Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Test nou RT-PCR care depisteaza simultan gripa si infectia COVID-19

Articol de Dr. Andreea Catana Conferentiar Genetica medicala
Sezonul rece care tocmai a inceput este favorabil raspandirii virozelor respiratorii sezoniere precum gripa si se suprapune cu pandemia SARS-CoV2. Desi cele doua infectii au agenti etiologici diferiti, virusul SARS-CoV2, respectiv virusurile gripale A si B, simptomatologia este de multe ori asemanatoare, facand dificil diagnosticul diferential si implicit administrarea tratamentului adecvat. In acest context, oamenii de stiinta au dezvoltat noi teste de diagnostic, capabile sa identifice atat virusurile gripale, cat si noul coronavirus. Concret, panelul molecular ANDiS SARS-CoV2/INFLUENZA A/B (test RT-PCR SARS-CoV2 si gripa) permite un diagnostic diferential rapid si eficient intre gripa si infectia COVID-19.

Testul RT-PCR SARS-CoV2 si gripa, care depisteaza simultan infectia COVID-19 si gripa este disponibil in toate locatiile REGINA MARIA. Testul este capabil sa identifice toate liniile virale identificate si raportate de GISAID pana in aprilie 2020, ceea ce inseamna ca are o rata de inclusivitate de 100%. De asemenea, specificitatea testului este de 100%, nefiind raportate reactii de incrucisare (cross-linkeed) intre SARS-CoV2, virusurile gripale A/B si alte virusuri sau patogeni prezenti in proba biologica.

Limita de detectie a noului test este de 5 copii virale pentru fiecare proba, studiile efectuate de producator sugerand o rata de sub 1% pentru rezultate fals pozitive si respectiv fals negative. 

Avantajele testului combinat pentru gripa si infectia COVID-19:

  • Testul este non-invaziv
  • Rezultate rapide – 3 zile lucratoare
  • O singura reactie pentru detectia concomitenta a 3 agenti patogeni diferiti
  • Specificitate si sensibilitate mare (kit diagnostic validat/omologat IVD)
  • Limita de detectie de 5 copii virale
  • Rata mica a rezultatelor fals pozitive si respectiv negative

Virusurile gripale si SARS-CoV2 au simptome similare

Infectiile respiratorii sunt un grup de afectiuni cauzate de o serie de germeni care au tendinta de a se inmulti in tractul respirator (virusuri, bacterii sau fungi), fiind una dintre patologiile infectioase cel mai frecvent intalnite in practica medicala. In functie de agentul cauzator, agresivitatea acestuia si raspunsul imun individual, infectiile respiratorii sunt caracterizate de simptome cu diferite severitati, de la febra, rinoree (secretii nazale), tuse(seaca sau productiva), odinofagie (dureri in gat, usturime) pana la hipertemie (febra mare), dispnee (dificultati in respiratie), insuficienta respiratorie si in cazuri rare, deces.

Medicii infectionisti sustin ca este destul de dificil sa faci diferenta intre infectia cu virusurile gripale si cea cauzata de noul coronavirus, deoarece atat gripa, cat si infectia COVID-19 pot avea o varietate de simptome care se suprapun. 

Simptomele tipice asociate gripei sunt febra, tusea si durerile musculare. Acestea sunt, de asemenea, frecvente si in infectia COVID-19, cu mentiunea ca simptomele COVID-19 variaza extrem de mult, comparativ cu simptomele gripei, de la lipsa vreunui simptom pana la simptome severe. 

Simptome comune gripei si infectiei COVID, care apar frecvent:

  • Febra
  • Tuse
  • Oboseala
  • Dispnee, care rar se transforma in insuficienta respiratorie in cazul infectiei COVID-19

Simptome comune gripei si infectiei COVID, care apar ocazional:

  • Durere in gat, usturime
  • Tulburari digestive
  • Frisoane
  • Rinoree

Exista cateva simprome comune gripei si infectiei COVID-19, care au insa o frecventa diferita in functie de tipul infectiei. De exemplu, mialgiile apar frecvent in cazul gripei, dar ocazional in infectia COVID-19. De asemenea, stranutul este un simptom care apare ocazional in gripa si rar in infectia COVID-19.

Testarea - singura modalitate de a stabili diagnosticul corect

Avand in vedere simptomatologia comuna dintre infectia cu noul coronavirus si gripa, testarea reprezinta singura metoda de identificare corecta a agentilor patogeni care cauzeaza aceste simptome. Iar capacitatea de a testa mai multi agenti patogeni respiratori dintr-o singura proba inseamna mai putin disconfort pentru pacient, comparativ cu recoltarea unei probe separate pentru fiecare test. 

Noul panel de diagnostic molecular ANDiS SARS-CoV2/INFLUENZA A/B detecteaza doua tipuri de virusuri gripale - gripa A si B - si le diferentiaza de SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19, permitand astfel un diagnostic diferential rapid si eficient intre cele doua infectii. 

Noul test foloseste tehnologia RT-PCR

Tehnica utilizata in acest nou test este identica cu cea utilizata in diagnosticul molecular al infectiei COVID-19 si anume tehnologia RT-PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction). Diferentele constau strict in reactivii inclusi in kit-ul de testare la care se adauga si secventele specifice virusurilor gripale.

Pentru realizarea testului, este necesara recoltarea unei probe prin efectuarea unui simplu exsudat nazofaringian. Analiza probei obtinute este urmata apoi de extractia automatizata a ARN-ului viral (genom viral). Analiza moleculara virala propriu-zisa se desfasoara in 2 etape succesive utilizand tehnica RT-PCR. Prima etapa permite transcriptia inversa a ARN-ului viral in ADN complementar care este folosit ca matrita in reactia ulterioara de amplifcare. A doua etapa consta in hibridizarea (imperecherea) specifica a primerilor specifici virali marcati cu fluorocromi cu ADN-ul viral si amplificarea exponentiala, in timp real a fragmentelor de interes cu eliberarea unui fascicul luminos tradus in curbe de amplificare.

Kit-ul de testare include 2 tinte virale specifice pentru SARS-CoV2 (genele OR1ab si N), o tinta virala specifica pentru virusul gripal de tip A (gena M), o alta tinta specifica pentru virusul gripal de tip B (gena NP) si un marker care functioneaza drept control intern al extractiei si amplificarii virale (gena MS2 - particula bacteriofag-specifica), toate marcate cu fluorocromi cu lungimi de unda detectabile prin RT-PCR (FAM, ROX, Cy5, VIC, TAMRA).

Testul poate fi facut atat de adulti, cat si de copii

La fel ca si testul RT-PCR, testul combinat pentru gripa si infectia COVID-19 este disponibil tuturor persoanelor care doresc sa se testeze, atat copiilor, cat si adultilor.

Conform ghidurilor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), testul este indicat:

  • Persoanelor care au intrat in contact cu un pacient infectat COVID-19
  • Persoanelor care prezinta simptomatologie sugestiva pentru o infectie respiratorie de tipul COVID-19 sau gripa, in special persoanele care nu s-au vaccinat impotriva gripei sezoniere
  • Persoanelor care au obtinut un rezultat negativ la testarea SARS-CoV2, dar prezinta simptome
  • Persoanelor care lucreaza intr-o institutie publica sau scolara in care s-a declarat existenta unui focar 
  • Persoanelor din grupa de risc care doresc sa se testeze profilactic. Este vorba despre copii sub 6 ani, adulti peste 65 de ani, pacienti cu diferite comorbiditati – cardiac, diabet, cancer, boli autoimune, persoane cu tratamente cronice imunosupresive, chimio/radiotratati, hemodializa, gravide, etc

In ceea ce priveste pregatirea pentru recoltarea probei, se recomanda atat adultilor, cat si copiilor sa nu consume alimente cu 4 ore inainte de recoltare. 

Testul RT-PCR SARS-CoV2 si gripa se poate efectua in baza unei programari in toate locatiile REGINA MARIA.