria Cluj-Napoca, despre un caz in care testarea Nutrigenetica a reprezentat o diferenta majora in adoptarea unui stil alimentar adaptat pacientei.

Regimul alimentar personalizat a dus la o slabire care s-a produs mult mai rapid si mai durabil decat orice dieta generala inspirata din mediul online.

„In felul acesta, pacienta a reusit sa scada in greutate si a ajuns la greutatea optima dupa multe, multe incercari anterioare. Pentru ca pacienta tot imprumutase niste retete de „succes” pentru alte persoane, dar care nu erau potrivite pentru ea. Pacienta a fost foarte fericita sa ne spuna, dupa trei luni: In sfarsit, scad in greutate si nu-mi vine sa cred ca asta se intampla in timp ce mananc paste!”, a concluzionat Dr. Catana rezultatul de succes obtinut tinand cont de testul Nutrigenetica.
 

Testul Nutrigenetica este foarte util pentru a cunoaste predispozitia ta la diverse boli sau conditii medicale

Exemplul #5 Leziuni la nivelul genunchilor - rezultat, interpretare, plan de actiune

Genunchiului este cea mai mare articulatie din corp. Genunchiul conecteaza osul coapsei (femurul) de osul gambei (tibia). Ne ajuta sa stam, sa ne miscam si sa ne pastram echilibrul. Articulatia genunchiului este formata din oase, cartilaj, menisc, ligamente, muschi si nervi.

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „risc usor crescut” in ceea ce priveste probabilitatea de lezare a genunchilor. 

Genele de interes studiate

COL1A1, GDF5

Recomandari 

Rezultatul arata ca persoana are un risc crescut de lezare a genunchiului determinata genetic. Daca practica sporturi de impact crescut sau are o munca fizica intensa, riscul ar putea creste si mai mult.

Exemplul #6 Declinul fizic legat de imbatranire - rezultat, interpretare, plan de actiune

Conditia fizica este esential legata de varsta, multe persoane devenind mai putin active pe masura ce imbatranesc. Anumite variante genetice fac ca acest proces de declin fizic sa fie mai rapid sau mai accentuat. Conditia fizica este vitala in a avea o calitate a vietii buna, in mentinerea mobilitatii, fortei musculare si fortei oaselor. Toate sunt legate de practicarea de activitate fizica si joaca un rol cheie in a imbatrani „bine” vs. a imbatrani „rau”. 

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „declin usor crescut” in ceea ce priveste conditia fizica pe masura inaintarii in varsta. 

Genele de interes studiate

SIRT1, CETP, MSTN, ACTN3, UCP3

Recomandari 

Indiferent de varsta si de stadiu de viata in care ne aflam, toti trebuie sa fim constienti ca a fi activi fizic este fundamental important pentru sanatatea noastra fizica, mentala si emotionala si pentru starea noastra de bine generala.

O serie de studii au evaluat cum practicarea de exercitii fizice afecteaza in sens pozitiv imbatranirea.

O explicatie este legata de efectul activitatii fizice asupra lungimii telomerilor. A fost demonstrat ca practicarea a 120 minute pe saptamana de exercitii aerobice ajuta la incetinirea scurtarii telomerilor. Telomerii reprezinta o regiune de ADN repetitiv situat la capatul fiecarui cromozom liniar. Te poti gandi la telomeri ca la capatul de plastic al unui siret. Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi. De asemenea, datorita prezentei telomerilor, pierderea informatiei genetice in timpul procesului de replicare este minima.

Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor boli. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul imbatranirii si de aparitia unor boli specifice batranetii, si implicit, durata vietii individului de lungimea telomerilor. Odata cu diminuarea importanta a telomerilor, cromozomul isi pierde stabilitatea si apar numeroase rearanjari cromozomice determinand moartea celulara (apoptoza), sau intrarea intr-o stare numita senescenta replicativa.
 

Testul Nutrigenetica iti ofera raspunsul la „de ce sunt intr-un anumit fel?”

Testul Nutrigenetica iti ofera o serie de informatii care desi nu  reprezinta un risc de a face o anumita boala, iti ofera informatii despre cum functioneaza corpul tau si, posibil, raspunsul la intrebarea „de ce sunt altfel?”. Mai jos cateva exemple:

Exemplul #7 Workaholic (dependenta de munca) - rezultat, interpretare, plan de actiune

O persoana este considerata „Workaholic” atunci cand adesea lucreaza compulsiv si neincetat pentru a-si indeplini obiectivele de cariera sau personale. De asemenea, poate fi acea persoana care in mod egal se bucura de ceea ce face. A fi workaholic nu este o conditie medicala si poate fi privit ca ceva pozitiv sau negativ si este ceva subiectiv. Anumite gene pot fi asociate cu comportamente care pot face ca persoana respectiva sa aiba o dorinta si o implicare mai mare in munca. 

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „posibil workaholic”, ceea ce inseamna o probabilitate mai mare de a lucra in exces. 

Genele de interes studiate

SLC6A4, COMT, TPH2

Recomandari 

Aceste variante genetice sunt legate de probabilitatea de a fi workaholic, adica de a te simti obligat sa lucrezi din cauza presiunilor externe, de a avea ganduri persistente despre munca si de a lucra dincolo de ceea ce se asteapta in mod rezonabil. Acest comportament poate sa nu fie vazut ca unul negativ, deoarece inseamna o productivitate mai mare. Totusi, poate avea consecinte negative atunci cand se pierde echilibrul intre munca si viata personala, ceea ce poate duce la probleme in relatie sau familie. Este important sa iti iei pauze si sa ceri suportul celor din jur.   

Exemplul #8 „Bufnita” (productivitate mai mare noaptea) - rezultat, interpretare, plan de actiune

O persoana este considerata „Bufnita” atunci cand functionaeaza mai bine seara si tinde sa stea treaza pana tarziu in noapte. „Bufnitele” adesea isi vor cauta locuri de munca in ture de noapte sau vor lucra  in ture de dupa-amiaza. Principalii 3 factori care te fac sa fii mai degraba „bufnita” sunt: varsta, lumina din mediu inconjurator si genetica.

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „putin probabil” in ceea ce priveste probabilitatea de a fi „bufnita”.

Genele de interes studiate

AANAT, CRY1, PER3

Recomandari 

Deoarece nu ai o predispozitie genetica de a fi „bufnita” este important sa mergi la culcare devreme si sa ai 7-8 ore de somn pe noapte.

A avea un somn bun noaptea este esential pentru sanatatea noastra si starea de bine generala. Un somn bun aduce beneficii intregului organism, inclusiv inimii, creierului, sistemului imunitar, osos si muscular. Cantitatea de somn de care are nevoie fiecare persoana va varia in functie de varsta, insa un adult ar trebui sa doarma 7-9 ore. Pe langa cantitate, este importanta calitatea somnului pe care il obtii. Asta inseamna ca ai nevoie de cateva ore continue de somn odihnitor in fiecare noapte. Somnul de calitate trebuie sa fie reparator, astfel incat sa te simti plin de energie dimineata.

Deprivarea de somn poate avea un efect imediat cu cresterea cortizolului (hormonul de stres) si scaderea hormonului de crestere uman - HGC (Human Growth Hormon, in engleza). HCG este un hormon esential care este sintetizat in prima parte a ciclului de somn si ajuta la recuperare, stimuland formarea de muschi scheletic, pe de o parte, iar pe de alta parte protejeaza masa musculara pe care o ai deja. 

Exemplul #9 Gustul amar - rezultat, interpretare, plan de actiune

Unele variante genetice pot explica de ce ai o preferinta pentru sau din contra, nu iti place sa mananci anumite alimente, ca de exemplu, alimente dulci sau alimente amare.

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „crescut” in ceea ce priveste probabilitatea de a percepe gustul amar.

Genele de interes studiate

TAS1R3, TAS2R38

Recomandari 

Asta inseamna ca alimentele amare, ca de exemplu broccoli, conopida sau varza sau chiar ciocolata neagra si cafeaua ar putea avea un gust prea tare pentru tine si probabil acesta este motivul pentru care nu te bucuri de ele.

Exemplul #10  Stresul si raspunsul la presiunile exterioare - rezultat, interpretare, plan de actiune

Presiunea exterioara este perceptia ca ceva extern iti afecteaza viata. Multe persoane adesea considera ca sunt stresate din cauza presiunii asupra lor datorate problemelor cu banii, familia, munca, obligatiile percepute si multi astfel de factori. Felul in care cineva raspunde la presiunea din exterior poate diferi si aceasta diferenta poate fi explicata si genetic. Sa stii asta te poate ajuta sa te intelegi mai bine si sa te gandesti la metode care sa te ajute sa gestionezi eficient aceasta presiune perceputa.

Rezultatul la testul Nutrigenetica

De exemplu, o persoana poate obtine la Testul Nutrigenetica rezultatul de „raspuns usor crescut” in ceea ce priveste probabilitatea de a deveni stresat cand esti sub presiune.

Genele de interes studiate

COMT, DTNBP1, CHRNA4, BDNF

Recomandari 

Rezultatul tau arata ca presiunea ar putea creste usor nivelul de stres comparativ cu alte persoane. Asta se poate intampla in anumite circumstante, ca de exemplu cand ai un deadline strans, cand trebuie sa-ti cauti un alt loc de munca etc. Stresul de o anumita intensitate este bun deoarece te ajuta sa te mobilizezi. Insa daca stresul creste prea mult, ar putea sa apara simptomele stresului cronic, ca de exemplu: dureri, insomnie sau somnolenta, o schimbare a comportamentului social, cum ar fi izolarea frecventa, energie redusa, tulburari de gandire si memorie, modificarea poftei de mancare, consum crescut de alcool sau droguri si raspunsuri emotionale neadecvate fata de ceilalti.

O serie de metode te pot ajuta sa iti gestionezi stresul:

  • Practicarea unui sport
  • O alimentatie sanatoasa
  • Somn odihnitor
  • Timp dedicat pentru activitati de agrement
  • Invatarea tehnicilor de management al timpului
  • Stabilirea de obiective realiste
  • Dezvoltarea abilitatilor de reducere a stresului
  • Invatarea si practicarea mindfulness (învatarea controlului atentiei)

Surse de informatie:

  • www.muhdo.com
  • www.ncbi.nlm.nih.gov 
  • www.hotnews.ro