Majoritatea cazurilor de cancer colorectal sunt consecinta expunerii la diferiti factori de risc precum: fumatul, consumul cronic de alcool, dieta saraca in fibre, legume, fructe, consumul excesiv de carne rosie si mezeluri. Aproximativ 10-15% din cazurile diagnosticate se datoreaza insa unor defecte genetice mostenite, care cresc semnificativ riscul aparitiei bolii, cu mult peste frecventa intalnita in populatia generala. Au fost definite mai multe sindroame de predispozitie pentru tumorile colorectale, cele mai frecvent intalnite fiind cancerul de colon ereditar non-polipozic sau sindromul Lynch si polipoza adenomatoasa familiala, afectiuni care asociaza un risc de 60-80% pentru aparitia cancerului colorectal.
Tehnologiile noi de sceventiere a genomului (NGS) au permis identificarea genelor si defectelor care pot perturba functia normala a proteinelor responsabile de supresia tumorala si repararea leziunilor ADN, crescand implicit riscul dezvoltarii unor tumori cu localizare colorectala. Riscul de a mosteni un astfel de defect de la un parinte afectat este de 50%, insa in 25% din cazuri mutatia nu este mostenita, ci dobandita ca defect molecular de novo. Este important sa mentionam faptul ca sindroamele ereditate colorectale pot asocia un risc crescut si pentru alte forme de cancer precum cancerul uterin, mamar, ovarian, tiroidian, gastric, pancreatic sau cerebral.
Cea mai eficienta metoda de screening pentru cancerul colorectal este colonoscopia, care ar trebui sa fie efectuata dupa varsta de 40 ani, in special daca exista un istoric familial pentru acest tip de cancer. Testarea genetica germinala este singura si cea mai eficienta metoda care poate identifica persoanele cu risc crescut pentru a dezvolta cancer colorectal si permite instituirea unor metode de screening corespunzatoare pentru a evita aparitia bolii si a terapiei oncologice agresive. Testarea moleculara presupune analiza detaliata a genelor: APC, MLH1, MSH2, MSH3, MSH6, EPCAM, SMAD, TP53, CDKN2A, PTEN, STK11, VHL, etc. Identificarea unui defect patogen va fi interpretat de catre medicul genetician in context clinic, personalizat, pentru fiecare pacient in parte, stabilind masurile de profilaxie necesare pentru pacientul testat dar si familia acestuia.
Cine ar trebui sa se adreseze pentru consult si testare genetica?
Consilierea genetica este potrivita persoanelor cu istoric familial pentru cancer colorectal, mai ales daca a fost diagnosticat sub varsta de 45 ani, pacientilor deja diagnosticati cu tumori colorectale inainte de 50 ani, care au polipi colorectali multipli, tumori instabile microsatelitar sau au rude la care deja s-a identificat o mutatie patogena.