Aproximativ 1 din 3 adulti americani are hipertensiune arteriala si 2 din 3 persoane cu diabet sustin ca au tensiune arteriala sau iau medicamente pe reteta pentru a reduce valorile tensiunii arteriale.
Inima ta trebuie sa munceasca mai mult cand tensiunea arteriala este mare, iar riscul de boala de inima, accident vascular cerebral si alte probleme de sanatate este in crestere.
Hipertensiunea arteriala nu se va ameliora in lipsa tratamentului. Acesta poate sa includa modificari de stil de viata si, la recomandarea medicului, medicamente.
Ce este tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala este forta pe care o are fluxul sanguin (circulatia sanguina) in interiorul vaselor de sange. Medicul tau inregistreaza tensiunea arteriala sub forma a doua numere: 120/80, pe care le poti auzi ca “120 cu 80” sau “12 cu 8”. Ambele numere sunt importante.
Primul numar este presiunea inimii care bate (se contracta) si impinge sangele prin vasele de sange (artere). Personalul medical o numeste tensiune “sistolica”. Al doilea numar este presiunea sangelui cand vasele se relaxeaza intre bataile inimii – aceasta este numita tensiune “diastolica”.
Iata ce semnifica numerele:
- Tensiune arteriala sanatoasa: sub 120/80
- Hipertensiune arteriala precoce: intre 120/80 si 140/90
- Hipertensiune arteriala: peste 140/90
Cu cat tensiunea arteriala este mai mica cu atat sunt mai mari sansele sa amani sau sa previi un infarct de miocard (IMA) sau un accident vascular cerebral (AVC).
Cand sangele circula prin vasele de sange cu prea multa forta, ai tensiune arteriala crescuta sau hipertensiune. Inima ta trebuie sa munceasca mai mult cand tensiunea arteriala este crescuta, iar riscul de boala de inima sau de diabet creste. Totodata, hipertensiunea arteriala creste riscul de infarct de miocard, accident vascular, probleme oftalmologice si boala renala. Hipertensiunea arteriala este o afectiune care nu trece in lipsa tratamentului si a schimbarilor in alimentatie si stilul de viata.
Trebuie intotdeauna sa stii ce inseamna hipertensiunea arteriala – asa cum stii care iti sunt inaltimea si greutatea.
Cum aflu ca am hipertensiune arteriala?
Hipertensiunea arteriala este o afectiune tacuta – nu vei sti ca o ai decat daca medicul iti masoara tensiunea arteriala. Asigura-te ca tensiunea iti este masurata la fiecare control medical de rutina sau cel putin o data la doi ani (in cazul persoanelor care nu au diabet sau alti factori de risc pentru boala de inima).
Ce pot face in privinta hipertensiunii arteriale?
Iata cateva metode utile pentru a reduce tensiunea arteriala:
- Colaboreaza cu medicul pentru a primi cel mai bun plan de tratament si care sa ti se potriveasca.
- Consuma paine din cereale integrale si cereale integrale.
- Pune peste mancare ierburi si condimente in loc de sare.
- Citeste eticheta si alege produsele care contin sub 400 mg de sodiu per portie.
- Slabeste sau ia masuri pentru a preveni surplusul ponderal.
- Redu consumul de alcool si intreaba medicul daca ai voie sau nu sa consumi alcool in continuare chiar in cantitati mici.
- Daca esti fumator, cere ajutor pentru a renunta.
- Cere sfatul medicului in legatura cu medicamentele care reduc hipertensiunea arteriala. Acestea pot fi de mai multe tipuri: inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (cunoscuti ca inhibitori ECA), blocanti ai receptorilor de angiotensina (BRA), medicamente betablocante, blocante ale canalului de calciu si diuretice.
Surse de informatie:
Consultant: Dr. Ancuta Condurache, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Afla mai multe:
Redu riscul de diabet: excesul ponderal
Redu riscul de diabet: cum foloseste organismul insulina si glucoza